Halden på vinyl og cd

Lørdag 11. november lanseres Oddvar Rakengs nye bok «Halden på vinyl og cd» på Tista senter. I boken gjør Rakeng noen dypdykk i Haldens rikholdige musikkhistorie.

-Halden på vinyl og cd viser hvilken kreativ musikalsk skaperkraft Halden har hatt fra langt tilbake, sier forfatteren bak Halden på vinyl og cd, Oddvar Rakeng.

Rakeng går helt tilbake til slutten av 1800-tallet i sin gjennomgang av haldenmusikken gjennom tidene. 

– Carl Struve (1887 -1956), Oslorevyens store entertainer med stjernenummeret «Hver for seg men ikke sammen» av Finn Bø og Christian Hartmann vakte berettiget oppsikt på scene og grammofon i samtida.

Forfatteren har imidlertid også støtt på musikalske navn som kanskje ikke allmennheten kjenner så godt.

-Øyvind Aasekjær (1882-1921) debuterte som tenåring i avholdslokalet Tistedal Stjerne, forteller Rakeng, og senere ble han med sin baryton en kjent platesjarmør med blant andre Reidar Thommessens legendariske «Var det en drøm» – også kalt «Måneskinnsvalsen». Vi skal heller ikke glemme Severin Nythe som sang seg inn i mange hjerter med den legendariske slageren «Det blir atter sol og sommer» i førkrigsåra og Ragnar Danielsen, eminent pianist, arrangør og komponist. Begge tistedøler.

Musikkjendiser

Forfatteren bemerker at marskongen Oscar Borg var Haldens aller første musikkjendis. Men på ingen måte den siste.

-Hva angår populærmusikken og visekategorien kan det ikke være tvil om at Henning Kvitnes ruver øverst, både når det gjelder musikalsk, tekstmessig kvalitet og utgivervolum. Hans CV er ruvende.

Frank Skovrand, Hege Brynhildsen og Salmon Smokers er andre selvfølgeligheter når Haldens musikkhistorie skal oppsummeres. Oddvar Rakeng trekker naturligvis også frem tistedøl og gitarbauta Claes Neeb i boken. Neeb gikk bort i 2013, bare 63 år gammel.

-Den eminente gitaristen Claes Neeb skapte seg et stort navn via anerkjennelsen av legenden Chet Atkins, USA. Men Claes foretrakk det lokale livet hjemme i Tistedal fremfor en internasjonal karriere inntil han altfor tidlig gikk ut av tiden. 

Rakeng har gledet seg over det rike stofftilfanget for boken underveis i prosessen, til tross for at omfanget av plateutgivelser også byr på noen praktiske utfordringer for en som skal dokumentere det hele.

– Det har ikke vært mulig å støvsuge hver krik og krok av platefolk. Men jeg håper utvalget er ganske representativt, sier han.

Oddvar Rakeng

Journalist og forfatter Oddvar Rakeng er født i Tistedal, men bosatt i Lillehammer. Han har utgitt en rekke bøker i sin forfatterkarriere, inkludert et knippe på Snøfugl Forlag. Denne høsten er han altså på markedet med Halden på vinyl og
CD, som en naturlig oppfølger av fjorårets Lillehammer på vinyl og CD.

Rakeng var også en pionér innen norsk barne-TV. Forfatteren var den første som skrev TV-manus for NRKs barneavdeling i de tidlige 1960-åra. Serien Petter Rakett var et romfartseventyr om den syngende romfareren Petter, gestaltet av ingen ringere enn Rolf Just Nilsen. Serien ble illustrert av broren Arnold Rakeng (1930 – 2000). Petter Rakett ble senere utgitt i bokform, og i tillegg til at den ble spilt inn på plate. 

Oddvar Rakeng jobbet siden som journalist i Dagningen og freelancer i Dagsrevyen. Mange vil også huske ham fra Nitimen og Reiseradioen. Han har skrevet 10 barnebøker, 6 diktsamlinger og flere dokumentarbøker

Boklanseringen av Halden på vinyl og cd går av stabelen mellom klokken 12 og 14 lørdag 11. november på Ark på Tista senter. 

Kommentarer

kommentarer