Linda Tveter stiller ut på Rød

Fredag 19. april åpner Linda Tveter utstillingen Reisen innover på Galleri Rød. Der viser hun sine flotte, abstrakte bilder hele helgen.

Jeg tar en tur opp på Galleri Rød for å snakke med Linda Tveter et par dager før den store åpningsdagen. Inne i galleriet står de fleste bildene fremdeles på gulvet, men Linda har bestemt seg for hvor de skal henge.

– Tema for utstillingen er Reisen innover, forteller Linda. Det er det disse maleriene handler om for meg. Det er en reise på noen år.

Linda tok penselen fatt for første gang allerede i 1997, da tok hun et par malekurs for å teste ut om det var noe hun kunne like å holde på med.

– Det var veldig befriende og fint. Men så gikk det mange år der jeg ikke malte.

I 2011 tok imidlertid Linda penselen opp igjen, og malte med olje.

– I 2016 prøvde jeg akryl, og etter det har jeg aldri sett meg tilbake! Olje bruker jo tid på å tørke, mens akryl tørker ganske fort. Hvis jeg er veldig til stede, i flyt, og koser meg i malekroken, så får jeg gjort ufattelig mye på kort tid.

Hva slags reise innover er det vi snakker om?

– Det er en personlig reise, på mange måter. Jeg maler ikke nødvendigvis mitt eget liv, men jeg maler historier. Det som er så spennende med det abstrakte er at jeg aldri aner hva jeg skal male. Jeg har valgt fargene på forhånd, men aldri tematikken.

Det er først etter maleriet er ferdig at Linda kan se en slags tematikk i bildet sitt.

– Sånn som dette, sier hun og går bort til et bilde i rosa, beige og gule nyanser. Dette bildet handler om livet og døden for meg. Jeg ser historien etterpå.

Linda Tveter foran maleriet Be together.

Er du åpen for andre tolkninger av bildene dine?

– Ja, det liker jeg! Jeg kan se mine ting, men du kan se noe helt annet. Og det synes jeg er veldig spennende. Jeg gir jo de fleste maleriene mine en tittel, og den kan jo kanskje låse deg. Jeg synes folk skal legge sine egne ting i bildene mine, og kanskje til og med finne sin egen tittel på dem. Det synes jeg er gøy.

Selv om Linda aldri har bestemt seg for tema eller motiv for bildene før hun begynner å male, er det ikke tilfeldige fargeklatter vi ser på det ferdige resultatet.

– Det som skjer i maleriene er jo ikke tilfeldig, selv om det ikke er planlagt. Jeg er jo veldig til stede mens jeg maler. Men det er når jeg trekker meg tilbake etter å ha malt en stund, at jeg kan bli overrasket over hva jeg ser. Noen ganger må jeg le av de morsomme historiene som dukker opp.

Ved inngangen til galleriet henger et stort, blått bilde. Her har Linda også brukt spraymaling.

– Dette heter Stjernestøv, forteller Linda. Her ser du noen skikkelser, og her oppdaget jeg også en ugle midt i bildet – den kan jo representere klokskap. Det bildet her er veldig personlig for meg. Jeg kan se ting fra mitt eget liv her. Dokumenter. Den gamle mopedhjelmen min.

Stjernestøv.

Linda begynner ofte prosessen med å se på farger. Så velger hun en palett for bildet.

De fleste maleriene går i ganske duse toner, men plutselig oppdager jeg ett i kraftig oransje, med sorte innslag. Det er mer dramatisk og kontrastfylt enn de andre maleriene i samlingen.

– Her ser jeg meg selv, forteller Linda, her sitter jeg og spiller på et flygel. Og så ser jeg en person som kan bety mye for meg her på siden. Her var det faktisk en venninne som foreslo at jeg skulle male noe i oransje, noe med kontrast. Jeg hadde det veldig gøy da jeg malte dette.

Mens du venter.

Det finnes også landskapsmalerier i samlingen.

Vi går rundt i galleriet og snakker om hva vi ser i bildene til Linda. Så stopper vi foran et som betyr mye for henne.

– Det handler mye om naivitet og uskyldighet for meg. Her ser jeg en skikkelse som kan være et foster, men også kanskje en gammel person. Og så ser jeg et ektepar her. For meg er dette maleriet uskyldig og rent. Jeg har kalt det New beginnings.

Det er ikke alltid det dukker opp en historie i Lindas malerier.

– Sånn som dette, sier Linda og går bort til et lyseblått bilde som står på gulvet. – Dette bildet forteller ikke meg noen historie. Dette er kun et vinterlandskap for meg.

For noen år siden dannet kunstneren Lindas malestudio. Der tilbyr hun gratis, nettbaserte malekurs. Dette er det over fem tusen som har tatt! Den som vil lære seg å male, kan få tilsendt kurs på mail. De som vil gå videre, kan avansere til Lindas hovedkurs.

– Det er også et nettkurs, jeg har en kursportal på nett.

Her kan du besøke Lindas nettside!

Utstillingen åpner fredag klokken 18. Herregårdskafeen åpner også dørene i anledning utstillingen.

– Jeg skal ønske velkommen, og ta frem et par, tre bilder og fortelle litt om dem. Sånn at folk kan begynne å bruke fantasien sin.

Hva betyr det å male for deg?

– Det har vært min store lidenskap de siste årene. Det er en veldig fin hobby å ha.

Lindas utstilling er også åpen lørdag og søndag fra 12-16. Herregårdskafeen er også åpen!

 

 

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer