Klassisk Ibsen til Kultursalen

Onsdag 8. november kommer Riksteatret til Halden med Ibsens allmenngyldige og gripende drama; Gjengangere. 

Den unge kunstneren Osvald Alving vender hjem fra Paris til sin mor, enkefru Helene Alving, som residerer ganske ensom i sitt fasjonable hus. Den avdøde kammerherre Alving har etterlatt seg mange penger, men han har også etterlatt seg spor av sin elendige tilværelse og virken hos sin kone og sønn. Osvald viser seg snart å være dødssyk av syfilis, og ettersom dramaet skrider frem avdekkes ikke bare det som var et elendig ekteskap mellom Helene og hennes mann, men også de spor dette har satt hos Helene og Osvald. Fortiden innhenter fru Alving og sønnen hennes, og alt fru Alving har fortiet kommer for en dag.


Dobbeltbetydningen i tittelen

Dramaets tittel Gjengangere henviser ikke kun til gjengangere i form av spøkelser, men skal også illustrere det faktum at historien gjerne gjentar seg. Helene Alving gjenopplever sitt dårlige ekteskap når Osvald returnerer til den hjemlige arne, og kammerherren spøker i fru Alvings hus, blant annet i form av den uekte datteren Regine.

Gjengangere ble stemplet som en skandaleskuespill da det ble utgitt i 1881, og få teatre torde å sette opp stykket. Fru Alving i Gjengangere er nært beslektet med Nora fra Et dukkehjem, men der Nora bryter opp og forlater sin mann holder fru Alving stand og forblir i sitt elendige ekteskap med den alkoholiserte og utro kammerherre Alving.

Kritikerrost forestilling

Regissør Bentein Baardsons versjon av det klassiske dramaet har frydet kritikerne i det ganske land. Riksteatret reiser rundt med Gjengangere i hele høst, og spiller på 70 forskjellige scener frem til 2. desember i år

Pressen har sagt:

“Gnistrende Gjengangere. Glimrende skuespillere i en oppsetning uten fiksfakserier gjør at vi blir revet med av en intens utforskning av arv kontra miljø, plikt kontra livsglede.”
Adresseavisen (5)

“Det kunne vært meg. Det kunne vært deg. Gå og se!”
NRK

“For en lettelse en gang imellom å se Ibsen som Ibsen”
Aftenposten (5)

“Regissør Bentein Baardson stoler på at Ibsens fortelling har kraft i seg selv til fortsatt å røre ved oss. Og det gjør den.”
Dagsavisen (5)

Ibsen-quiz før teaterstykket
Teatergjengerne som kunne tenke seg å finne ut hvor gode de er på Ibsen-trivia kan møte opp før stykket og bli med på Ibsen-quiz i kultursalens foaje. Steffen Johanssen reiser rundt med Riksteatret og arrangerer denne quizen på utvalgte scener. Premien til vinnerlaget er en utgave hver av Steffens egne quizbok om Ibsen ved navn Jeg spørger kun..
Steffen håper mange kommer på quizen, og presiserer at spørsmålene varierer fra det helt lette til det litt mer umulige. Så ikke vær redde for å danne et quiz-lag og melde dere på!

På scenen i Gjengangere neste onsdag står:

Gjertrud Jynge spiller Fru Alving, Gunnar Eiriksson spiller sønnen Osvald. I rollen som Pastor Manders møter du Lasse Lindtner. Ellers medvirker Per Egil Aske som Snekker Engstand og Madalena Sousa Helly-Hansen som Regine.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer