Tommy lager flere tusen liter is i året

Tommy Hansen lager titusenvis av Sarah Bernard-kaker og mange tusen liter is hvert år. Men egentlig er han ikke noe glad i å lage desserter.

Har du smakt Tommis? Hvis ikke du har smakt på Tommy Hansens Tommis har du garantert sett ham. Tommy dukker opp med sin mobile isbutikk der folk samles: På allsangen, på Haldendagen, Grenserittet, Grensetreffet, på amcartreff og på andre lokale happenings kommer han trillende på is-sykkelen sin med kjøleboksen i front. I fire år har han syklet rundt og solgt sin egenproduserte is. Jeg treffer Tommy på tampen av sommeren, sesongen er over og sykkelen er mest sannsynlig parkert for i år.

Hvordan har Tommis-sommeren vært?

-Den har vært helt grei. Det har vært litt stillere i år enn i fjor, sommeren kom ikke skikkelig før i juni, og det merker jeg jo på salget.

I tillegg til å selge is fra sykkel-butikken selger Tommy isen sin på Kirkens Bymisjon, Pizzaexpressen, Havna Restaurant, MS Brekke, Babylon Pizza, Matfatet i Ørje og Havnelageret restaurant i Fredrikstad.

Tommy med sykkelen på Haldendagen i juni. Foto: Ellen Midtfjeld.

Plommer på sommeren, hviter på vinteren

Tommy Hansen er utdanna kokk, og har laga mat på restaurant i mange år. De siste fire årene har han brukt all sin fritid på å lage  enorme mengder is og kake. Men egentlig er han ingen dessertfan.

-Jeg hater egentlig å lage dessert, forteller Tommy. Så det er litt spesielt at jeg har valgt å lage så mye is og kake. Men det var tilfeldigheter som gjorde at jeg havna her. Det begynte egentlig med at Ingar Berger, som drev det bakeriutsalget som lå oppe i Dyrendalsveien før, hadde to ismaskiner han skulle selge.

Tommy kjøpte maskinene og begynte å lage is.

-Jeg hadde aldri laga egen is før, så det var jo bare å prøve seg frem. Ingar hjalp meg i starten, og etter hvert fikk vi det ganske bra til. Så eskalerte det sakte men sikkert. Etter hvert kjøpte jeg opp kakefirmaet til Ingar også, han laga mye Sarah Bernard og solgte på julemarkedet på festningen for eksempel. På den måten fikk jeg brukt hele egget, og det er jo ålreit. Eggeplommene går til isen jeg lager om sommeren, og eggehvitene går til Sarah Bernard-kakene jeg lager om vinteren.

Sarah Bernard, innpakket og klar til fest! Foto: Tommy Hansen.

Tommis-isen er laga uten kunstige tilsetningsstoffer.

-Det er kun fløte, egg og sukker og smak, sier Tommy. Isen kan bli litt hard når man ikke bruker emulgatorer, som er et tilsetningsstoff som gjør at isen ikke hardner så veldig. Fryseren på sykkelen må holde minus tretti, siden jeg åpner den så mange ganger i løpet av en salgsøkt. Så man må ha god tid når man skal spise isen min, det tar litt tid før den blir myk siden den ikke er full av kunstige stoffer.

Is, kaker og utleie

I fjor tok Tommy over Frelsesarmeens gamle lokaler i Tistedal, og åpna Armeen Selskapslokaler. Han pussa opp huset, og bytta ut kjøkkenet i første etasje. Her tar han i mot større selskaper, og lager tema-kvelder.

-Planen etter hvert er å leve av Armeen, forteller Tommy. Det blir is, kaker og utleie. Vi satser på temakvelder også, i tillegg til vanlig utleie på Armeen. Vi hadde Skrei-aften der oppe, og vi vil ha flere temakvelder som Skalldyraften etter hvert. Kanskje blir det Viltaften også. Det er allerede leid ut til julebord i år. I tillegg vil jeg gjerne leie ut andre etasje i bygget til næring, der oppe er det jo plass til kontorer – med heis opp!

Tommy her planer om å arrangere julemarked på Armeen i år.

-Det vi hadde i fjor var en stor suksess, forteller Tommy. Det er hyggelig at det skjer noe oppe i Tistedal også, ikke bare nede i byen.

Høst = Sarah Bernard

I tillegg til å lage kaker og is og drifte Armeen jobber Tommy på Haby på dagtid. Høsten er Sarah Bernard-tid, og nå er Tommy i gang med å lage småkaker til julemarked og småsalg. 40 000 kaker skal han lage, de fleste av dem selges på julemarkedet på Fredriksten. Etter å ha jobbet i åtte timer på Haby kaster Tommy seg rundt og drar opp på Armeen for å lage kaker.

-Det går greit, sier Tommy. Men jeg jobber jo fra jeg står opp til jeg legger meg også. Heldigvis får jeg hjelp av faren min. Dama vil også hjelpe til litt, det er jo ålreit. Ingar og kona hans har hjulpet meg mye, men de gir seg nå. Så det er greit å få inn nye krefter.

Kakejobben er Tommy takknemlig for å få hjelp til, men iskrem-produksjonen er en enmannsjobb. Det blir mange lange kvelder alene over ismaskinene, men Tommy synes det går greit. Han er fornøyd med produktet sitt, og det er jo haldenserne også.

Tommis! Sjokovarianten. Foto: Tommy Hansen.

-Folk er positive til Tommis, sier Tommy, jeg tror de synes det er ålreit at det er lokalprodusert og at det er morsomt med sykkelen min. Jeg får mye skryt, det er de gode orda fra folk som får meg gjennom de sene kveldene når jeg står alene og lager is.

Du kan følge Tommis på facebook!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer