Mini-drømmehage på Måstad

Har du liten hage? Du kan få til mye på en liten hageflekk! Se bare hva Janina Aronsen har fått til i sin rekkehushage på Måstad. 

I 2015 flytta Janina og Gregor inn i rekkehuset på Måstad. Da var hagen bare en gressflekk uten terrasse. Etter at de tok over rekkehuset begynte borettslaget å drenere rundt rekkehuset.

-Det var bare jord og leire i hagen, forteller Janina. Så bygde Gregor terrasse, og vi begynte å rulle på ferdigplen.

Gregor bygger terrasse. Foto: Janina Aronsen.
Hagen er en byggeplass. Foto: Janina Aronsen.

Men Janina var ikke ferdig med hagen med det. Sakte men sikkert kom det roser, hekk og andre planter i hagen. Etter hvert kom det en del pynteting også. Hagen til Janina og Gregor begynte å ta form. I 2016 kom den lille gangveien opp, og Gregor laget en platting i enden av hagen. I sommer kom de siste bitene på plass, da ble den lille dammen midt i hagen anlagt.

Janinas hage sommeren 2019. Dammen er ny av året.

Det har tatt Janina og samboeren mange timer å opparbeide den hagen de har i dag. Nå er det dam, gangvei med bro, platting med parasoll, epletre, kirsebærtre og mye mye mer.

-Vanndammen og brua har vi laga i år, forteller Janina. Jeg satt her en dag og så tenkte jeg «vann!» Så begynte jeg å grave. Steinene rundt dammen har jeg plukka på Ystehede. Det tok litt tid.

I vannet ligger to krokodillehoder med øynene så vidt over vannflata.

Krokodillene ser livaktige ut der de ligger og vaker.

-Jeg ble litt skremt av den ene krokodillen kveld her faktisk, ler Janina, selv om jeg vet at han ligger der. De ser veldig levende ut, særlig i halvmørket!

Janina har ikke bare plastkrokodiller og figurer i dammen sin. Hun har levende amfibier også:

Hele fem frosker bor i Janina og Gregors dam. Foto: Janina Aronsen.
I dammen sitter det en liten kar og fisker.

-Lyden av vann er som balsam for sjelen, forteller Janina, det er så beroligende å høre på. Det er fint å sitte her når lysene kommer på om kvelden og høre på vannet.

Hagen til Janina om kvelden. Foto: Janina Aronsen.
Det er fint på Janinas terrasse også på kvelden. Foto: Janina Aronsen.

Heldigvis er samboer Gregor snekker. Gregor er en viktig bidragsyter til Janinas hageprosjekt.

-Det blir en felles hobby det her, forteller Janina, og Gregor er veldig flink til å snekre. Så vi blir et bra team. Jeg kommer kanskje med en idé, så kommer han med innspill. Han kommer med masse gode løsninger, det fungerer veldig fint.

Gregor har bygd en brønn til Janina.

Nederst i hagen har Gregor satt opp en platting. Rundt plattingen er det som et lite lysthus av planter Janina har plantet. Peisen er nyinnkjøpt, men ikke brukt ennå.

I det ene hjørnet av hagen har Gregor bygd en platting.
Utepeis på plattingen.

-Jeg har kjøpt lite av dette til fullpris, forteller Janina. Ting til hagen er ganske dyrt! Jeg kjøper mye brukt, og jeg følger med på nettet. Og så har jeg blitt flink til å prute. Før var jeg litt redd for å prute, men nå har jeg blitt ganske flink. Så vi har fått mye av dette billig faktisk.

Janinas vesle hage er velstelt og strigla. Men det tar tid å vedlikeholde en hage selv om den ikke er så stor. Man bør også vite hva man holder på med.

-Det blir jo en del luking og klipping for å holde ting i orden, sier Janina. Faren min var veldig flink med hage, så jeg har nok fått de grønne fingrene fra han. Naboene må jo tro jeg er gal, jeg driver og flytter rundt på plantene og graver opp planter jeg akkurat har satt ned.

Flott portal inn til hagen! Foto: Janina Aronsen.

Den lille hagen til Janina rommer både kirsebærtre og epletre.

-Jeg sa til Gregor at vi kanskje måtte ta bort det ene treet, men det ville han ikke. Og det er jo koselig å ha frukttrær i hagen, så de blir nok stående.

Det lille epletreet i Janina og Gregors hage har allerede over ti epler.

Sambo Gregor synes hagen begynner å bli full. Janina er ikke helt sikker.

-Vi får se, sier Janina. Det er jo så moro å holde på, og det er rett og slett litt terapi også.

Har denne hagen kostet mye penger totalt?

-Ja, til sammen har det jo kosta mye. Men dette her kan alle få til. Man kjøper brukt, og gjør en innsats for å lete etter de gode tilbudene og tar det over langen. Og så bruker man google for å finne ut av hvilke planter som trives hvor.

Ørnen fant Janina brukt, den betalte hun bare en femtilapp for.

Gregor og Janina koser seg på Måstad i ferien. Det kan man jo forstå, når hagen er så fin!

-Jeg har ikke noe behov for å dra langt av gårde på ferie, jeg kan bare være her. Og så kan vi ta noen fisketurer eller dagsturer til ulike steder. Og så kan jeg heller investere pengene mine her i huset og hagen. Det er jo her jeg tilbringer mesteparten av tida mi.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer