For et KulturLøft!

Alle foto: Johannes Granseth

Sammen kan folk få til ganske mye. TENK hva flinke folk kan få til når de slår sine pjalter sammen en helt vanlig søndagskveld. Søndag kveld samlet store deler av kultur-Halden seg om å livestrømme en konsert til inntekt for et enda større KulturLøft neste år.

Det er ganske underlig å gå på konsert uten publikum. Når man går inn i Brygga kultursal og setter seg på et relativt rettrygga sete i et sammenklappet amfi, og det bare er sju andre til stede i salen, så er det unektelig litt stusselig. Men. Så starter livesendinga. Og med en gang konferansierer Espen Holtan og Frank Skovrand inntar plassene sine foran kameraet og får live-lyset rett i fleisen, så inntreffer følelsen. Følelsen av fellesskap.

På scenen bak Espen og Frank går artister av og på av scenen. Siv Langøy, Marit Østli Trønnes, Truls Sæther, Daniel Sandvik, Karoline Stenberg Henriksen, John Kjellström, Lonnie og Eva Denis stiller seg alle opp foran mikrofonen og synger så fint på direkten, mens det brilliante husbandet akkompagnerer. Alle artistene tar en tur innom konferansierenes lille bord for en liten prat når de har sunget ferdig.

Synge en sang…
…så en liten prat med Espen og Frank. Eva Denis i lystelig passiar med konferansierene.

Husbandet besto for øvrig av av Freddy Holm, Roger Morland, Marius Rekstad og Tor Hauge.

John Kjellström synger foran husbandet.
Karoline Stenberg Henriksen synger med husbandet.
Det gjør Truls Sæther også. Han synger om alle fuglene.
Marit Østli Trønnes og Marits Menn!
Daniel Sandvik sang alene han, og han sang en ganske trist «julesang»; nemlig Briggen Blue Bird av Hull av Evert Taube.

For hver låt øker kveldens innsamlede sum, fordi dere der ute vippser. Dere ser, lytter og vippser. På den måten er vi sammen, selv om vi ikke egentlig kan være sammen. Det er ganske flott. Etter pausen er det på tide med noen lokale band. Living Alma, Gringo Bandidos, Dieseldyra og Messerschmitt – med den eminente Thomas Eriksen i front. Som dere kanskje skjønner øker det hele ganske heftig i intensitet fra pausen og ut mot sluttstreken.

Thomas Eriksen synger ved korset han akkurat har montert opp.

Produsent Martin Fredheim og arrangørgruppa har hatt snaue to uker på å sy sammen et show som skal strømmes ut til hele Halden. Det er ikke lange tiden det, når flere titalls artister skal loses ut og inn av scene og backstageområde, omrigg skal gjennomføres, og alt skal skje på koronamessig vis. Martin og de andre scenearbeiderne løper som strikkballer på kryss og tvers av scenen, med munnbindet godt festa bak øra.

Det var mange kamerafolk i sving for Nordic Media Lab søndag kveld. Her er Daniel i monitor. Alle går i buer rundt hverandre, og scenearbeiderne har munnbindet på.

Det er lett å være lei nå, det er helt lov å være lei. Etter åtte måneder med smittevern, smittetall og restriksjoner. Etter åtte måneder med usikkerhet. Korona suger. Folk lider, økonomien lider og kulturen lider. Vi trenger å føle oss som en del av et fellesskap nå, og vi trenger å huske hvor viktig kulturen tross alt er i samfunnet. Da er det så inni hampen viktig og godt med en kveld som denne. Leder av kulturrådet Johnny Nilsen svever oppunder taket etter strømmekvelden i kultursalen.

– Dette ble så fint! sier han opprømt mens instrumenter og utstyr bæres vekk rundt oss. Jeg er så utrolig fornøyd! Dette var en god test på det mye større arrangementet vi planlegger for februar/mars. Vi måtte finne ut om dette samarbeidet var levedyktig, og om dette er noe Halden vil ha. Og dette ble en suksess! Det var en helt egen felleskapsfølelse rundt dette arrangementet i kveld, alle som bidro her i kveld har gjort en kjempejobb!

Veslefrikkbarna bidro også med et nummer søndag kveld.

Johnny snakker engasjert om viktigheten av å lage kulturelle arrangementer i koronaens år.

– Nå har kulturen levd under strenge begrensninger i snart et år, og vi ser hvor store ringvirkninger dette faktisk får. Det er utrolig viktig for oss mennesker å få oppleve kultur, det er viktig både sosialt og kulturelt – og dessuten er det bra for folkehelsa! Og så har vi jo den utøvende siden av kulturfeltet, de folka som lever av – og for – kultur. Det å ta fra dem muligheten til å stå på en scene og fremføre foran et publikum er det samme som å ta bort litt av hvem de er. Dette har jeg følt på kroppen selv, selv om jeg ikke lever av kultur.

Siv Langøy!

I månedsskiftet februar/mars er det altså planlagt en ny strømme-konsert, og går alt etter planen skal det foregå ting på mange scener rundt i Halden by denne kvelden. Midlene fra kveldens innsamling skal gå til nettopp dette; et enda større arrangement som vil favne om enda flere lokale kulturaktører.

KulturLøft Halden er et samarbeid mellom Halden Kulturråd, Halden kommune, Nordic Media Lab, Halden Næringsutvikling og arrangementselskapene Den Festen AS og Folk i Halden AS. Og ikke minst alle artistene.

Thomas Eriksen fra Mork bidrar med mørk vokal når Messerschmitt spiller.

– Mange lokale kulturaktører har henvendt seg til oss arrangørerer med et ønske om å delta i kveld, forteller Johnny. På konsertkvelden neste år vil det bli plass til enda flere band og artister, siden dette vil foregå på såpass mange scener. Da vil enda flere få lov til å bidra! Kanskje kan vi øke bredden enda mer, og inkludere andre typer kunst i arrangementet også.

Fin backdrop, ikke sant? Den er det Anne Sofie Heidenberg som har tegna!

Konferansierene Frank og Espen er vant til å stå på scenen, men rene pratejobber tar de sjelden på seg. Snakkejobben gikk aldeles strålende, og konferansierene er også fornøyde med kvelden.

– Det har vært et utrolig bra spenn her i kveld, sier Frank, det har virkelig vært noe for enhver smak. Vi har jo til og med blitt introdusert for nye, unge Halden-musikere her i kveld. Det er ikke verst! Lonnie, for eksempel, hadde jeg aldri hørt synge før. Det er jo veldig, veldig fint.

Lone «Lonnie» Kreutzer Hagen.

– Det har vært en kjempemorsom kveld, sier Espen. Og logistikken her er jo helt sinnssyk, det er veldig mange mennesker som skal forholde seg til hverandre i en trygg smittevernloop i løpet av kvelden. Det har gått så fint!  Jeg synes det ble en vanvittig fin kveld, med god bredde og mange gode bidrag. Men det føles helt feil å ikke få lov til å klemme folk i dag.

Ingvild i Living Alma synger så fint.

Pengene strømmet inn fra sjenerøse haldensere underveis i strømmekonserten. I skrivende stund nærmer summen seg tretti tusen! Det er forresten bare å vippse i vei, hvis du vil bidra. Vippsnummeret er 643827. Men når denne engasjerte gjengen slår seg sammen og løfter kulturen opp etter støvelhempa, da er det ikke bare de inn-vippsede pengene som er greia. Greia er å se, og bli sett. Og ikke minst det å samles rundt den sjukt, sjukt viktige kulturen vår.

Dieseldyra!

Og så var det jo sånn at jeg egentlig skulle intervjue den som vant Halden kulturråds ærespris for 2020. Det blir litt rart å ikke nevne det, selv om det føles underlig å skrive om seg selv i en tekst som egentlig skulle handle om andre. Men prisen gikk altså til KanDusi, til meg. Tusen, tusen takk   folkens, det er i sannhet en stor ære. Og siden jeg ikke husket på å si noe om dette på direkten, muligens fordi jeg ble tatt på senga av det hele, så vil jeg nå snu meg rundt og takke alle dere andre som bidrar til KanDusi! Dere er mange, og dere har hjulpet til med å løfte kulturen i byen vår – uten så mye som et rødt øre i lønn. Og jeg vet at dere gjør det fordi dere brenner for Halden-kulturen – akkurat som meg. Tusen takk til dere alle!

Konserten ble gjennomført med støtte fra Sparebank1stiftelsen Halden, Halden Næringsutvikling og GP-Huset.

Alle foto: Johannes Granseth.

PS: Gikk du glipp av konserten? Du kan se hele konserten på HA sine nettsider!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer