H.E.K.S.-åpning på søndag

Søndag kveld åpner kunstnerparet Aksel og Ingelin et nytt kunstgalleri i Svenskegata, og til åpningsfesten ute i gata og på Feelgood har de invitert både støybandet Skævv og performance-støykunstnerne HOTBOX.  

Kunstnerparet Aksel Høgenhaug og Ingelin Charlotte Krogh skulle egentlig ha vært i Karibien nå. I havna ligger seilbåten deres, og planen var å legge ut på en treårig jordomseiling i mars. Sånn ble det ikke, for ingen kan seile jorden rundt i koronaens tid. Men Aksel og Ingelin sitter ikke i båten og gråter. De åpner kunstgalleri i stedet!

– Tanken er å invitere kunstnere til å stille ut i disse vinduene, forteller Aksel, og på den måten bidra med noe vi føler mangler i denne byen.

Kunstnerparet flyttet fra Oslo til Halden i vinter. Tanken var å seile i noen år, for siden å bosette seg permanent i Halden. I mellomtiden måtte de ha et sted å lagre alle tingene sine, på en seilbåt er det tross alt ganske begrenset med plass. Ingelin og Aksel leide et lite lokale på gateplan i Svenskegata. Lokalene skulle brukes som både verksted og lager.

– Men se på disse vinduene, sier Ingelin og slenger ut en hånd i retning vinduene, man kan jo ikke gjøre annet enn å lage et vindusgalleri her! Vi fant ut at vi måtte bruke disse vinduene til noe, og bestemte at vi skulle ha utstillinger i dem.

Aksel er handy, han satte opp en lettvegg i lokalet. På den måten kan kunstnerparet fremdeles bruke plassen bakover i lokalene til lagring og verksted. Seks kvadratmeter vindusplass er nå tilgjengelig boltreplass for de inviterte kunstnerne. Aksel og Ingelin har planlagt fem utstillinger frem mot sommeren i sitt nye kunstsenter: Halden Eksperimentelle Kunstsenter – H.E.K.S.

Ingelin og Aksel i sine lokaler i Svenskegata. Foto: Ellen Midtfjeld.

Alle utstillingene blir stående i fem uker, og hver utstilling skal åpnes med trefoldig innhold:

– Performance, billedkunst og konsert, forteller Aksel. Alle disse elementene skal være til stede på hver åpning. Kunst i vinduene, konsert på Feelgood og performance i gata på utsiden.

Første kunstner ut er Helene Maatje.

– Hun maler på gamle laken og plast og alt mulig, forteller Ingelin.

Kunst av Helene Maatje. Foto: privat.
Helene installerer kunst i vindugalleriet i Svenskegata. Foto: Aksel Høgenhaug.

På søndagens åpning vil Helene Maatje jobbe med malerier på gamle lakener som skal henge i vinduet, samtidig med at støymusikantene Morten Minothi og Kenneth Langås fra HOTBOX er dypt konsentrert med sin egne performance på utsiden av vinduene.

– Vi syntes det var passende at HOTBOX introduserer den første utstillingen, sier Ingelin. Det blir ganske bråkete. De har en gammel Mercedes – ikke sant Aksel?

Aksel nikker.

– Med to kajakker på taket, legger han til.

HOTBOX’ gamle Mercedes er utstyrt med et vanvittig lydanlegg. Konseptet er som følger: Kunstnerne står på panseret og herjer og lager bråkekonsert for publikum som sitter inni bilen.

– Det gnistrer, og det bråker! forteller Ingelin. Jeg skal være utstyrt med smittevernutstyr, så jeg skal sprite og rense bilen mellom hver kohort som skal inn i bilen.

HOTBOX lager lyd og lys for publikum inne i bilen. Foto: HOTBOX.

Støybandet Skævv skal spille på Feelgood fra 21.30. Skævv er Harald Fetveit på Elektronikk og Thomas Oxem på trommer. «Det blir maksimalt bråk, driv og volum og tilsvarende lite struktur og fintfølenhet», heter det i H.E.K.S’ pressemelding.

– Dette blir en ganske intens opplevelse, sier Aksel, jeg tror det vil blåse fletta av de fleste. Skævv driver med improvisasjon, musikken de lager blir til der og da.

Skævv. Foto: Skævv.

Ingelin og Aksel har ingen planer om å stille ut egen kunst i vinduene, til tross for at de er kunstnere begge to. Ingelin er både sykepleier og kunstner.

– Det hender at jeg sysler med litt heksekunst, ler Ingelin, jeg er veldig opptatt av urter, og lager salver og kremer. Jeg har brukt en del av dette i kunstneriske sammenhenger.

På hylla bak Aksel er det diverse krukker og glass med Ingelins remedier. Det er ikke tilfeldig at akronymet for Aksel og Ingelins kunstsenter ble H.E.K.S. Ingelin er nemlig sertifisert heks, ved kongelig resolusjon.

Aksel har jobbet med kunst av ulik art gjennom sin karriere, men i det siste har jobbet mest med performativ kunst.

– Det jeg driver med grenser mot teater, sier Aksel. Jeg har jobbet mye med lyd. Det jeg jobber med akkurat nå er lyddesign og spesialeffekter til en teaterforestilling. Jeg liker å bevege meg på kanten mellom billedkunstverden og teaterkunsten. Jeg liker at det skjer ting, at vi må bruke kroppen for å få ting til å skje.

Aksel og Ingelin har kommet til Halden for å bli. Straks skal de i gang med å bygge seg et hus. I mellomtiden skal de sysle med H.E.K.S i Svenskegata.

– Jeg synes Halden har alt jeg, sier Ingelin. Ja, bortsett fra H.E.K.S da.

Utstillingen er støttet av Halden Kommune og Norsk Kulturfond.

Her finner du mer info om arrangementet.

Her finner du H.E.K.S. på Facebook.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer