Halden Live vil skape stolthet, engasjement og arbeidsplasser

I juli kommer verdensartisten Robert Plant til Halden. Konserten er et av de første syvmilstegene for Halden Live mot å etablere Halden som nasjonal og internasjonal arrangement-by. Men hva er Halden Live, og hva betyr det egentlig at Robert Plant kommer hit? 

Det betyr ganske mye. Nå skal du høre: I juli kommer Robert Plant til Halden. Robert Plant er en verdensartist. Gjennom sin tid som vokalist og låtskriver i legendariske Led Zeppelin har Plant etablert seg som en av de største rockevokalistene i musikkhistorien. Robert Plant har også en solid solokarriere å vise til etter at Led Zeppelin ble oppløst i 1980.

Men Halden Live er mer enn Plant. Halden Live har nemlig ambisjoner utover Plant-konserten i juli. Hva er så Halden Live? Jeg traff produsent for Robert Plant-konserten Espen Holtan for å høre litt mer om Halden Live og Robert Plant-konserten og hvordan det hele henger sammen.

Hva er egentlig Halden Live?

-Halden Live er Halden kommunes egne satsning på å utvikle og etablere arrangement-byen Halden, forteller Espen. Målet med arrangementssatsingen til Halden kommune er å skape arbeidsplasser, stolthet og engasjement. Halden Live jobber for å underbygge visjonen om å etablere Fredriksten festning som en nasjonal og internasjonal kulturarena.

Halden Live har altså ambisjoner om å videreutvikle og etablere Halden som et attraktivt åsted for arrangementer av alle slag, og sikre at dette er kjent langt utenfor byens grenser.

Etablert satsningsområde – nye idéer

Tanken om å videreutvikle Halden som arrangement-by er på ingen måte ny. Halden Live følger en strategi og bygger videre på et satsningsområde Halden kommune har prioritert i lengre tid.

-Det var en vekker da Tons of Rock dro, forteller Espen. Det oppsto et vakuum, et hull som Halden kommune ønsket å komme raskt inn og fylle. Gjennom store arrangementer som Allsang på grensen, Norske konsertarrangør-konferansen og Tons of Rock har Halden bygd seg opp enormt med kompetanse rundt dette med å holde større arrangementer, og dette er en kunnskap og erfaring Halden kommune ønsker å bevare, kultivere og bygge videre på. Det ble tatt flere gode initiativer, og et av dem var å se til Dalhalla.

Dalhalla er en internasjonalt etablert scene for teater og musikk. Den gedigne utendørscenen ligger i et nedlagt kalksteinsbrudd i Dalarna, og en rekke store internasjonale artister har gjestet scenen.

Dalhalla. Foto: Robert Scherman.

-Dalhalla var en modell for Halden under oppbyggingen av Opera Østfold, forteller Espen. Dalhalla har kanskje tretti store konserter i året, her kan du oppleve alt fra Björk til Iggy Pop.

Halden Live ser dagens lys

Høsten 2018 reiste representanter fra Halden kommune til Dalhalla på befaring. Dalhalla fremsto raskt som en attraktiv samarbeidspartner for Halden. Senere på høsten kom konsertarrangøren Bergen Live til Halden for å ta et møte med kommunen. Navnet Robert Plant dukket opp. Plant skulle til Bergen i 2019, kunne artisten også være interessant for Halden? Sjansen var umulig å ikke gripe for Halden kommune, og Plant-konserten på festningen var snart et faktum. I det samme nuet ble også Halden Live født.

-Halden kommune opprettet Halden Live for at Robert Plant-konserten skulle ha en havn, forteller Espen. Med Halden Live ønsker kommunen å få til et samarbeid med de beste i klassen, de som lykkes med større konserter. Vi ser for oss et turnésamarbeid mellom Bergen Live, Dalhalla og Halden Live der vi booker de samme artistene. Arenaene ligger for langt fra hverandre til å konkurrere om det samme publikummet, og samarbeidet med de to andre arrangørene kan potensielt bringe store artister hit til byen.

Men hvorfor navnet Halden Live?

-Navnet viser til en aktivitet, forteller Espen, det viser til levende opplevelser. Et slagord som har versert siden kommunens kulturplan i 2007 er Halden, den lille byen med de store opplevelsene.

Halden. Liten by; store opplevelser. Men Tons of Rock etterlot seg et vakuum. Foto: Nina Røsnæs.

Nytt navn, gammel erfaring

Halden Live er altså ny konstellasjon, men reisverket bygges på en grunnmur av kumulert erfaring. Navnet er nytt, men kompetansen blant aktørene er anselig.

-Halden live er et ubeskrevet blad inn mot promotører, booking-agenter og bookingselskaper, sier Espen, men alle de involverte har mye erfaring med store arrangementer. Halden Live som arrangør er ikke noe etablert navn. Ennå. Derfor er det at Bergen Live går god for Halden Live som arrangør ganske stort og viktig.

Med Plant-konserten får Halden kommune uvurderlig og kjærkommen erfaring med arrangementsutvikling. All erfaringen Haldens næringsdrivende, foreninger og enkeltaktører har opparbeidet seg gjennom alle de store arrangementene byen allerede har vært vertskap for kommer godt med.

-Vi har et sinnsykt bra team på plass for denne konserten, sier Espen. Vi sitter på mye kompetanse på å gjøre store arrangementer her i byen, og nå kommer den virkelig til nytte.

Team Plant: Venstre: Cathrine Amanda Lie- Frivillig og dugnad, Trude Landsverk- Dekor, Ole Martin Nilsson- Teknisk produksjon, Espen Holtan- Produsent, Gina Finsrud- Prosjektleder, Iddis Rasmussen- Billett og akkreditering, Magne Rannestad- Fredriksten festning, Lars Gunnerud- Produksjons runner, Ine Rekstad- Arena, Geir Andersen- Sponsoransvarlig, Jon Hellberg- Sikkerhetsansvarlig, Magne Rekstad- Servering. Ikke tilstede: Martin Gundersen, Markedsføring

Halden kommune ønsker å promotere Halden som arrangørby, men et av delmålene til Halden Live er naturligvis å utvikle Fredriksten festning som arena.

-Fredriksten festning er en unik arena i europeisk sammenheng, sier Espen. Vi vet jo at for eksempel Black Sabbath valgte å komme til Norge for å spille på Fredriksten, nettopp fordi de så festingen som en spesiell arena. Vi har aldri lyktes helt med hvordan vi skal organisere samarbeidet rundt bruken av festningen, koden er ennå ikke helt knekt. Vi trenger å markedsføre festningen over samme lest, og vi trenger å samle oss rundt det å lage store arrangementer på festningen. Vi har mange gode eksempler nå på samarbeid mellom arrangører her nede i byen, som TrøkkPåSydsiden, klubbkveldene og mye annet. Dette må vi også få til rundt festningen.

Lørdag 6. april samarbeidet Kokkekollektivet, Brygga kultursal, Bryggerhuset, Grensen Burgerbar, Brygga mat- og vinhus og Mikrobryggeriet om Stand up-fest på Sydsiden. Utestedene kaller samarbeidet sitt TrøkkPåSydsiden.

Koker over av lyst til å bidra

Halden Live har blitt møtt med stor entusiasme og bidragslyst fra lokale aktører.

-Vi gikk bredt ut for å invitere lokale aktører til et samarbeid, forteller Espen. Det har medført god oppslutning rundt prosjektet, og mye bra samarbeid. Kokkekollektivet for eksempel står for catering til artister for Halden live, Håkon Selmer er jo landets beste rockekokk. Han har servert alle de største artistene på Tons of Rock, og er henta inn som kokk til Tons of Rock i år også. Kompetansen hans er uvurderlig, det å kunne håndtere store internasjonale artister er en kunst i seg selv.

Mange lokale foreninger og bedrifter ønsker å bidra til Plant-prosjektet.

-Grensen burgerbar for eksempel, kommer med en egen arrangement-meny som de kaller Smaken av Halden. Vi har eplejuice fra Svinesundhagen, og vi skal selge øl fra lokale mikrobryggerier. Magne Rekstad er serveringsansvarlig for arrangementet. Det er mange eksempler. Gjennom dette arrangementet skal vi bygge samarbeid med lokale aktører, og få frem det beste Halden har å by på. Og vi opplever at byen koker over av lyst til å bidra, spesielt i utelivsbransjen og musikkmiljøet. Folk ønsker å dra i samme retning, og folk heier på hverandre.

Emilie Langbråthen og Lene Henriksen fra Grensen Burgerbar har satt sammen festmenyen «Smaken av Halden» til Plant -konserten.

Hvorfor Plant?

For mange er det stort at Robert Plant kommer til byen. Andre har ikke en gang hørt om Plant, og måtte ty til Google da artisten ble annonsert i vinter. Siden har diskusjonene surret og gått rundt artistvalg og billettsalg.

-Mange lurer på hvorfor vi har booket akkurat Robert Plant, forteller Espen. For oss var det en fantastisk mulighet til å få på plass et samarbeid med Bergen Live, og ikke minst få en stor artist hit til byen. Når det gjelder diskusjoner rundt hvilke artister Halden Live bør booke er vi åpne for innspill, alle disse diskusjonene er verdifulle for Halden Live. Vi synes det er bra at folk engasjerer seg i debatten.

Når vi går fra Bryggerhuset legger Espen igjen et par Plant-flyers på bordet. Han har alltid noen i lomma.

For Espen personlig er Robert Plant på festningen en drøm. Espen var Led Zeppelin-fan allerede som tolvåring, og har et eget forhold til Plant.

-Led Zeppelin var noen av de første rebellene i rockehistorien, sier Espen, de tok tak i noen symboler og gjorde rocken farlig.

Espen har også sansen for Plants soloprosjekter. Han trekker spesielt frem Plants samarbeid med bluegrass/country-artisten Allison Krauss. I 2007 spilte Krauss og Plant inn den kritikerroste plata Raising Sand sammen.

-Den plata er så vakker som musikk kan bli, sier Espen. Det albumet tok en verden med storm.

Sjekk ut Raising Sand:

Men når Robert Plant kommer til Halden kan det faktisk tenkes at Espen ikke kommer til å gå backstage for en prat.

-Det er ikke sikkert jeg gjør det altså, det kan hende jeg blir så star struck at det blir tullete. Kanskje er det best å sette inn noen som har et mer distansert forhold til Robert Plant? Magne Rannestad er forresten en utmerket artistvert. Han er et av de få menneskene i verden som har sett Ghost uten masker.

Så Espen blir kanskje ikke å se backstage, men blant publikum vil han definitivt befinne seg.

-Vi står foran det som kan bli en potensielt episk opplevelse, sier Espen, med et menneske som kan ta oss via de store musikkhistoriske linjene helt tilbake til Woodstock. Dette er også en artist som i aller høyeste grad har stemmen i behold. For meg er Robert Plant en åndelig artist, han bærer med seg sjel. Og et budskap. Noe som gjør en artist veldig interessant.

Etter konserten i Halden reiser Robert Plant videre til Roskilde.

-Ikke så lenge etter det spiller han på Woodstock, forteller Espen, her er han en av headlinerne. I store deler av verden er han ansett som en av de største vokalistene vi har.

Sjekk ut Robert Plants siste album, Carry Fire her:

Billettsalget tar fart

Etter påske har billettsalget tatt seg opp.

-Med det fine være kommer lysten til å gå på konsert, sier Espen, og nå begynner vi å nærme oss en god kritisk masse som har kjøpt billetter. Billettsalget går godt om dagen, det er veldig gledelig å se. Det gjør oss trygge på at vi har booket en god artist.

Vil du gå og se Robert Plant spille på festningen tirsdag 2. juli? Billetter kan du finne her.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer