Lokal kultur i koronatid

Engasjerte folk i kulturfeltet går sammen og lager facebooksider som strømmer konserter i koronatiden, sånn at vi fremdeles kan nyte store og små artister live, selv i kulturfattige tider. Nå har Monia Berger-Lund laget en lokal variant: Facebookgruppen Haldens digitale scene!

I nøden spiser fanden fluer, men i disse koronatider får ikke fanden en gang servert fluer, for alle hans favorittrestauranter er stengt. Men nettet er åpent. Og koronafritt! Og nettet kan brukes til så mangt, blant annet konserter. Flere facebooksider som strømmer konserter live har allerede poppet opp. I kveld kom den første lokale varianten: Haldens digitale scene! Her kan du se og høre Haldens kulturfolk fremføre live kultur i ukene som kommer. Det var Monia Berger-Lund som tok ansvar og opprettet en lokal side for digitale livekonserter.

-Jeg satt her hjemme og tenkte at vi må ha en lokal gruppe, forteller Monia, de andre ble så store og det er viktig at vi støtter opp lokalt! Dette er en alternativ arena for de som egentlig skulle stått på scenen og fremfør et produkt. Musikere, kunstnere, teatergrupper med flere. Denne siden er ment for livefremføringer av scenisk relatert kunst.

Monia synes det er vemodig og rart med et stengt kultur-Halden.

-Det føles veldig tomt og rart å være kulturaktør i disse dager..I løpet av de 16 årene siden jeg startet Veslefrikk har jeg kun avlyst 4 øvelser. Nå ser det ut til at et helt semester er avlyst, og også forestillingene må vi nok avlyse eller utsette. Det er utrolig vondt og trist både for barna som er involvert og meg. Men det er slik for alle i hele Norge og alle må delta på denne dugnaden!

Følg med videre dere, på Haldens digitale scene vil det nok ramle inn mye flott lokal kultur i tiden som kommer! Artistene oppfordres til å sette inn Vipps-nummer i teksten når de strømmer, sånn at vi kulturforbrukere kan bidra med en liten valgfri sum – hvis vi vil.

Er du artist? Meld deg på da, for svingende! Vi gleder oss til å høre fra deg!

Her er de største nasjonale digitale sidene som strømmer kulturelle events: 

Brakkesyke

Brakkesyke ble opprettet kun timer etter at kulturforbudet kom fra oven, og har i skrivende stund 28 000 følgere. Facebooksiden strømmer virtuelle konserter via artistenes egne facebooksider. Bak står musikere, konsertarrangører og andre entusiaster. De tre gutta som starta det hele heter Geir Ramstad Sletvold, Eivind Eide Skaufjord og Filip Roshauw.

-Vi kommer til å annonsere konserter fortløpende, forteller Brakkesyke, alle forespørsler og henvendelser mottas med takk.

Den økonomiske realiteten for allerede pressa artister er for tiden grim.

-Vi skjønner at ting er tight over hele linja, sier Brakkesyke, og at mange av de som er i målgruppen for denne ideen også er rammet av de samme økonomiske realitetene som de som etter hvert spiller. Men vi håper allikevel det kan inspirere til en viss giverglede hos noen – eller at man deler konserter man liker videre til andre og så videre.

Underveis i konserten kan du vippse til artisten. Søndag kveld tjente Inge Bremnes med band 86 500 kroner på å strømme sin konsert på Brakkesyke!

DigitalScenen

DigitalScenen startet å strømme konserter og andre kulturelle eventer søndag kveld , og har i skrivende stund 83 000 medlemmer. Her er det bare å strømme i vei, men kun i korte intervaller – og man må forholde seg til visse kjøreregler. De kan du lese her. Artistene kan legge ut Vipps-nummeret sitt sånn at de kan tjene litt på showet sitt.

Bra ikke sant? Kultur i koronaen!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer