Kunstforeningen stiller ut Kullgreen på Galleri Rød

Lørdag 15. oktober åpner Halden kunstforening en ny jubileumsutstilling på Galleri Rød! Denne gangen blir det en utstilling av et knippe William Kullgreen-bilder fra kunstforeningens samling.
William Kullgreen, født i Fredrikshald 1899, er representert med svært mange bilder i Halden kunstforenings samling. Ettersom bildene vanligvis er gjemt bort på et lager, og ettersom Kunstforeningen fyller 75 år i år, valgte vi å holde en separatutstilling med Kullgreens bilder på Galleri Rød herregård.
Grunnen til at Kunstforeningen «sitter på» så mange av Kullgreens bilder, er at direktør Harald Haraldssøn skjenket flere hundre bilder til Halden kommune og Kunstforeningen på
1960-og 70-tallet. Kullgreen var maler og grafiker, og fikk sin utdannelse ved Statens håndverks-og kunstindustriskole. Han supplerte med studier ved franske og andre norske kunstskoler.
Kullgren hadde jevnlig separatutstillinger, og han deltok ved kollektivutstillinger både i Norge og utenlands. Han var representert ved Høstutstillingen mange ganger. Kullgreen var en spesiell person, stille, sky og beskjeden; han var ikke god til å markedsføre sin kunst, men var høyt respektert av sin samtid.
Hans malerier var fargerike, og det viktige var lysets påvirkning i uttrykket. Han var dessuten (under studier i Paris) inspirert av Cezannes filosofi om å forenkle naturens former ned til kulen, kjeglen og sylinderen. Han var på vei til et kubistisk uttrykk, men rendyrket aldri dette.
Kullgreen hadde sin egen stil, inspirert av samtidens norske malere. Han arbeidet ofte med flere malerier på samme tid. Motivene kunne spenne fra landskap og bymotiver, til akt. Også stilleben var han innom. Selv om han tilbrakte mange år i Oslo, må han ha elsket sin fødeby: Nesten hver lørdag fra 1932 til 1940, hadde han linotrykk i Halden arbeiderblad. Motivene var fra Halden, med trange gater og portrom, eller fra bryggene og området langs Tista.
I årene 1936-38 malte han sine hovedverk: Dekorasjoner i fabrikken til Haraldsson, Baardsen & Co. i Halden. Hans debututstilling var i Sarpsborg og Fredrikstad kunstforening i 1937. Sin første utstilling hadde han i Halden i 1947. I forbindelse med Kullgreens 60-års-dag i 1959, ble det også arrangert en utstilling i Halden.
Selvportrett malt i anledning Kullgreens 60-årsdag.
Kullgreen døde i 1973. Da var han bosatt i Oslo.
Kunstforeningen ønsker velkommen til en Kullgreen-utstilling hvor mange av hans uttrykk vil bli vist!
Åpen lørdager og søndager kl 12-16 t.o.m. 23.10.

Kommentarer

kommentarer