Maren tester oppskrifter #1: Kjøttfrie burgere

Det er mange muligheter for den som har lyst til å lage god mat i dag, faktisk så mange at det blir vanskelig å orientere seg i jungelen av oppskrifter man kan finne på nett. Derfor tenkte jeg at jeg skulle prøve ut noen oppskrifter, og vurdere dem blant annet på smak – og hvor enkle de er å lage. Etterpå skal en jury smake på maten, og gi terningkast på de ulike rettene.

Juryen består av meg, mamma og pappa. Lillebror Lars skal også være med, men denne gangen var det ikke lett å få han til å smake. Han smakte på alle rettene til slutt, men ga alle automatisk terningkast 1 som en taktikk på å få slippe smakingen.

I dag skal jeg ta for meg kjøttfrie burgere. Det finnes utrolig mange måter å lage kjøttfrie burgere på. Man kan lage med både kikerter, søtpotet og mye mer. Denne gangen har jeg prøvd meg på tre ganske forskjellige kjøttfrie burgere:

1. Vegtarburger med mangosalat fra Rema 1000.no

2. Søtpotetburger fra Mills.no

3. Linseburger fra Aperitif.no.

Vegetarburger med mangosalat

Den første oppskriften hentet jeg fra Rema 1000 sin oppskriftside. Denne burgeren har en base av kikerter og gulrøtter, men det var mangosalaten som gjorde meg mest spent. Denne burgeren var veldig lett å lage og forme. Jeg har laget en del burgere og lignende før, og det at de er lette å forme og at de holder formen er noe som er viktig for meg.

Rema-burgere i panna. Bra konsistens.
Mangosalat.
Vegetarburger med mangosalat!

Juryen taler:

Foreldrene mine er utrolig glade i mat, og spesielt pappa er veldig flink på å eksperimentere med smaker. Jeg var derfor veldig spent på hva de ville syntes om disse burgerne.

Totalscore for burger nummer 1 ble 18 poeng. Det ble terningkast 6 fra alle sammen. Dette kom som en overraskelse fra meg da vi alle var innstilt på å være pirkete på oppskriftene, og gi ærlig score. Foreldrene mine syntes begge denne burgeren var utrolig god, og at mangosalaten og burgeren passet veldig bra sammen. Mamma syntes dette var det beste jeg noen gang har laget til middag. Denne ble derfor en fulltreffer hos oss.

Søtpotetburger

Jeg er veldig glad i søtpotet og vil gjerne prøve alle oppskrifter jeg finner med den ingrediensen. Derfor fikk denne oppskriften fra mills.no oppmerksomheten min.

Denne burgerrøra ble til en type potetmos, og var vanskelig å jobbe med. Den var derfor også vanskelig å forme og steke, da det ble som å steke potetmos. Dette gjorde også konsistensen på burgerne ganske rar.

Litt underlig konsistens på søtpotetburgerne.
Søtpotetburger på tallerken.

Juryen taler: 

Søtpotetburgeren fikk en totalscore på 9. 3 poeng. Jeg ville gitt den 4 på smak, men trakk fra 1 poeng da framgangsmåten var trøblete og konsistensen ikke passet burger. Pappa var enig med meg, og mente at konsistensen ikke var som burger i det hele tatt. Både mamma og pappa syntes smaken var god nok, men det var konsistensen som ødela her.

Linseburger

Den siste burgeroppskriften jeg prøvde meg på var linseburgerne fra aperitif.no. Linseburger var noe jeg aldri hadde prøvd før, og det virket derfor veldig spennende. Denne burgeren var nok den som tok lengst tid å lage, da linser og grønnsaker skulle kokes først. Den var derimot lett å forme og hadde mer burgerkonsistens enn søtpotetburgerne.

Linseburger fra Aperitif.
Linseburgeren er enklere å forme enn søtpotetburgeren.

Juryen taler:

Her ble det en totalscore på 11 poeng. Mamma og pappa ga begge terningkast 4, mens jeg ga en 3er. Denne syntes ikke jeg var så god. Jeg syntes den var helt ok, og kunne laget den igjen om den hadde vært en suksess hos de andre, men smaken var ikke helt der syntes jeg.

Mamma og pappa syntes denne var god, men siden den første burgeren var så bra på smak og konsistens nådde denne dessverre ikke opp sammenlignet. Pappa mente den så delikat ut, men at den ikke var like god som den første.

Kokkens vurdering

For meg var burgeren fra Rema 1000 soleklart best. Den var best på både smak og fremgangsmåte. Burgeren så også veldig delikat ut, og mangosalaten toppet det hele. Den får derfor terningkast 6 på både smak og framgang. Den var lett å lage og tok ikke spesielt lang tid.

Burger nummer to har dere sikkert merket at jeg ikke var stor fan av. Den tok ikke lang tid å lage, og var enkel å lage, helt til man skulle begynne å steke. Da ble det rett og slett bare søl. Denne får terningkast 4 på smak, da jeg er veldig glad i søtpotet, men terningkast 2 på fremgangsmåte.

Den siste burgeren tok soleklart lengst tid, men det betyr ikke at den var vanskelig å lage. Jeg syntes ikke smaken gjorde det verdt det at den tok så lang tid, da man kan finne bedre oppskrifter enn denne. Smaken var god, men den målte seg ikke med burger nummer 1. Jeg gir denne 3 på smak og 4 på fremgangsmåte.

Konklusjon:

Både burger 1 og 3 er burgere jeg ville anbefalt. Selv om jeg ga burger 3 ganske lav score på smak, likte foreldrene mine den ganske godt, så det kan være verdt et forsøk å prøve. Burger 1 derimot burde prøves uansett. Den traff hvert fall mitt i blinken her hos oss.

Du finner alle oppskriftene her:

Rema 100-burger

Søtpotetburger

Linseburger

 

Alle foto: Maren Skovrand 

Kommentarer

kommentarer