Rottefangeren på festningen

Det Norske Blåseensemblet og Pianostredet Figurteater har laget et nydelig lite musikkteater basert på Grimm-klassikeren Rottefangeren fra Hameln, med skyggeteater, dukker og vakker musikk.

Vi ser den første rotta allerede når vi går ut av bilen ved kommandantboligen.

– Se! roper Astrid (7), den står borte i gresset!

Og på veien inn til Place d’Armes står den; en kullsvart rotte. Den står på sprang i retning indre festning. Og inne på Place d’Armes finner vi enda en. Og ved porten til indre festning er det jammen en fløytespillende figur også, like kullsort som rottene.

Rottene viser veien.
Rottefangeren spiller oss innover i festningen.

– Det er han som spiller så fint på fløyte, forteller Astrid, som kjenner historien om Rottefangeren fra Hameln fra før. – Han spiller sånn at man må følge etter.

Vi følger rottefangeren og rottene, og ender opp ved Nedre Magasin. Der står markedssjefen i Blåseensemblet, Christer Elnes, og ønsker velkommen inn, og anviser publikum til sine plasser. Rundt ham virrer det noen spente barn, de leter etter flere rotter.

Oppe på loftet i Nedre Magasin er det rigget til med benker, og en nydelig liten scene. Pianostredet Figurteater har som vanlig produsert vakker scenografi, med fine detaljer. Her skal det lille dramaet i Hameln snart utspille seg.

Daniel Sandvik på Pianostredets fine scene. Foto: Stein Johnsen.
Foto: Stein Johnsen.

Så kommer en kvartett fra Blåseensemblet spillende ut fra en sidedør, alle med fjonge hatter: Én fløytist, én fagottist, én klarinettist, og en perkusjonist. Så begynner det.

Håkon Mørland forteller historien om de rike og grådige innbyggerne i Hameln, som rotet og forsøplet – og glemte å passe på barna sine. Daniel illustrerer historien med en nydelig blanding av skyggeteater og figurteater.

Skyggeteater og dukker! Foto: Stein Johnsen.

Som vanlig er Daniel og Håkons kulisser og dukker gjennomførte og vakre. Blåseensemblets akkompagnement er stemningsfylt og nydelig, de fargelegger historien med sine instrumenter, og befester stemningen i historien.

De fleste kjenner Grimms småmørke eventyr om rottefangeren som tar hevn. På grunn av de voksnes rot og søppel, blir Hameln blir invadert av rotter. De er over alt! Når rottene beveger seg ut blant publikum blir det hyl og latter og oppstandelse blant de yngste publikummerne!

Rottefangeren blir tilkalt. Han spiller så vakkert på fløyta si  at rottene simpelthen bare må følge etter ham.

Det er ikke rottefangeren, men Blåseensemblets Rose Elin Austad Nes, som spiller så vakkert på fløyte at vi får gåsehud. Foto: Stein Johnsen.
Foruten Rose Elin på fløyte finner vi LeAnn Currie på fagott, Eirik Jordal på klarinett, og André Fjørtoft på perkusjon. Foto: Stein Johnsen.

Det går som det må. Rottene rømmer byen, men den lumpne borgermesteren vil ikke betale for jobben! Når rottefangeren ikke får lønna si, blir han lei seg og sint. Så bruker han fløyta for å lokke Hamelns bortglemte barn ut av byen.

– Følger absolutt alle barna etter? hvisker Astrid i øret mitt.

Jeg svarer bekreftende på dette. Alle barna følger etter rottefangeren.

Foto: Stein Johnsen.
Og barna følger etter. Foto: Stein Johnsen.

Slik gikk det med de griske og grådige menneskene i Hameln, som ikke ville betale for seg!

Rottefangeren fra Hameln er et vakkert lite teaterstykke, akkurat passe langt for kortbeinte publikummere som ikke klarer å sitte lenge stille. Og for et nydelig samarbeid! Figurteateret og ensemblet utfyller hverandre så fint. Jeg og Astrid er hjertens enige om at vil se flere musikkteaterstykker med Det Norske Blåseensemblet og Pianostredet!

Foto: Stein Johnsen.

Rottefangeren fra Hameln er gratis, og spilles i dag torsdag, klokken 17. Men det er satt opp flere forestillinger, så du kan se den både fredag og lørdag! Les mer om det på Blåseensemblets facebookside.

Kommentarer

kommentarer