Kjøkkenmagi med egg

Det er et utall myter og en rekke forestillinger knyttet til det gåtefulle egget. Alt fra hva som kom først – høna eller egget – til hvordan eggets iboende kraft kan påvirke den som spiser det.

Egg i overtro og myter

Egget er ikke bare det ultimate fruktbarhetssymbolet over hele kloden, livgivende som det er. I flere oldtidskulturer var egget faktisk opphavet til hele verden slik vi kjenner den. Slik beskriver verdensegget i hinduistisk mytologi:

”I begynnelsen var bare ett. Det var et varmt, glødende, eneste egg. Det vugget lett fra side til side, og en sprekk oppsto. Ut av sprekken fødtes verden. Den ene halvdelen av skallet ble til jorden, og den andre halvdelen ble til himmelen. Strengene i egget ble til elver, hviten ble til havet og eggeplommen ble til solen selv.”

Går vi til de egyptiske nedskrivingene og dekorasjonene i gravkamrene, ser man bevingede egg som har den viktige oppgaven å frakte den avdødes sjel til himmelen, for derfra igjen fødes på ny. Og i det antikke Hellas sies det at den skjønne Helene ble klekket fra et egg. Det har seg slik:

”Zevs var en lysten gud som stadig hadde nye elskerinner. På et av sine kjærlighetstokt tok han form av en svane og befruktet Leda. Samme natt besøkte kongen av Sparta, Tyndareus, også Leda og elsket med henne. Leda fikk to barn fra sine nattlige møter, Castor og Klytaimnestra, og to egg hvor henholdsvis Pollux og den skjønne Helene ble klekket ut.”

Egg i folkemedisinen

Særlig hønseegg, men også andre egg har lenge vært brukt i folkemedisinen. For eksempel mente man at et helt kokt egg trukket i eddik og honning, kurerte hoste. Likeledes er kokte egg brukt mot diaré, mens eggehvite har vært brukt mot beinbrudd (påsmurt). Hadde du dårlig hud, kunne eggehvite smøres på de utsatte områdene. Eggeskall ble knust og blandet med melk eller vann – denne drikken skulle etter sigende kurere barn mot å tisse på seg om natten. Vannet du koker egget i, har henholdsvis blitt brukt til å kurere vorter, så vel som at man mente vannet førte til vorter. Membranene inni egget ble brukt som plaster på kutt og sår til langt inn på 1900-tallet i England, mens den samme membranen i USA ble brukt til å trekke verk ut av byller.

Nyttig næring

Egget er fantastisk næringsrikt, en liten matpakke i seg selv. Eggehviten er rik på protein av absolutt ypperste kvalitet, slikt protein som kroppen vår kan bruke til å bygge muskler, celler, vev, hormoner, hår, negler og mye mer. Gulfargen på plommen varierer med hva hønen har spist før eggleggingen, men den skyldes i hovedsak karotenoidene lutein og zeaxantin. Disse spiller en rolle i normal synsfunksjon, idet de inngår i den gule flekken i øyets indre. De er i tillegg antioksidanter som kan forebygge kreft og for tidlig aldring.

Eggeplommen inneholder både D- og E-vitamin. D-vitamininnholdet er et fint tilskudd til de som for eksempel ikke spiser fisk, mens E-vitaminet er flott både for hjertehelsen, for fruktbarheten og for å holde seg ung. Du får også litt av alle B-vitaminene og de viktigste mineralene og sporstoffene i egg, inklusive jern.

Fylte egg

4 porsjoner

På den vårlige heksesabbaten, ostara (opphavet til det engelske Easter og tyske Ostern), er det vanlig å servere egg. Ikke så rart, med tanke på at egg – på samme måte som våren – står for fruktbarhet og nytt liv. Her er en deilig oppskrift på krydrede djevelegg. Serveres når du vil feire at våren er her på ny!

12 egg

1 ss Dijonsennep

2 ss majones

1 ts karripulver

½ ts hvitvinseddik

Salt og pepper etter smak

Paprikapulver til pynt

Flatbladet persille til pynt

Hardkok eggene (8-10 minutter) og la dem avkjøles før du skreller dem. Del hvert skrelte egg i to på langs. Ta ut plommene og ha dem over i en bolle.

Mos plommene med en gaffel før du tilsetter Dijonsennepen, majones, karripulver, eddik, salt og pepper. Rør alt godt sammen. Ha forsiktig eggeblandingen tilbake i gropene i de hvite eggehalvdelene, og dryss paprikapulver over. Pynt med persille før servering.

Videre lesning:

Vil du lese mer om mytene rundt egg? Her er et fint sted å starte: http://en.wikipedia.org/wiki/World_egg

Vil du lese mer om egg i folkemedisinen? Her er en fin bok: Encyclopedia of Folk Medicine: Old World and New World Traditions, av Gabrielle Hatfield. Den fins på Google Books.

 

Kommentarer

kommentarer