Mozart og Bellman på Vannvogna

For det femte året på rad arrangeres den klassiske musikkfestivalen Kammerfest i Østfold, med en lang rekke spennende musikkopplevelser på programmet. Mandag 20. august kan du få se Østfold Serenadeensemble på Vannvogna i gågata med forestillingen I nöd och lust.

Årets klassiske musikkopplevelse i Østfold står for døren! Over hele fylket skal klassisk musikk klinge, og her i Halden står to konserter på agendaen. En av dem skal avholdes på byens nyeste konsertarena; Vannvogna, i tidligere bokhandler Andersens lokaler i gågata. På Vannvogna møter jeg en energisk og entusiastisk festivalsjef mandag ettermiddag. Knut Henriksen har vært festivalgeneral siden festivalens oppstart i 2013.

– Emil og Tanya jobber hardt for å skape et kulturmiljø her på Vannvogna, sier Knut, og det synes jeg er et prisverdig foretak! Vi spurte dem om vi kunne få ha en av våre klassiske konserter her, og det sa de ja til.

Det er Østfold Serenadeensemble som skal innta scenen på Vannvogna mandag 20. august, med forestillingen I nöd och lust.

Bellman møter Mozart

I nöd och lust blir den aller første klassiske konserten som holdes på Vannvogna, og her får publikum servert Mozart og Bellman i skjønn forening.

-Mozart og Bellman er jo for så vidt samtidsmusikk, sier Knut, men i to vidt forskjellige sjangre selvfølgelig! Disse musikerne var begge livsbejaende mennesker på hvert sitt vis, og det er dette vi skal belyse under konserten. Dette er en konsert med humor og glimt i øyet.

Operasanger Trond Gudevold skal lede konserten, og dessuten synge både Bellmans viser og utdrag fra Mozarts operaer Cosí fan tutte og Don Giovanni.

Trond Gudevold skal lede konserten på Vannvogna. Foto: privat.

Trond Gudevold er bass-baryton, utdannet ved Baratt Due og Statens Operahøgskole i Oslo. Gudevold har vært bassolist ved operahusene i Münster og Kiel, og har sunget ved Den Norske Opera en rekke ganger. Han har samarbeidet med kjente regissører, og har sunget med flere profesjonelle symfoniorkestre i Norge. Gudevold er dessuten klarinettist, klarinetten er et sentralt instrument i operasangerens musikkkarriere.

-Vi vil gi folk muligheten til å oppleve klassisk musikk med profesjonelle utøvere, sier Knut. Vi holdt en Mozart- og Bellmankonsert i Fredrikshalds teater i juni med samme ensemble, men jeg vil presisere at vi har satt sammen et helt nytt program for denne konserten.

Øyvind Høyem på Knardal gård ser frem til å ta i mot både musikere og publikum søndag.

-Søndagens konsert i hagestuen blir vårt første åpne arrangement, forteller Høyem. Knardal gård rammes inn av gamle eiketrær og er en flott arena for kultur med særdeles kort vei til sentrum av Halden. Vi ønsker å tilrettelegge for lignende arrangementer også i hagen.

Nystartet ensemble 

Østfold Serenadeensemble er et ganske så nystartet blåseensemble, hvorav hele seks av ni musikerne kommer fra Østfold. Mange haldensere kjenner til Mona Bråthen Henriksen, hun har blant annet spilt klarinett i Det norske blåseensemblet. Foruten Mona består Østfold Serenadeensemble av Inga Scheitz på obo, Marianne Svenning på obo, Tonje Bjørnstad Kraft på klarinett, Anders Gedde-Dahl på fagott, Leann Currie på fagott, Erlend Tynning Larsen på horn, Linn Aasvik på fløyte og Elisabeth Rønneberg Pettersen på horn. Samtlige musikere er profesjonelle, og har sitt daglige virke i alt fra Det norske blåseensemble til Forsvarets Stabsmusikkorps.

Østfold Serenadeensemble. Foto: Trond Gudevold.

Tango på Knardal gård

-Vi har hatt noe som vi kaller Hjemme hos under Kammerfest-dagene de foregående årene, forteller Knut, det er et konsept der vi holder klassiske konserter med profesjonelle musikere hjemme i stua til folk. Slik gjorde man jo i gamle dager. Man inviterte da venner og bekjente hjem til seg på konsert.

Kammerfest i Østfold har i år utvidet Hjemme hos-konseptet, og nå åpner de konsertene for et større publikum. På søndag blir havestuen på Knardal gård arena for haldenkonsert nummer to under Kammerfestivalen. I en intimkonsert med bare førti publikumsplasser vil musikerne Sven Lundestad, Signe Sandem Lund og Christine Møklegård besørge fengende tango for de oppmøtte. Publikum vil også få stifte nærmere bekjentskap med historien til argentineren som ga oss tango nuevo; Astor Piazolla, og publikum vil også få høre litt om Knardal gård.

Foto: Øyvind Høyem.

-Det er spennende å møte musikerne på denne måten, sier Knut, og her har vi tre fantastiske musikere som skal spille. Kammermusikkkonseptet er veldig nært, musikerne sitter tett på publikum. Man kan høre dem puste, det er nesten så man kan høre hjertene deres slå! Det visuelle er også sterkt, du kan se og kjenne energien til musikerne når du sitter så nær dem når de spiller.

Klassisk musikk er for alle!

-Vi vil gjerne nå ut i de brede folkelag med klassisk musikk, sier Knut. Vi føler vi har lykkes med å få mange til å komme og høre klassisk musikk, men det er hard konkurranse. Det er mye som skjer på kulturfronten, spesielt her i Halden.

Knut er opptatt av at klassisk musikk er for alle.

-Vi er jo løse i snippen, sier Knut, og vi vil gjerne møte folk ansikt til ansikt. Vi håper at folk som ikke har vært på klassisk konsert før kan få lyst til å prøve det ut. Men det som er rart er at folk ofte er nysgjerrige på ny mat, der vil de gjerne prøve ut noe nytt. Men folk er ikke så nysgjerrige når det gjelder kultur, de blir ofte i båsen sin og oppsøker kanskje ikke nye kulturopplevelser.

Har du aldri vært på klassisk konsert før? Hvorfor ikke prøvesmake ny kultur? Hva med tango på Knardal gård eller Mozart og Bellman på Vannvogna?

For billetter til kammerkonsert på Knardal gård, klokken 19.00 søndag den 19. august – ta kontakt med Knut Henriksen på telefonnummer 924 99 215.

For billetter til I nöd och lust på Vannvogna, klokken 19.00 mandag den 20. august – gå inn her. Billetter selges også i døren.

I tillegg bør nevnes at Kammerfest i Østfold har lyktes med å få den kjente trompetisten Ole Edvard Antonsen til å stille opp på en konsert på Verdensspeilet i Fredrikstad fredag 24. august! For mer informasjon, og for å se kammerfestivalens fulle program, se Kammerfest i Østfolds hjemmesider.

Begge haldenkonsertene er støttet av Sparebankstiftelsen.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer