Verbal rusletur med John 

John R. Kjellström kom med sitt aller første album tidlig i desember 2020. Derfor var det på høy tid med en verbal rusletur.

– Du har fått mye skryt?
– Joda, alt fra VG til skriverier og anmeldelser i Sverige, Australia, USA og i en stor rock-avis
i Tyskland. Nesten jorda rundt.
John hopper likevel ikke av glede idet vi har kommet oss ned spiraltrappa, og ned fra gangbrua. Deretter gikk vi motstrøms, med Norske Skog i det fjerne. Men aller først stoppet vi og så ned på tre båter som hadde sunket mer eller mindre dypt under vannflaten.

– Selv om du aldri har sunket så dypt som båtene har du dine mørke tanker?
– Det stemmer. På forskjellig vis er det mye mørkt i mitt liv. Samtidig er jeg såpass nysgjerrig og glad
i livet, så dette går bra, sier John og tar egne bilder av nedsunkne båter.

Båtplass: Enkelte båter gir eierne blaffen i.

Svensken er fra Eskilstuna. En gang i Göteborg traff han tilfeldig Gry Liavåg fra Halden på puben Skål. Der jobbet for øvrig Mads Husvik, kjent fra Halden-band som The Basement Brats, Nuggets m.fl. John hadde aldri hørt om Halden. Gry var i sin tid på utallige konserter i sin hjemby, og lærte John raskt om det pulserende musikklivet i sin hjemby. Han er for lengst blitt haldenser og samboer med Gry.

Til daglig er det garn og strikke-interesse for Gry i butikken Strikkeholdeplassen i Storgata, mens han driver mest med rock og samler på plater.

– Det hun driver med i butikken er gresk for meg. Det er som dem driver med et eget språk. På den annen side har vi samme musikkspråk. Vi er aldri uenige om musikk.

Det er stille og hyggelig å gå bryggelangs, der ganske mange båter ligger fortøyd. Tista, under flere bruer, er en perle av en bynær elv. Vi møtte ikke et eneste menneske idet vi ruslet langs vannkanten. Da vi tittet mot Coop hastet og stresset utallige ut og inn. Vi i Halden er som folk flest; vi nyter ikke stillheten, men liker aller best å stresse og mase. Samme om det er korona eller ikke.

Turist: John R. Kjellström er som en turist, idet han tar bybilder av det meste.

– Du kjøper plater du har fra før?
– Det har skjedd, men ikke ofte og det blir bare sånn når man kjøper flere plater enn de fleste, på nettet eller i brukt-butikker. Bare spør Thrond. Her er det mange som kjenner seg igjen!

Thrond er Thrond «Big Daddy» Asker, en av de mange artister og musikere John har blitt godt kjent med i Halden. Han har hittil bidratt med to låter på «Jul i Halden»-albumene. Debut- og soloalbumet ble spilt inn i Kleiva Studio hos Freddy Holm. Sistnevnte mente at John hadde skrevet så mange bra låter at han burde lage et album. Nå har han spilt inn noe nytt
i studioet, og som kanskje blir til en single en eller annen gang.

Lytt til Johns debutalbum her: 

– Du er ikke alltid så rask?
– Det kan du ha rett i. Jeg sendte deg jo låtene til albumet på Messenger flere år før dem ble utgitt.
– Ikke helt fornøyd med salget?
– Vel, det sier seg selv at å utgi sitt første album midt i korona-tida ikke er så smart. Samtidig var det på tide at det ble utgitt.
– Konserter? Du bør ha et band?
– Flere mener som deg, men det er ikke så lett å få til alt. Har snakket med nesten alle potensielle musikere i Halden, men enten er dem opptatt eller koster for mye, noe jeg forstår veldig godt. Mange har også blitt mer opptatt av familieliv eller fotball.

Som en turist rusler John videre, idet han tar bilder av både det ene og andre. Han tar blant annet bilder av en for meg kjedelig utseende stolpe. John viser meg at stolpen har små, nesten usynlige og innrissede tegninger. Sånt ser bare en kunstner. Han er da også ikke bare musiker, med umåtelig fantastiske låter som «Efterskalv» på albumet, men hjemme privat maler han nesten daglig. Han har vært delaktig i en bok om graffiti.

John har vært delaktig i en bok om graffiti. Foto: Skjermdump fra Unfade.

Vi rusler videre, men tar en liten pause idet vi setter oss ned i Strandparken. Biler suser forbi, vi rusler snart nedover Svenskegata og vår endestasjon er inne på gode, gamle og hyggelige Motz Konditori i Nedre Bankegate. Det blir baguette for John, bolle for meg og svart kaffe for begge. Vi snakker om mangt og meget. Ikke overraskende blir det mye om musikk. Vi er enige om at Neil Young er mer spennende enn Bob Dylan. Verken herr Kjellström eller noen andre fra Halden kan bli like store som Young og Dylan, men de to sistnevnte har til gjengjeld verken ruslet i stillhet langs bynære Tista eller slappet av på Motz. Vårt daglige liv kan bestå av mange slags rikdommer. Det gjelder bare å ta vare på dem.

Stillhet: Etter en rusletur fylt av prat er det godt å slappe av.

Alle foto: Thorkil H. Lindskog

 

Kommentarer

kommentarer