Om det er en tid vi trenger kultur så er det nå!

Foto: Jon-Petter Wiig

Det er tunge tider for kulturlivet og folk flest på grunn av pandemien vi lever i nå. Slik situasjonen er i dag får ikke byens musikk, dans, sang, og teatergrupper for barn og unge gjennomført sine planlagte forestillinger og konserter grunnet smittevernsrestriksjoner. Dette fører til at byens grupper mister store deler av sine inntekter.

I tiden som kommer vil tilbudene få utfordringer til å gjennomføre øvelser og forestillinger grunnet økonomiske vanskeligheter.

Byens rike kulturliv står på spill, og dette er utrolig vondt for mange barn og unge. Kultur er viktig. Spesielt for barn. Alle barn burde ha rett til et sted de kan være kreative, og være seg selv. Barn og unge som driver med musikk, sang, dans, og teater har dette som et frihets sted fra samfunnets forventinger. Et sted hvor de kan drive med noe man synes er gøy, og de kan være seg selv.

Man ser det at barn og unge som driver med kultur blir løsningsorienterte, får bedre selvtillit, de blir samfunnskritiske, og utvikler empati. Disse tilbudene er med på å bygge kreative mennesker! Alle havner ikke på en scene, men erfaringene fra kultur er verdifull uansett, og kan brukes på mange arenaer videre i livet. Man skaper vennskap på tvers av skoler og bydeler, og utvikler sosiale egenskaper.

Kulturtilbudene er steder man kan utvikle seg selv som menneske! Halden har i alle år hatt et rikt kulturliv. Både teater, sang, dans, og musikk har vært, og er noe vi ser ofte på Haldens store og små scener. Vi må huske at barna og de unge er byen fremtidige artister, skuespillere, sangere, dansere, og musikere. For å fremdeles kunne kalle oss en kulturby i fremtiden, må vi gi rom for at barna og ungdommene kan utvikle sine ferdigheter, kunnskap, og uttrykk i trygge miljøer.

Dermed må vi ha tilbud, kun på den måten kan de unge når de en gang bli voksne fortsette byens tradisjoner, og tilføre nye tradisjoner. Om det er en tid vi trenger kultur så er det nå! Men, da må byens kulturtilbud ha midler til å gjennomføre øvelser og konserter og forestillinger.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer