– Jeg stortrives

Biblioteksjefen ved Halden bibliotek; Sven Lilleheier, stortrives i sin nye jobb. Bli bedre kjent med ham i dette intervjuet: 

Degernesing Sven Lilleheier fikk sin første bibliotekjobb allerede da han var femten.

– Da var jeg på utplassering ved Rakkestad bibliotek, forteller Sven. Og så fikk jeg jobb i biblioteket etterpå. Det var sånn jeg kom inn i bibliotekaryrket.

Men du hadde en interesse for bøker fra før?

– Absolutt. Og interessen økte jo med den første bibliotekjobben.

Da det nærmet seg tid for å velge utdanningsløp, sjekket Sven ut bibliotekarutdannelsen.

– Jeg syntes det så spennende ut. Jeg fant ut at utdannelsen handlet om mye mer enn bøker. Det handler mye om tilgang til informasjon, og så er det jo en del samfunnskunnskap. Kildekritikk er et viktig tema. I tillegg er utdannelsen mye mer IT-relatert enn jeg hadde trodd på forhånd.

Bibliotekarer skal også kunne veilede studenter inn mot å skrive gode referanselister, noe som er mye mer komplisert i dag enn før internettets inntreden. Kildetilfanget er stort og uoversiktlig.

– Sånn sett har bibliotekaryrket blitt enda viktigere. Henter du informasjon på facebook, eller i en podcast må du referere til det på riktig måte. Det er en stor mengde med ulike typer kilder, og det er ulike regler for alle sammen. Der har vi en viktig veiledningsjobb.

Svens første jobb etter endt utdannelse hadde imidlertid ingen ting med bøker å gjøre.

– Da jobbet jeg som kirketjener i Rakkestad kirke. Det var en kjempefin jobb! Jeg klippet gresset, holdt orden på kirken, gravde graver, og gjorde gudstjenester og begravelser. Det var en fin jobb, jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker.

Men det var jo bibliotekar Sven egentlig skulle bli. I 2010 fikk han jobben som barnebibliotekar på Nannestad bibliotek, noe som førte til at han siden tok jobb som leder for biblioteket på den videregående skolen som lå på den andre siden av veien.

I 2017 ble han biblioteksjef i Spydeberg. Da Spydeberg ble sammenslått til Indre Østfold kommune i 2020 ble de fem tidligere kommunenes servicetorg og bibliotek samorganisert til fem innbyggertorg og bibliotek.

– Dette var en spennende prosess å være med på, og jeg avsluttet arbeidsforholdet i Indre Østfold kommune som avdelingsleder for Skjønhaug innbyggertorg og bibliotek, en avdeling som består av frivilligsentral, Home-Start, ungdomshus og kafé. Mye likt som Skofabrikken her i Halden.

Da stillingen som biblioteksjef ved Halden bibliotek ble utlyst, tok Sven seg en tur til Halden for å se det nye biblioteket.

– Når jeg først hadde vært her og sett det nye biblioteket og fått omvisning, så var det vanskelig å ikke skulle søke seg hit. Og så har jeg jo slektninger her i byen, og har hatt en langsiktig plan om å flytte hit. Halden er jo en kjempefin by.

Sven i voksenavdelingen på Halden bibliotek.

Hvordan er det å starte som biblioteksjef i et splitter nytt bibliotek?

– Det er kjempegøy! Dette er jo et utrolig fint bibliotek. Det er mange fine kroker man kan sitte og lese i, mange gode stoler og fine soner. Og lokalene er grundig tilrettelagt for alt vi skal fylle dem med. Dessuten ligger biblioteket sentralt og fint. Det er luftig og fint, lett å gå inn i og lett å gå gjennom. Det er viktig at et bibliotek har alle disse egenskapene, for det skal jo være inviterende, og tilgjengelig for alle.

Hva vil du at biblioteket skal være?

– Et bibliotek skal være en møteplass som virkelig er i bruk. Folk i alle aldre skal kunne komme hit og bruke huset, ja hele Skofabrikken for den saks skyld. Og så er det viktig at vi som bibliotek skal være synlige ut mot alle samfunnsgrupper. Studentene har vi allerede begynt å få inn døra, det ser vi på statistikken. Aldersgruppa 20-40 år har biblioteket slitt med å nå tidligere, men de kommer hit nå.

Sven ønsker å fylle biblioteket med arrangementer av alle slag.

– Biblioteket er ikke bare et sted man låner bøker, det skal foregå kultur av alle slag her. Jeg ønsker meg masse aktivitet. Og det er jo mye aktivitet her allerede, alt fra maker space til slektsforskningsmøter og bokbad.

Dette rommet kan brukes til blant annet maker space! Fint, ikke sant?

Biblioteket har to veldig fine scener, visste du det? Det fine Regnbuerommet, som ligger midt i hjertet av barneavdelingen, har en liten tribune og er et egnet sted for både teater og høytlesning.

– I regnbuerommet har vi høytlesning hver onsdag klokka 11: eventyrtimen. Da må gjerne barnehagene komme!

Og så har biblioteket en større scene oppe i voksenavdelingen. Der har det allerede vært flere arrangementer, både for voksne og barn.

 – Alle rommene vi har kan bookes og brukes til klokka 22 på kvelden i ukedagene og til klokka 20 i helgene, så det er veldig mange muligheter. Vi er veldig glade for at Halden litteraturforening velger å bruke biblioteket til sine arrangementer. Men det er som sagt viktig at det er en bredde her, det skal være noe for alle målgrupper her på biblioteket.

Regnbuerommet! Her arrangerte Halden litteraturforening forfattermøte for barn forrige søndag, da bød Linde Hagerup og Knut Nærum på en morsom diktstund for barna.

Har du noen fanesaker?

– Personlig er jeg opptatt av det digitale. Vi har jo datahjelpen her på huset, det synes jeg er et flott tilbud. Hver ukedag unntatt torsdag kan du komme hit og få hjelp med alt som har med data å gjøre. Jeg er også en pådriver for å ta i bruk nye, digitale tjenester, der er jeg ganske ivrig. Halden kommune deltar i et prosjekt som heter Digitalt utenforskap, som har som mål å sørge for at folk mestrer det digitale. Det er jeg glad for at vi kan være med på.

Vi kommer jo ikke utenom å spørre en biblioteksjef om hva han leser! Sven har allerede anbefalt litteratur for KanDusis lesere, da anbefalte han en bokserie fra Jon Fosse. Men spenning og krim ligger også biblioteksjefens lesehjerte nært.

– Jeg liker spenningslitteratur godt. Jeg er veldig glad i krim, og Keppler er en av favorittene. Jeg er også glad i Jussi Adler Olsen, og Pierre LeMaitre. Bøkene skal helst ha god driv. Men jeg leser jo mye annet også, for å holde meg oppdatert selvfølgelig. Det er jo en del av jobben min.

Leser du bøker helt til siste side?

– Nei. Hvis jeg ikke fenges av boka, leser jeg den ikke ferdig. Da leser jeg heller noe som fenger.

Sven Lilleheier synes Jon Fosse er en god forfatter.

Sven får stadig kataloger med oversikt over ny litteratur, og i tillegg drar han og kollegene på bokmesser for å holde seg oppdatert på hva forlagene kommer med. Biblioteksjefen vil gjerne ta i mot tips fra publikum.

– Det er viktig at folk melder i fra om litteratur de synes vi bør kjøpe inn. Det går an å ringe inn innkjøpsønsker, komme innom eller registrere ønsket på haldenbibliotek.no Vi lytter til brukerne våre. Enten kjøper vi inn, eller så låner vi bøkene fra et annet sted.

Sven startet i jobben som biblioteksjef i juli. Siden den gang har han jobbet seg varm på huset. I sommer var det mye skrankearbeid, siden det var midt i sommeravviklingen.

– Jeg liker å stå i skranken, da kommer vi tett på brukerne av biblioteket. Det er hyggelig. Og så har jeg jo vært ute i Halden fengsel og jobbet der, sammen med de innsatte som jobber i fengselsbiblioteket. Det var veldig interessant.

Hvordan er jobben så langt?

– Det har vært kjempefint, jeg stortrives her. Både med byen og folka som bor her. Og så har jeg jo veldig hyggelige og dyktige kolleger som holder styr på alt. Det er lett å komme inn som ny leder når drifta går så fint av seg selv. Det er en lett og løs tone blant de ansatte her, og fin og god stemning. Vi har det gøy på jobb.

Ble det sånn som du håpet?

– Absolutt! Man håper jo at man blir tatt godt i mot, men det vet man jo aldri. Men jeg har blitt tatt veldig godt i mot, jeg har følt meg ønsket.

Har du noe du vil si til leserne, sånn avslutningsvis?

– Ja! Bruk biblioteket! Det er dere innbyggere som eier det. Jeg håper folk kommer hit og låner bøker og bruker huset masse.

 


Vil du lese om boka Sven anbefalte til KanDusis lesere? Se her da vel:

«Septologien» av Jon Fosse

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer