Kan smeden få klokka på Rød til å gå?

I over femti år har klokka på Rød stått stille. Nå vil festningssmed Jens-Erik Wielsgaard Langstrand få den til å tikke igjen! Smeden har derfor startet en innsamlingsaksjon for å restaurere den gamle klokka.

Det startet med et Facebook-innlegg for en tid tilbake.

-Det var noen her i byen som sa at nå må vi pinadø få i gang den klokka, forteller Jens-Erik. Jeg svarte festningssmeden er på saken! Så døde det litt bort, men jeg ble gående og tenke på det. Jeg syntes tanken var besnærende. Det lokka veldig å gjøre noe med det. Dette uret har stått mer enn femti år. Jeg vet noen har forsøkt å få det i gang igjen, men man lyktes altså ikke.

Jens-Erik startet et privat initiativ for å samle inn penger til klokka.

-Min rolle foreløpig er å forprosjektere og finansiere restaureringen. Så får vi se om jeg får til å samle inn penger til dette. Jeg har innhentet to tilbud på restaureringen, og jeg har også hentet inn tilbud fra elektriker for å få dette opp og gå.

Smeden håper han også får samlet inn litt penger til videre drift av klokka.

-Det er ikke snakk om store driftskostnader her, sier han, men jeg har tenkt at det er på sin plass å få til en serviceavtale når dette kommer opp og gå. Så det må være med i budsjettet når man kommer så langt.

Jens-Erik håper man kan sette i gang en leteaksjon etter det gamle urverket til klokka.

-Tenk om vi hadde funnet den gamle klokka, det hadde vært moro. Den må jo være et eller annet sted, hvis ikke på havets bunn. Noe av det som er helt unikt med denne klokka er at den kun har timeviser, det er jo veldig spesielt.

I første omgang henvender Jens-Erik seg til næringslivet i Halden for å be dem om å bidra til restaurering av klokka på Rød.

-Jeg prøver å få næringslivet i Halden til å stille opp, forteller han, jeg har begynt med å sende ut mailer til en rekke Halden-firmaer.

Jens-Erik har også tatt en prat med ordfører Anne-Kari Holm.

-På folkemunne sier man at verden går videre, men i Halden står tiden. Anne-Kari sa til meg at tiden absolutt ikke skal stå her i Halden, hun er enig i at man godt kan gjøre noe med denne klokka. Og hvis gudene vil kan vi kanskje få til en klokke som slår også!

Her på denne Facebooksiden kan du følge med på smedens innsamling til klokka på Rød.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer