Musikalsk møte mellom proffer og amatører

I høst har Det Norske Blåseensemble øvd sammen med lokale korpsungdommer. Målet er en stor konsert i Brygga kultursal onsdag neste uke, og på repertoaret står filmmusikk!

For Blåseensemblet er det viktig å være i kontakt med publikum og musikkmiljøet i nærområdet.

Thorstein Granly.

– Vi ønsker jo å komme i kontakt med både publikum og det frivillige kulturlivet, sier direktør for Det Norske Blåseensemble, Thorstein Granly. Halden har et rikt kulturliv med mange flinke aktører, og for dette miljøet er det viktig å komme i kontakt med profesjonelle aktører.

Blåseensemblet søkte Sparebankstiftelsen, og fikk støtte til et publikumsutvikling- og talentutviklingsprosjekt. Så tok de kontakt med korps i Halden og Sarpsborg, og planla et samarbeidsprosjekt.

– Gjennomgangstonen hos korpsene var et ønske om å jobbe med rekruttering, forteller Thorstein, de ønsket seg at korpsene fikk gjøre morsomme aktiviteter sammen med profesjonelle musikere.

Som sagt så gjort. Musikerne i Blåseensemblet har reist ut til korps i Halden og Sarpsborg og vært med på øving, og så har korpsene fått komme til Brygga og delta på helgeseminarer hos Blåseensemblet.
Tirsdag 8. november kan du se resultatet av høstens innsats: en stor felleskonsert i Brygga kultursal.

Thorstein synes det er fint å se proffer og amatører sitte side om side og spille.

Proffer og amatører side om side.

– Musikerne i ensemblet, som alle har valgt musikken som levevei, har alle sammen spilt i korps da de var unge. De hadde kanskje en lærer de så opp til, en voksenperson som tok seg litt ekstra av dem slik at de fikk utvikle seg og til slutt endte opp som profesjonelle musikere. De ansvaret føler Blåseensemblet på. I Halden er vi heldige og har er et profesjonelt orkester med base i byen, og vi er opptatte av at det skal gi flest mulig ringvirkninger i lokalsamfunnet. På den måten kan våre musikere gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

Sigrid Lunde og Asbjørn Magnus Olsen.

Sigrid Lunde er 17, hun har spilt klarinett i Halden skolemusikkorps i åtte år. Hun har deltatt på alle de fire seminarene som har blitt holdt for korpsene.

– Vi har hatt samlinger her i Halden, forteller Sigrid, men vi har også dratt til Sarpsborg. Og så øver vi jo hjemme da, mellom treffene.

Er det gøy?

– Ja, det er morsomt å sitte ved siden av flinke musikere og spille. De blir jo på en måte instruktørene våre. Jeg prøver å høre hvordan de gjør ting, som artikulasjon og klang og sånne ting. Så prøver jeg å herme. Jeg lærer mye.

Asbjørn Magnus Olsen er 13, og har spilt i korps i snart fem år.

– Vi har øvd mye hjemme også, forteller Asbjørn, og i tillegg så har vi som spiller trommer hatt egne øvinger med André. Det hjelper ganske mye. Jeg får mye ut av å høre hva musikerne gjør. Og så forteller de jo litt om hva de synes vi gjør som er bra.

Hva står på repertoaret da?

– Vi skal spille filmmusikk, forteller Asbjørn. Det blir alt fra Star wars til Frosen, så det er mye forskjellig.

Hva tenker dere at dere sitter igjen med etter dette prosjektet?

– Det er jo veldig inspirerende, sier Sigrid, det å sitte ved siden av profesjonelle musikere og spille, og så er det jo gøy å høre hvordan det kan bli hvis man øver mye. Det høres jo veldig bra ut.

Neste uke blir det konsert i kultursalen. Da skal Sigrid og Asbjørn sitte side om side med Blåseensemblets musikere og spille konsert. Begge gleder seg.

– Det blir gøy, sier Sigrid. Håper mange kommer på konserten da!

– Kanskje det inspirerer noen i salen til å begynne i korps, legger Asbjørn til, det hadde jo vært fint.

Vil du se konserten? Tirsdag 8. november altså, i Brygga kultursal klokka 19!

 

Billetter finner du her!

 


 

 

Kommentarer

kommentarer