– Jeg håper det blir allsang

 I år er det 30 år siden den svenske visesangeren og komponisten Cornelis Vreeswijk døde. Hans sanger er godt kjent for både svensker og nordmenn, og førstkommende fredag håper dansebanddronninga Jenny Jenssen at haldenserne nynner på noen av låtene på vei ut av Brygga kultursal. 

Hvis vi sier Somliga går med trasiga skor eller Brev från kolonien er det helt sikkert mange som nikker gjenkjennende. Visene til Vreeswijk har overlevd mange generasjoner og nå tas de med ut på landeveien i en ny innpakning av Hans-Erik Dyvik Husby og Jenny Jenssen.

Cornelis og damene

Det er ingen hemmelighet at Cornelis hadde mange damer i sitt liv og han beskrives som visekunstner, bohem, skandalemann og kvinneforfører. Han sang mange duetter med svenske kvinnelige artister og skildret ofte forelskelse, romantikk og kjærlighetssorg. Med dette som bakteppe tok Hans-Erik Dyvik Huseby, for de fleste kjent som Hank von Helvete, kontakt med Jenny Jenssen da han ønsket å ta med seg visene til Cornelis ut på tur.
– Jeg og Hank har kjent hverandre i mange år og vi har alltid hatt en idé om at vi en eller annen gang kom til å samarbeide. Tenk deg, Turboneger-Hank og danseband-Jenny, det er så feil at det blir helt riktig, forteller Jenny i kjent stil på både ut- og innpust.
Hun har i mange år hatt en fasinasjon for Cornelis` liv og viseskatter.
– Dette er musikken jeg har vokst opp med og musikk som de fleste kjenner til. Jeg fikk det ”inn med morsmelka” og det er en ære å få lov til å spille hans sanger over hele Norge nå, og særlig sammen med Hank. Han er som en reinkarnasjon av Cornelis.

Det startet med at hun ble lurt
Selv om Hank og Jenny har kjent hverandre i mange år var det ikke åpenbart at de skulle gjøre konserter med Cornelis` viser sammen. Det hele startet for flere år siden da Hank hadde arbeidsuke hos ”Mikael direkte” på P4 forteller Jenny.
– Han ringte meg og prøvde å selge meg trankapsler. Jeg var skeptisk, men gikk med på å prate videre med Hank om dette før han fortalte meg at det bare var en tulletelefon. Jeg ble skikkelig lurt, forklarer hun. Det var etter denne samtalen de fant dialogen med hverandre og praten begynte å gå om å gjøre en forestilling.
– Hank har hatt lyst til å gjøre noe med Cornelis viser lenge og det tok ikke lang tid før vi skjønte at vi hadde et konsept.

Så gikk det en periode der de hadde mange prosjekter på hver sin kant før de fikk satt sammen en forestilling og det begynte å nærme seg en realisering av prosjektet ”Cornelis och damerna”.
– Da var det min tur til å ha arbeidsuke hos ”Mikael direkte” på P4. Og hevnen var søt! Så jeg ringte Hank og var skikkelig primadonna, fortalte han at jeg var frustrert over at han syntes bedre enn meg på konsertplakatene, at han fikk mer plass enn meg på låtene vi skulle spille og var generelt skikkelig furt for at jeg ikke fikk nok plass. Han gikk fem på og ville gjøre det han kunne for at jeg også skulle få bedre plass, både på plakater og i låtene. Heldigvis var dette bare tull fra min side, jeg var mer enn fornøyd med konseptet vi hadde laget, forteller hun og ler.

Håper på allsang
I forestillingen førstkommende fredag skal det dreie seg om de mange kvinnene i Cornelis Vreeswijks liv.
– Vi er innom veldig mange av damene som har vært innom hans liv. Det blir noen kjente og kjære låter og forhåpentligvis også noen publikum ikke er så godt kjent med, sier Jenny.
Vi utfordrer henne til å oppsummere forestillingen med tre-fire ord, men det viser seg å være en umulig oppgave for en pratsom nordlending.
– Jeg vil si det blir en reise i Vreeswijks liv med mimring, litt allsang, det er kjent og kjært, det er viseskatter og vakkert. Trubadurer på den tiden han levde klarte å fremføre budskapet sitt på en folkelig og briljant måte. Det er ekte og inkluderende.

Med seg på scenen har de musikerne Svein Erik Hvidsten, Torstein Kinn og Julie F. Tungevåg.
– Det er fantastisk å få spille sammen med så mange dyktige musikanter, sier Jenny entusiastisk.
– Håpet mitt er at haldenserne nynner på vei ut av Brygga etter forestillingen. Da vet jeg at de har hatt en fin kveld…

Billetter til konserten kan kjøpes her.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer