Inn i en magisk verden

Heldige er de Halden-barna som får oppleve Den lokale kulturelle skolesekkens magiske Dyrenes karneval! Medvirkende: Det Norske Blåseensemble og en gruppe flinke, lokale dansere og skuespillere. 

Idet sceneteppet går opp i Brygga kultursal, og Dyrenes karneval tar til på scenen, glemmer jeg verden utenfor. Alle trivielle plager og bekymringer forsvinner, og jeg blir dratt med inn i et helt annet, magisk univers. Nærmere bestemt den franske komponisten Camille Saint-Saëns kammermusikkverk Dyrenes karneval, i en drømmeaktig og vakker drakt.

Lilly er den stumme forteller. Hun ytrer ikke så mye som et ord i løpet av forestillingen, men forteller oss videre allikevel. Vi blir med henne inn i hennes eventyrbok, der små blomster kommer til liv, klarinettgjøker fanges i nett, maneter glir rundt i havet, og svanen gjør sin vakre dans på bølgene.

Lilly Heidenberg er den stumme fortelleren i Dyrenes karneval.

Dyrenes karneval ble ikke skrevet for offentligheten, men for Saint-Saëns’ egen underholdnings skyld. Dermed ble dette aldri vist for allmennheten i komponistens levetid, først etter hans død ble det offentlig oppført og kjent verden over. Verket er en sammensetning av fjorten komposisjoner, de fleste tilegnet et eller annet dyr. I realiteten er verket en slags samtidssatire, der Saint-Saëns gjør narr av sine samtidige komponister og musikkritikere. Det er både vittig og vakkert.

Løven er førstemann ut i dette dyrekarnevalet. Hun kommer først snikende på stille poter, men når løvens musikk fyller salen er det så vi nesten kan høre det dype brølet.

Veronica Bålerud Mittet er en fornøyelig og staut løve i Dyrenes karneval.

Lilly introduserer oss dernest for hønen og hanen, som hektisk flakser hit og dit, og hakker både den ene og den andre veien. Når det plutselig deiser et egg ned på scenen midt i dansen, forsvinner begge de fjærkledde ut i kulissene, dette vil ingen av dem vite av.

Dansere Aurora Itland og Carl André Johansson er som vanlig et vakkert dansepar å beskue.

Lilly, og boken med bokstavene og historiene, er den røde tråden som holder det hele sammen. Noen ganger sitter hun og betrakter det som skjer på scenen, men plutselig er hun ute og deltar.

Etter hektiske høns, kommer den sedate skilpadde, som tar sine seige og subbete skritt over scenegulvet.

Marcus Hannestad er skilpadde med blonder i skjørtet.
Kanskje ikke så nett og lett, men ganske søt allikevel.

Bak dansere og skuespillere troner Blåseensemblet. De forteller det hele på flott vis, med trompet, tuba, trombone, kontrabass, perk og mere til. Det er selvfølgelig ensemblets førstearrangør Stian Aareskjold som har arrangert verket for et blåseensemble. Han har erstattet strykere med blås, på sitt sedvanlige, eminente vis.

Stian Aareskjold (ytterst til venstre) har arrangert Dyrenes karneval for Blåseensemblet.

Tablåene fortsetter. Vi møter en litt sirompa elefant, en gruppe hoppende kenguruer og et vakkert og drømmeaktig akvarium.

En elefant kommer tutende ned langs seteradene.

Fravær av dialog og tekst gjør denne verdenen ekstra fortryllende og drømmeaktig. Historiene fortelles gjennom musikk og dans. Manglende dialog til tross, humor er det plenty av. Flere ganger småhumrer jeg for meg selv der jeg sitter.

En forundret dykker dukker plutselig opp blant maneter og krabber.

Det blir dansemølje når dyrene med lange ører møtes på scenen!

Midtveis i forestillingen brytes det hele plutselig av. Jeg begynner å lure på om det er lagt inn en liten pause, men skjønner ganske raskt at dette er innstudert både hos musikere og dansere. Plutselig er alle danserne i sine normale klær, og går med nesa ned i mobilen. Musikerne skravler med sidemannen, og tar frem strikketøy og mobiltelefoner.

Lilly liker ikke det hun ser. Hun plukker opp boken, og truer med å lukke den. Da protesterer alle på scenen vilt, hun må ikke lukke boken! Historiene må fortsette.

Mobilene er borte, og folk har oppdaget hverandre og historien igjen.

Dyrenes karneval i DKS-drakt er et vakkert skue og høren. Jeg håper Halden-barna forstår hva de får servert denne uka! Her er alt gjennomført på beste vis, alt fra regi og musikk til koreografi og kostymer.

Regissør Dag Sørlie er fornøyd med dagens generalprøve. Nå er det kun en liten time til premieren.

– Dette var den siste finpussen, sier han fornøyd. Dette blir så bra! Vi har holdt på siden september, så vi har jobbet mye med dette.

Hvordan har det vært å jobbe med dette?

– Det har vært kjempegøy. Det har vært utfordrende til tider, vi har gått mange runder på hvordan vi skal løse ting. Men vi er veldig fornøyde med resultatet!

Kirsti Andersen er primus motor for prosjektet, hun er også godt fornøyd med resultatet.

– Vi har lyktes med det vi ønsket, å skape en magisk verden! Det har blitt en utrolig flott forestilling.

Ble det som forventet?

– Bedre!

Aurora Itland gjør en betagende svanedans.

Det hele er unnagjort på under en time, og plutselig står jeg ute på fortauet igjen med det skarpe vinterlyset i øynene. Tilbake i virkeligheten. Men når jeg sitter bak rattet igjen, og har kjørt ut på gaten, møter jeg tre store busser. Busser med barn. Nå er det deres tur. Heldige dem!

 

Medvirkende til Dyrenes Karneval:

Produsent og arrangør: Halden kommune gjennom Den lokale kulturelle skolesekken, Den kulturelle spaserstokken v/Kirsti Andersen og DNBE

Arrangør musikk: Stian Aareskjold, DNBE

Dansere: Carl-Andrè Johansson, Aurora Itland, Veronica Bålerud Mittet, Marcus Hannestad, Lilly Marie Heidenberg, dansere fra Halden Danseskole

Regi: Dag Sørlie

Koreografi: Sverre Magnus Heidenberg

Kostymer: Marit Røed, Unn Sigmundsdatter Skibekk, Bernadeta Mazur

Lys: Joakim Johansen

LED-skjerm: Kristoffer Nicolaysen

Plakat: Pontus Berglund

 

 

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer