Jul i Halden 2020

Thorkil H. Lindskog. Foto: Ellen Midtfjeld

Nå er juleplata Jul i Halden 2020 å få kjøpt i byens butikker, og prosjektleder Thorkil H. Lindskog er godt fornøyd med årets plate.

I mange av byens butikker i byen starter førjulstiden for alvor først når Thorkil kommer innom med en bunke Jul i Halden-plater under armen. Tradisjonen tro står det nå stabler med ferskpressa Jul i Halden-CDer på diskene i butikker over hele byen.

Jul i Halden 2020! Coveret er laget av Suveren Kommunikasjon AS:

13 utgivelser har det blitt av Thorkils Jul i Halden-plater, inkludert ett dobbeltalbum. Hvert år trommer han sammen et knippe lokale musikere og band og lager juleplate til glede for byens befolkning. Prosjektlederen er godt fornøyd med årets sluttprodukt.

–  Jeg synes årets plate har blitt veldig fin, sier Thorkil, den er mer neddempa enn tidligere utgaver. Nivået er ganske høyt, det er morsomt at det har vært en utvikling og høyning av nivået siden starten i 2006. Musikerne bruker god tid i studio, dette er ikke noen harelabbinnspillinger.

Har du lyst til å lytte til smaksprøver fra Jul i Halden 2020?

På Frelsesarmeens nettside kan du klikke deg inn og få noen sekunders forsmak på hver låt:

Marits menn! Bakerst ses Trond Atle Bokerød, og fra venstre foran ham: Jon Terje Vaglen, Magne Skibsted Jensen, Marit Trønnes, Niels-Henrik Hagensen og Erik Grønhaug. Foto: Thorkil H. Lindskog

Totalt åtti lokale artister har deltatt på Jul i Halden 2020. Alle har hatt sin innspillingsdag i Athletic Sound. Det krever en del logistikk å få avtalt innspillingstid som passer for alle, samt å lose alle inn og ut av studio under koronamessig trygge omstendigheter. Spesielt når man kun har tretten innspillingsdager på seg, og skal spille inn femten låter.

– Det ble litt av et puslespill, forteller Thorkil, og en ganske stor jobb. I helgene spilte vi inn to låter per dag. En karantenesituasjon gjorde at vi måtte spille inn én låt i Kleiva Studio hos Freddy Holm også. Og så spilte vi inn én låt utenfor studioet.

Én låt ble spilt inn i Kleiva Studio. Fra venstre: Tor Brynildsen, Markus Berntzen, Omar Østli, Åsmund Solli og Lars Ivar Borg. Foto: Freddy Holm.

Thorkil har vært til stede på så og si hver innspilling. Fra 13. til 26. oktober tilbragte han mesteparten av sin våkne tid i Athletic Sound.

– Det blir mange lange dager og sene kvelder, forteller Thorkil, det er ganske intenst mens det står på. Man stuper i senga seint på kvelden, og tidlig neste morgen er det rett i studio igjen. Det går på helsa løs.

Dina Billington har bidratt med en julesang på plata. Helt bak i bildet ses Ove Billington, foran ham Hermod Nygård og Roger Morland. Foto: Thorkil H. Lindskog.

Hvordan velger du ut artister til plata?

– Det går jo på at man kjenner folk, og musikkmiljøet i byen. Jeg prøver å veksle på musikere og artister, sånn at det ikke blir de samme hvert år. Nesten hvert år har jeg med noen nye musikere. Jul i Halden er primært for et voksent publikum, det skal være en hyggelig juleplate. Jeg kan godt ta med musikere som tilhører ulike grener og sjangre, men du finner ikke punk -eller dansebandlåter på disse platene.

Årets nykommere er representert av Huma Luma og Living Alma.

– Det er hyggelig å ha med nye, unge artister som kjenner til Jul i Halden-konseptet. Musikerne i Huma Luma og Living Alma vet hva Jul i Halden er, og de kjenner til meg. Det er jo litt ålreit.

Living Alma. Ingvil Håkonsdatter Sivertsen ses bakerst i bildet sammen med Tor Håkon Ramdal. Fra venstre foran: Benjamin Haavelsrud, Jørgen Nilsen og Alfred Haavelsrud. Foto: Guro Sommer.
Huma Luma. Fra venstre: Karoline Stenberg Henriksen, Thor Andreas Holberg Murtnes, Benjamin Haavelsrud, Alfred Haavelsrud og Henry Solstrand. Foto: Thorkil H. Lindskog.

Thorkil får sjelden nei når han spør artister om å delta på plata.

– De fleste er glade for å bli spurt, forteller han, når folk har sagt nei har det stort sett vært fordi det ikke passer med turnéplaner eller noe sånt. Mange av artistene kommer bort til meg etter innspilling og takker for at de fikk være med. Folk synes det er gøy å bli spurt. Det er jo veldig hyggelig.

Etter tretten juleplater begynner det totale overskuddet å nærme seg en million. Alt går til Frelsesarméen.

– Alt jeg har gjort med Jul i Halden-prosjektet er gjort idealistisk, Forteller Thorkil. Alle som spiller inn gjør det også på den måten. Butikkene selger også platene vederlagsfritt. Pengene er øremerket formål i vår egen by og kommune, det har vært viktig for oss.

«Gimlekrysset» med Per Pedal i front. Pedal ville gjerne gjenskape Abbey Road-coveret, og skaffa til og med en boble fra sekstitallet til bildet. Foto: Thorkil H. Lindskog.

En tradisjon som har fulgt juleplatas ankomst har vært å arrangere større og mindre konserter med årets artister på plata. I år ble det for vanskelig å arrangere noe i forbindelse med lanseringen av plata.

– Å arrangere en konsert med mange artister ble for vanskelig i år, sier Thorkil, med tanke på lydprøver og hele pakka. Det hadde ikke gått. Og så kan man jo nesten ikke ha publikum, og da blir jo hele poenget borte.

Konserter kan vi gå på senere! I mellomtiden kan vi glede oss over at Thorkil faktisk fikk til en juleplate i år. Det var jo ikke noen selvfølge, med tanke på koronaens krumspring.

– I et korona-år som 2020 er det viktig med lysglimt. Her kommer kultur og musikk inn som positive elementer. I stil med juleplata.

Trioen Tres bidrar også på årets Jul i Halden. Fra venstre: Kristin Harboe, Gro Janet Haug Mo og Inger Marie Vierli Vold. Foto: Thorkil H. Lindskog.
Monne og Daniel Sandvik skrev en julesang sammen til Jul i Halden 2020. Foto: Sanne Kvitnes.

Mange har allerede spurt om det kommer plate nr. 14 i 2021. Thorkil har også fått forespørsler fra artister.

– Jeg har helt fra starten i sin tid tatt ett år av gangen, sier Thorkil, og sånn er det fortsatt. Nå må vi oppsummere årets utgivelse på nyåret, ikke minst økonomisk, så kommer det en avgjørelse etter hvert.

Hvorfor holder du på med dette, år etter år?

– He he, hva skal man si. Det er en glede å få lov til å være med å lage dette, det gir meg veldig mye. Det er jo ganske unikt, ingen andre byer på størrelse med Halden har fått til noe som ligner dette. Ingen større byer heller! Vi har gitt ut tretten plater, med utskiftning av artister for hvert år, det er faktisk ganske utrolig. Det sier noe om tilfanget av artister i byen også. Men for meg er det en glede å holde på med dette. Jul i Halden har blitt nesten viktigere enn selve jula for meg.

Årets Jul i Halden-CD blir stående til salg i butikkene til rett over nyttårshelgen!

På årets Jul i Halden finner du følgende artister:

Magne Jensen med band bidrar med en oversatt versjon av John Lennons Happy Xmas (War Is Over) på juleplata. Foto: Thorkil H. Lindskog.
Barnas julekor korer på Happy Xmas (War Is Over). Foto: Thorkil H. Lindskog.

Thorkil er takknemlig for alle sponsorene som bidrar til juleplata, så det er jo hyggelig å nevne dem også! De som har sponset årets Jul i Halden er:

Berg Sparebank, Tista senter, Halden Boligbyggelag, Caspersen, Jensen & Scheele bil AS og Jensen & Scheele Auto AS, Kynningsrud, Galleri Lille Martine, Suveren kommunikasjon, og Sparebank1 Østfold Akershus.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer