Kulturnatt 2020 avlyses…

Med tungt hjerte avlyser kulturnattkomiteen Kulturnatt 2020, som egentlig skulle gått av stabelen fredag 18. september.

Koronaen har slått hardt ned på kulturlivet siden den kom til landet denne våren, og nå ser det ut til at høsten kan bli like kulturfattig som våren. I går så kulturnattkomiteen seg nødt til å ta den tunge beslutningen med å avlyse årets kulturnatt. Det blir rett og slett for vanskelig med tanke på smittevernhensyn.

– Vi hadde et håp i sommer, sier Wenche Erichsen, det så jo ut til å gå riktig vei. Men så kom denne oppblomstringen i Halden nå i august, og vi har fulgt nøye med siden det. Vi i styret har diskutert det og sett på mange muligheter men vi så oss til slutt nødt til å avlyse årets kulturnatt. Det satt langt inne å måtte gjøre det, vi synes det er tungt alle sammen. Det er krevende å stå i det, men liv og helse går foran.

Kulturnattkonseptet innebærer at publikum vandrer fra sted til sted hele kvelden, og i fjor var det arrangementer på hele 32 steder i løpet av kulturnatta.

– Det holder at det er én person som er smittet, sier Wenche, så vil den personen ta med seg smitten sin til alle stedene han eller hun går innom. Nå er jo faktisk Halden blitt en rød kommune. Konseptet kulturnatt er også uforsvarlig med tanke på smittesporing i tilfelle det blir et smitteutbrudd, det er jo ingen som har liste over alle publikummerne som deltar. Og tenk hvis det hadde blitt et smitteutbrudd i Halden på grunn av Kulturnatt, og vi hadde bidratt til økt smitte av korona! Det er mye verre enn å måtte avlyse.

Kulturnattkomiteen vurderte digitale løsninger, som for eksempel å strømme konserter.

– Vi har for lite tid til å planlegge en eventuell digital løsning, forteller Wenche, vi hadde nok ikke klart å gjennomføre det på en god måte nå i år. Dessuten er det kostbart! Nå har vi fått avsatt midlene vi fikk av kommunen til kulturnatta neste år, så da kan vi eventuelt tenke på en digital løsning dersom situasjonen med korona fremdeles begrenser oss. Nå har vi et år på oss til å planlegge Kulturnatt 2021.

Datoen er allerede satt for Kulturnatt 2021; det blir fredag 24. september! Hold av datoen!

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger i dag, forteller Wenche, heldigvis er det mange som er forståelsesfulle og støtter beslutningen vår. Det var én som sa til meg i dag: Vi gleder oss allerede til Kulturnatt 2021!

Wenche Erichsen og Eirin Finnanger i kulturnattkomiteen er ute og patruljerer på Kulturnatt 2019. Foto: Ellen Midtfjeld. I komiteen sitter også Ingrid Solberg Sætre og Thorkil Lindskog.

Kommentarer

kommentarer