Fremtidens minner

Vil du ha en virkelig god teateropplevelse? Da bør du komme deg til BlackBox i løpet av helga og se dramalinjas andre- og tredjeklassinger oppsetning av teaterstykket

Tiden ble satt på prøve torsdag ettermiddag, når de eldste dramaelevene på Porsnes gjennomførte generalprøven på stykket NÅ i Blackbox. Stykket er en slags reise inn i en tenkt fremtid, og en samstemt og meget dyktig gjeng med skuespillere overbeviste heftig fra start til slutt. Ikke minst beviste de at de alle har noe på en scene å gjøre.

Åse, Hedvig og Mats.

Hva er egentlig fremtiden? Når er den sann? Når man begynner å leke og utforske konseptet fremtid blir det fort underlig og ubegripelig. I NÅ spekulerer skuespillerne i egen fremtid.

Amalie og Lola har ganske ulik fremtid foran seg.

Ungdommene på scenen bytter på å komme frem og fortelle hverandres og egen fremtid. Ingen vet jo egentlig hva som skjer rundt neste sving, men her får vi utforske hvordan det vil føles om man allikevel vet på forhånd. Om gode og dårlige valg man tar, og hvor de leder deg hen. Om sorger og gleder, oppturer og nedturer. Noen alvorlige og livsendrende, andre ubetydelige.

Fremtiden bringer heftige ting for Sofia og Åse.
Speil speil på veggen der, hvem er jeg om ti år?

Når jeg sier scenen, mener jeg forresten gulvet i BlackBox. Der har elevene satt frem stoler i en diger ring på gulvet, og midt i ringen skjer det. Noen ganger er hele gruppa på ti ute på gulvet samtidig, andre ganger er det kun to eller tre, og resten av ensemblet fungerer som kulisser og kommentarfelt på stolene blant publikum.

Emma går i ringen.

I fire tablåer bytter ensemblets skuespillere på å gå ut i ringen og male frem egen fremtid. Noen skal gå målrettet for A4-livet med ekteskap og barn, andre skal ende opp i en villfaren jakt på lykken.

Noen skal grunne og fortvile, andre skal hoppe på tredemølla og ikke se seg tilbake. Det er en underlig makt i det å fortelle frem et liv på denne måten, og fortellerens ståsted i nuet gjør tankeeksperimentet enda mer spennende og komplekst. Hedvig er fortvilet over at hun i fremtiden skal fortvile.

Hedvig kommer til å få klimaangst, og miste trua på verden. Åse er en pushy politiker.

Samtidig som vi blir servert minner fra fremtiden, får vi altså nåtidens reaksjoner på fremtiden. Forvirrende? Neida. Spennende!

– Du kommer til å være utro? spør Mats sin fremtidige samboer Runa med forakt i stemmen. Han er forbanna for den mulige fremtiden som hun er med å fortelle frem.

Runa nikker fortvilet og ser ned i gulvet. I nået er Runa og Mats verken kjærester eller samboere, bare klassekamerater. Men i en slags fremtid noen år fremover har de valgt hverandre. Det går ikke så bra.

Runa og Mats forteller hverandre at de blir kjærester.

Det går forresten ikke så bra med noen av dem. Dette påpeker Ine, som har den aller verste fremtiden av dem alle. Stykket tar skrittet over i en vittig metadimensjon, når Ine henter frem manuset og klager på at det er dystert og kjedelig.

– Klimaangst og bedritne mødre? Her skal alt gå til helvete?

Ine setter seg på plassen sin sammen med publikum og leser fra det deprimerende manuset.

Ine vil heller fortelle en solskinnshistorie om en vellykket fremtid med fete seilbåter og digre hus. Men venninnen Emma mener at dette ikke er bra teater.

– Man går på teater for å få en slags utkrystallisering av livets dype og nakne essens, erklærer Emma saklig.

– Ro ned, når ble du så smart liksom? repliserer Ine.

– Nei, jeg bare leser replikkene mine jeg, svarer Emma og peker på manuset sitt.

Emma byr på manusmetahumor.
Emma forteller den livsglade Ine om den dystre fremtiden hennes.

Ett av de fire tablåene er det dramalærere Maren og Cecilie som spiller ut, og dette er jo en særs habil skuespillerduo. For en regi- og instruksjonsjobb disse lærerne har gjort med både manus og elevgruppe! Manuset er verdt sin vekt i gull, men jeg er vanvittig imponert over skuespillerprestasjonene i denne elevgruppa. De overbeviser, og rører ved alle hjertestrenger.

Maren og Cecilie er lærere på dramalinja. Her i sitt eget minnetablå.
Dyktig elevgruppe som spiller hverandre gode.
Epilog ved dyktige Adele. Endelig har hun tatt skrittet ut fra kulissene og frem i scenelyset.

Jeg blir rent euforisk av teateropplevelsen jeg akkurat har vært med på, og når jeg forlater teateret er jeg helt sikker på to ting:

En: Dette må dere få med dere.

To: Disse folka bør fortsette med teater.

NÅ spilles fredag, lørdag og søndag i BlackBox. Forestillingen er gratis, men på grunn av få sitteplasser bør dere hente ut billetter her.

 

Resten av programmet til BomKræsjBang finner du her!

 


På scenen: 

Emma Marie Østensen

Runa Linnea Dahlback

Hedvig Skogli Olsen

Lola Alvarez-Pinås

Amalie Bråthe

Adele Sofie Helland

Ine Stillesby

Sofia Gjersøe

Åse Valero Kjerkreit

Mats Østerman Wibe

Lys-og lydtekniker:

Elinor Holt

Regi:

Maren Eikli Hiorth

Cecilie Jørstad

Manus: 

Demian Vitanza (som faktisk vant Ibsenprisen for manus!)

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer