Kunstutstilling og helaften med Stian Borgen

Fredag kveld inviterer Galleri Lille Martine til en helaftens vernissage med kunstner Stian Borgen på Galleri Rød.

På Galleri Rød henger Stian Borgens energiske bilder på rekke og rad. Kunstneren har brukt dagen på å henge opp kunsten sin sammen med gallerist Christine Willoch Mathisen, og nå er det klappet og klart for vernissage på fredag. 

Hvordan blir det å stille ut i Halden igjen, Stian?

– Fint! Jeg var veldig fornøyd med den forrige utstillingen her også. 

Utstillingen er repetitiv, mange av bildene er refleksjoner rundt det samme motivet. Samtidig er uttrykkene vidt forskjellige! 

Denne gangen har Stian inkludert et lite tredimensjonalt verk:

Etter at han hadde klippet opp et annet bilde for å lage den tredimensjonale figuren, ville han gjerne bruke alt av materialet. Slik ble denne collagen til!

– Her spiller jeg på formene på en helt annen måte. I gode malerier kan man finne masse historier og dikte videre og videre, man blir ikke ferdig med det. 

Gjør du det med egen kunst?

– Å ja. Jeg har et stort bilde hjemme som har hengt der i mange år, og jeg tar meg stadig i å se nye ting i det. Man kan finne nye ting i formene. Jeg føler at det er en god ting. 

Stian jobber mye med tekst. Han er ikke så opptatt av hva som står på bildene, teksten er der av estetiske årsaker.

– Jeg jobber enda mer med tekst nå enn tidligere, og stadig på nye måter.

Stians portretter er energiske. Mange av dem er både like og unike.

– Jeg føler at det er det vi mennesker er. Vi er et portretter, vi er jo helt like. Samtidig er vi jo ikke det. Det er fascinerende for meg. 

Vi går tilbake til collagen. Den er et av Stians nyeste arbeider. Han ble fascinert og inspirert av graffitien i Bangkok da han ferierte der en tid tilbake. Det billedlige i grafittien ble enda mer fremtredende, siden Stian ikke forsto budskapene i det som var skrevet på byens vegger og gjerder.

– Jeg ble inspirert til å jobbe enda mer med teksten i bildene mine. Og råskapen opp mot det litt ødelagte – samtidig som det ødelagte ofte er veldig vakkert. Det nye mot det gamle. 

Noen har påpekt overfor Stian at collagen er litt mørk.

– Jeg ville heller sagt at det er noe seriøst der. Samtidig er det jo energi her, jeg liker hvordan han der kommer inn som en vind. 

Stian peker på en av de øverste fyrene, som ser ut som han flyter inn i montasjen på en virvelvind.

Innerst i midtgangen henger et bilde som fanger min oppmerksomhet. 

– Vin og moro, forklarer Stian. Vi er jo litt som roboter. Ikke på en dårlig måte, men på en god måte. Her er det mye mer som dukker opp når man står og kikker. Man finner nye folk inni folka, og så videre. Det blir som en spiral. Det er en veldig bevegelse, og et bilde man kan finne mye i hvis man ser lenge på det. 

 

Det kan man med mange av Stians bilder. Hvis man setter seg i en stol, eller en sofa foran et av hans bilder, springer det stadig nye ting ut av det. 

– Det er veldig gøy å høre hva folk ser i bildene mine. Hvor mange forskjellige ting som kan komme fra bildene mine. Jeg vil egentlig ikke fortelle så mye om hva jeg har tenkt selv da jeg laget det. 

Tidligere syntes Stian det var vanskelig når andre kom med nye tolkninger av kunsten hans. Men nå setter han pris på at folk tolker på hvert sitt vis.

– Det er jo gøy å forklare hva jeg har tenkt og ment, men det er mest gøy at folk legger egne ting i bildene mine. Man må absolutt ikke være enig med meg. 

Stian synes ikke folk skal være redde for å tolke kunsten hans på en annen måte enn ham.

Tror du folk blir redde for å tenke «feil» om kunsten din?

– Det trenger de i ikke å være. Mine tanker er ikke spennende.

Christine er veldig fornøyd med å ha Stian i Halden igjen. Stian har samarbeidet med Galleri Lille Martine i mange år. Snart ti faktisk.

– Jeg er skikkelig fan av Stians kunst, sier hun. Det bærer veggene mine hjemme preg av. Men jeg er fan av Stian både som kunstner og menneske. 

Fredag kveld blir det vernissage med kunstnersamtale, bobler i glasset, tapastallerken og musikk ved Hege og Omar!

– Ordføreren skal holde tale, forteller Christine, og så skal Stian ha kunstnersamtale etterpå. Det blir en helaften!

Arrangementet starter klokken 18. Etter det kan du beskue Stians kunst i fred og fordragelighet. Utstillingen er også åpen lørdag og søndag! 

Herregårdskafeen er åpen i samme tidsrom, altså fra 12 – 16.

 

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer