Klassisk i teateret

Johannes Brahms Liebeslieder og Zigeunerlieder FREDRIKSHALDS TEATER 17. mars kl 1900.

Solokvartetten Jarlsberg Vokal med pianistene Margrete Moen Birkedal og Ståle Hebæk Ødegaarden fremfører Johannes Brahms sødmefulle Liebeslieder walzer (op.52) og fyrrige Zigeunerlieder (op.103) i sin helhet. Verkene er regnet blant de ypperste men er likevel sjelden å høre levende fremført. Liebeslieder ble urfremført 5. januar i Venezia i 1870 med en kammerbesetning. Vi kan virkelig forestille oss den lidenskapelige stemningen det måtte være i rommet når Clara Schumann og komponisten selv satt side om side ved klaveret!

Sangtekstene til dette verket er hentet fra øst-europeiske samlinger, mens melodiene og akkompagnementet er helt og holdent full-komponert. I Zigeunerlieder utgitt 18 år senere fant Brahms tekstlig og musikalsk inspirasjon fra heftet «25 Ungarske folkesanger» utgitt av Zoltán Nagy. Brahms var tro mot de folkelige tekstene, men valgte bestemt å transformere melodiene og rytmene som han ville. Likefullt, her damper det virkelig av csárdás og symballer!

Aasmund Kaldestad synger selv i Jarlsberg vokal, og det er første gang han er med på sin egen serie som til nå har huset navn som Eldbjørg Hemsing, Håvard Gimse, Magnus Staveland, Aage Kvalbein og Eirik Haug Stømner.

Konserten faller på samme dag som Opera Østfolds Opera på By´n, men vi har timet programmet slik at publikum kan få med seg begge konsertene.

Billettene kjøpes hos Norli Køhn eller på Ticketmaster.

 

Kommentarer

kommentarer