Hva har disse til felles?

Våren er gjerne den tiden hvert år når nytteverdien og eksistensen for Musikk-dans og drama på Halden videregående skole diskuteres. Fremtidige elever skal fristes til å søke og fylkespolitikerne sliper spareknivene sine. Men hvor ofte diskuterer man menneskene som går og har gått der i stedet for bare nytteverdi, arbeidsløshet og inntektsnivå?
Vi har utfordret noen haldensere som har gått Musikk-dans og drama til å fortelle hva utdanningen betydde for dem.

Laurits Mosseby
Når gikk du på Risum?
Jeg gikk på Risum 2000-2003 tror jeg.

Hva er dine beste minner fra tiden på Risum?
Mitt beste minne er at jeg endelig ble tatt for å være den jeg er sammen med andre ‘likesinnede’ , som den eneste ‘punkern’ i Eidsberg var dette ekstremt befriende.

Hva var ambisjonene dine?
Min eneste ambisjon på den tiden var å bli en bedre musiker. Tror nok det kunne gått ganske rett vest om jeg ikke hadde havnet der.

Hva jobber du med eller studerer du nå? Fremtidsplaner?
Jeg jobber som ungdomsarbeider på rockehuset og cableguy på euronics. På rockehuset driver vi med bla. Instrumentopplæring og studioopplæring.

Hva vil du si har vært nytteverdien av utdanningen din på Risum vgs?
På Risum lærte vi å spille instrumenter og arrangere konserter. På Risum innledet jeg også et  livslangt vennskap med aktive musikere som Knut Oscar Nymo (oslo ess, onkl p & slekta), Johan Larson (onkl p & slenta), Mads Golden og mange fler. Sammen med disse og med andre mennesker har jeg og bandet mitt spilt alt vi kan fra de største klubbscenene i Oslo, okkuperte hus rundt Europa og fjøs i Spania. Risum introduserte meg også for Haldens musikkmiljø

IMG_0024

Marthe Røsnæs


Når gikk du på Risum?
Jeg gikk på Risum VGS, musikk, dans, drama med drama som «hovedfag» fra 2006-2009. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte denne linja!

Hva er dine beste minner fra tiden på Risum?
Mine beste minner er helt klart samholdet vi hadde i klassen, det var helt unikt. Samt at skolehverdagen var morsom og annerledes i motsetning til hva den var på f.eks. ungdomsskolen, hvor det stort sett kun var teoretiske fag. Jeg var utrolig skolelei og valgte musikk, dans, drama nettopp for å ha en litt annerledes skolehverdag, men likevel ha muligheten til å gå studiespesialiserende.

Hva var ambisjonene dine?
Mine ambisjoner var å gå studiespesialiserende for å få studiekompetanse og muligheten til videre utdanning etter VGS. Vet ikke om jeg hadde orket å gå studiespesialisering med kun teorifag rett etter ungdomsskolen, så skolelei som jeg var da.

Hva jobber du med eller studerer du nå? Fremtidsplaner?
Nå jobber jeg på Røsnæs Bilopphuggeri AS som daglig leder. Mine fremtidsplaner er å drive videre og utvikle min fars livsverk, skape enda flere arbeidsplasser, jobbe miljørettet med gjenvinning og gjenbruk og være en ressurs for samfunnet.

Hva vil du si har vært nytteverdien av utdanningen din på Risum vgs?
Nytteverdien av min utdanning på Risum er at vi lærte å ta ansvar, være selvstendige, ha egne meninger og å skape noe både for seg selv og i samarbeid med andre. Vi satte opp teater-, musikk- og dansestykker som vi selv hadde ansvar for å markedsføre, inntjente og gjennomføre. Vi hadde ansvar for festivalen BomKræsjBang som dessverre ikke er lenger, og mye, mye mer. Jeg vokste til å bli en voksen og ansvarlig person, og hadde en helt annen nytte av denne studiespesialiseringen i forhold til å  «kun» skulle ha sittet ved en skolebenk og tvunget meg gjennom skoledag etter skoledag ved å bli begrenset på denne måten.

16805503_10154859961766550_1160226979_o

Øystein Thomas Bærkas-Buer

Når gikk du på Risum?
Jeg gikk på Risum fra 1997 til 2000 og var i den første klassen som gikk 3 år med musikk i Halden.

Hva er dine beste minner fra tiden på Risum?
Jeg har egentlig bare gode minner derfra. Jeg var ganske skolelei etter ungdomsskolen, men å komme til Halden (er opprinnelig fra Ørje) og møte likesinnede, samt å få lære å spille musikk som en del av skolegangen min var en utrolig opptur. Det er utallige minner fra den tiden. Alt fra spilletimer til forberedelser til forestillinger, for å ikke snakke om alt det sosiale. Det var et godt samhold mellom elevene og mellom elever og lærere. Må jo også trekke frem produksjonen vi gjorde av En Midtsommernattsdrøm i Fredrikshald Teater det siste skoleåret mitt. Det var en ganske stor affære som involverte mange elever i alt fra musikk, skuespill, kulisser, kostymer osv.

Hva var ambisjonene dine?
Ambisjonene mine var å fortsette musikerutdannelsen på Musikkhøgskolen, for å så bli rockestjerne! Det ble ikke helt sånn, men… Jeg spilte i band med to karer fra Musikkonservatoriet i Kristiansand, men studerte aldri der selv. Derimot tok jeg et musikkår på folkehøgskole og et par år med musikk på Remmen.

Hva jobber du med eller studerer du nå? Fremtidsplaner?
Nå jobber jeg som lærer på Strupe Ungdomsskole, bl.a. som musikklærer. Musikkinteressen er like sterk som før og jeg bruker daglig det jeg lærte på Risum i komposisjoner jeg lager eller musikk jeg spiller.

Hva vil du si har vært nytteverdien av utdanningen din på Risum vgs?
Siden jeg underviser i musikk og skriver mye musikk den dag i dag vil jeg si at nytteverdien av min tid på Risum har vært enorm.

16797426_10154103562841529_4680727919484344624_o

Levi Andre Sandberg

Når gikk du på Risum?
Jeg gikk på Risum vgs. fra 2010-2013.

Hva er dine beste minner fra tiden på Risum?
Mine beste minner må være samholdet på uteplassen om sommeren, eller ukene med prosjektplanlegging for større konserter og forestillinger.

Hva var ambisjonene dine?
Ambisjonene mine handlet da om å bli profesjonell musiker på et eller annet plan. Jeg visste at jeg også ville bli musikk-, religions- og engelsklærer i ungdomsskolen.

Hva jobber du med eller studerer du nå? Fremtidsplaner?
Nå er jeg tjenesteyter i kommunen og jobber med psykisk utviklingshemmede. Planene framover ligger fortsatt rettet mot læreryrket, men venter med utdanningen ettersom jeg fortsatt er alvorlig aktiv med musikken.

Hva vil du si har vært nytteverdien av utdanningen din på Risum vgs?
For det første har jeg lært utrolig mye om meg selv som menneske på egen hånd og i samsvar med andre. Jeg har lært utrolig mye relevant i forhold til hobbyen jeg ikke kan leve foruten, og jeg har skapt livsvarige vennskap som også har fungert som verdifulle kontakter opp i gjennom årene. Det er ingen tvil om at jeg trengte musikklinjen når jeg skulle velge retning.

16651325_711310975716847_40556226_o

Vilde Varg Kjeholt

Når gikk du på Risum?
Jeg var elev på Risum fra 2010 til 2013

Hva er dine beste minner fra tiden på Risum?
Helt klart programfag-timene. Da kunne man senke skuldrene, ha det morsomt og skape ting sammen med andre.

Hva var ambisjonene dine?
Jeg visste ikke hva jeg ville utdanne meg til, bare at jeg ble glad av å spille teater.

Hva jobber du med eller studerer du nå? Fremtidsplaner?
Er for tiden i jobb på en omsorgsbolig og på Brygga kultursal. Ønsker å starte med videreutdanning til høsten.

Hva vil du si har vært nytteverdien av utdanningen din på Risum vgs?
At jeg fikk tre år med kreative folk som ga meg rom for å utvikle meg sosialt og kreativt. Det er så utrolig viktig å få være i et miljø man trives godt i når man er i den alderen.

3

Kommentarer

kommentarer