Musikalglede på kulturskolen!

Det er onsdag ettermiddag, og Halden Kulturskole har denne kvelden invitert meg til en helt spesiell forestilling!

Det er nemlig elevene som går på musikal og samspill som skal ha sin sommeravslutning, og i år skal de vise oss sin versjon av den kjente musikalen Sound of music.

I løpet av kvelden er det cirka tjue elever som skal på scenen, fordelt på hele 31 innslag! Vi skal også få se og høre gjesteartister fra noen av de andre linjene Kulturskolen tilbyr, slik som gitar og fløyte.

Allerede før det begynner er det altså duket for en helt fortreffelig aften!

Fra første stund er vi vitne til et samhold og en teaterglede uten like hos elevene. Det er så tydelig at de digger å stå på denne scenen, selv om det også er litt skummelt. De har øvd i et helt år på denne forestillingen, og det er veldig stas å endelig kunne få vise det frem til mammaer, pappaer, søsken og besteforeldre.

 

Salen er stappfull, og flere av småsøsknene står på stolene sine for å se storebror eller storesøster bedre. Publikum ler og klapper, og etterhvert blir elevene såpass varme i trøya at de begynner å improvisere litt og virkelig kose seg på scenen. I løpet av den drøye timen forestillingen varer får vi se og høre både sang, musikk, ballett, moderne dans, små teatralske utdrag og masse masse glede! Noen av elevene har mye erfaring på scenen, og har vært med på flere ting tidligere. Mens for andre er dette første gang.

Det som er så fint, er at det er plass til begge disse gruppene. De barna som ikke har så mye erfaring får like stor plass som de som har gjort dette før. Elevene hjelper hverandre underveis, og om noen glemmer en replikk eller blir litt nervøs, så gjør det egentlig ikke noe. Det er så fint å se på dette samholdet og den omsorgen barna og ungdommene har for hverandre, og jeg får så lyst til å være en del av det, selv om jeg er altfor gammel til å være elev på kulturskolen.

Kostymer, rekvisitter og scenografi har elevene i stor grad gjort selv. Med god hjelp fra teaterlærer Mona Baekken og frivillige foreldre.

De har lært om både stemmebruk, sceneteknikker, innstudering av replikker og dans. Men de har også lært om improvisasjon, lek og samspill. For lærer Mona handler det nemlig like mye om at elevene skal føle seg trygge og komfortable på scenen, som det de faktisk fremfører. Det er også viktig at elevene har eierskap til stykket, og derfor har de vært med på hele prosessen med å velge ut hvilke sanger og scener som skal vises frem, hva som skal danses og hvilken musikk man skal bruke.

Både Mona og elevene løper frem og tilbake på scenen og flytter på kulisser og rekvisitter, og elevene får oppmuntrende nikk og smil fra læreren sin hver gang blikkene deres møtes.

Jeg føler meg på en måte som en slags inntrenger her jeg sitter på en stol midt i salen, uten hverken søsken, barnebarn eller barn på scenen, men samtidig føles det veldig varmt og velkomment.

De foresatte smiler og hilser, og er like vennlige mot meg som mot hverandre. Jeg får saft og kake, og den lille gutten foran meg snur seg rundt og spør om det er i orden for meg at han står på stolen sin, sånn at han kan se broen sin bedre.

-Selvfølgelig! svarer jeg, og hjelper ham med å klatre opp. Vel oppe på stolen vinker han iherdig til storebror, som sitter på gulvet og spiller ukulele.

Man kan ikke la være å bli glad og engasjert når man er på Halden Kulturskole. Dette bygget rommer så mye glede og entusiasme for kunst og kultur! Det ligger masse tåre, svette og utallige timer med øving bak alt som foregår her, men når du ser at elevene smiler fra øre til øre og du er vitne til den gleden og kjærligheten de har til faget sitt, så er det verdt all jobbingen.

De som jobber her er så engasjerte og genuint opptatt av elevene sine. Det er et nært bånd mellom lærer og elev. Til og med skolens rektor, Anne Navestad, deltar i kveldens forestilling, godt plassert ved tangentene på flygelet. Så heldige vi er, som har en rektor og ansatte på Halden Kulturskole som virkelig brenner for jobben sin, og for elevene sine! Det er helt fantastisk å være vitne til, og jeg håper kulturskolen bare fortsetter å utvide og utvikle seg.

Etter endt forestilling strømmer foreldre og søsken opp på scenen for å gratulere barna sine. Og elevene flokker seg rundt Mona for å gi klemmer, blomster og gode ord.

En av elevene utbryter fortvilet:

-Må vi vente helt til i høst før vi kan spille videre?! Jeg vil ikke ha sommerferie!

Og det sier vel alt om hvor fantastisk dette tilbudet er for barna og ungdommene på musikal- og samspill-gruppa.

Tusen takk for at jeg fikk komme å se på!

P:S:

Hvis du eller noen du kjenner kunne tenke dere å være med på alt det spennende som skjer på kulturskolen, så trenger dere ikke vente helt til i høst..

I uke 26 og 33 arrangeres det nemlig Kultursommerskole, hvor man kan lære alt fra teater, sang, musikk og dans. Ta kontakt med Halden Kulturskole eller se www.kultursommerskole.no for mer info og påmelding.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer