– Ja til kropp!

 I løpet av mitt femti år lange liv har jeg møtt og blitt kjent med masse ulike typer av mennesker. Kombinert med en egen, til dels belastet historie, ser jeg på meg selv som en kunnskapsrik og særs fordomsfri person. Gjennom tre dager med SOSH-festival ( Seksuell opplysning og Seksuell helse ) i Halden har jeg vært så heldig at jeg har fått møte mine egne fordommer i døra, og jeg har fått fylt opp med ny og god kunnskap om menneskelig og kjønnslig mangfold. 

SOSH-festivalen var en festival jeg uten store problemer kunne tatt med meg min 71 år gamle mor på. Ikke fordi hun er spesielt openminded, men fordi festivalen handlet svært lite om sex . Festivalen presenterte blant annet Luca Dalen Espseth . At Luca er mann har ingen noen grunn til å betvile selv om han har valgt å beholde både vagina og eggstokker. Okey, moren min på 71, et par venninner og noen kamerater ville kanskje hatt vanskelig for å forstå det. Men for Luca var det helt klart, han har alltid vært gutt eller mann , selv den gang han hadde utseendet mer som ei jente . Selv må jeg nesten innrømme at jeg ble litt smått forelsket i denne mannen som med sin enorme raushet på en enkel og lett forståelig måte formidlet hvordan livet er som transfolk, som han selv har valgt å kalle det. Etter noen minutter med Luca ville selv både moren min, venninnene og kameratene mine lagt bort all tvil om at han virkelig var mann.

received_10211202079996583

Carina Elisabeth Carlsen, nyutdannet vernepleier, blogger og tidligere bulimiker, holdt lørdag kveld et foredrag om kroppsoptimisme. Carina beskrev seg selv som tjukk, men la snart til; eller feit om du vil. Hun fortalte en historie om overspising og spying, om at hun kunne repetere spising og spying flere ganger i løpet av en dag. Hun fortalte om nattlige treningsøkter for å nå kroppsidealet. Og hun fortalte om sex som selvskading og selvmedisinering. Om sex som en måte å bli bekreftet på. Og ikke minst om skammen som fulgte både overspisingen, spyingen, treningen og selvmedisineringen. Carina tok et oppgjør, hun begynte å elske kroppen sin, hun ble kroppspositiv . Rett før hun presenterte et heidundrende Burlescue-show brøt hun ut JA TIL KROPP, TIL MANGFOLD OG TIL KROPPSOPTIMISME. Burlescue får dere slå opp, dere som ønsker å vite mer .

Dette var to av helgens mange flotte foredragsholdere. Stian Fjerdingen, sosionom hos Kirkens bymisjon Aksept, senter for mennesker som lever med HIV, fortalte om sitt arbeid og avsluttet med et ønske om at publikum fortalte minst tre av sine venner at hivpositive på vellykket behandling ikke lenger er smitteførende. Thore Langfeldt snakket om behandlingen etter seksuelle overgrep, FRI ( tidligere Landsforeningen for lesbiske og homofile ) om kjønns -og seksualitetsamangfoldet. Pluss mange mange andre.

Summen etter helgens festival er at vi dessverre ikke er like opptatt av seksuell helse som vi er av den fysiske og den psykiske, og at vi burde ta den like alvorlig som de to andre. Og at det ikke handler om kun sex og sykdommer men om identitet og mangfold, om kroppsbegeistring og aksept.  Om at det som omhandler menneskene ikke bare er svart eller hvitt.

Skrevet av Roger Dybedahl. 

Kommentarer

kommentarer