Gratulerer til den nye posisjonen og hele Halden

Da vil jeg få gratulere den nye posisjonen bestående av Rødt, SV, Mdg, Ap, Sp, V og FrP, utfra hva jeg forstår.

Hvem som blir ordfører og varaordfører er ikke kjent enda, men jeg tipper nok ikke mye feil hvis jeg tror det blir Anne-Kari Holm og Linn Laupsa, som h.h.v. ordfører og varaordfører.

Samtidig vil jeg ønske lykke til, både til de, og, ikke minst, til hele Haldens befolkning.

Vi får håpe at den nye posisjonen også leverer byen videre i bedre stand enn de overtok den, slik vi har gjort, når den tid kommer.

Jeg har opplevd mye i disse årene. Som at Fylkesmannen personlig var tilstede på hvert formannskaps- og kommunestyremøte i et helt år, p.g.a. Norges tøffeste og mest uansvarlige opposisjonspolitikk.

Og som at vi måtte be Staten om lov til å heve kassakreditten til 400 millioner for å makte å betale ut lønn til kommunens ansatte.

You name it, jeg har opplevd alt

Men jeg er veldig stolt av det vi har gjort disse 8 årene.

De siste årene har det faktisk gått så bra i Halden at jeg til en viss grad kan forstå at det kan ha irritert noen politiske motstandere litt.

For vi har snudd det enorme konkursboet vi overtok til en solskinnshistorie som har blitt lagt merke til i hele «kommune-Norge», og vi har betalt ned hele det oppsamlede underskuddet på gigantiske 289 millioner i løpet av de siste 4-5 siste årene.

Selv med dette handikappet i forhold til andre kommuner, har vi bygd nye Kongeveien skole, Bergheim bo-og aktivitetssenter, nytt senter for rus og psykiatri på St Josef, åpnet familiens hus i Os Alle, hevet minstesatsen for sosialhjelp to ganger, gjort en av landets største satsinger på digitale hjelpemidler i skolen og fått restaurert vårt flotte rådhus. For å nevne noe.

Halden har ikke hatt for vane å vinne priser tidligere. Men i 2018 ble vi kåret til «Årets Smartby» ved en høytidelighet i Oslo, vi vant Klima Østfold-prisen i 2019, vi ble som eneste norske by invitert med på Kongens statsbesøk i Chile av Innovasjon Norge tidligere i år og vi kom som eneste norske by nettopp inn på en eksklusiv liste over de 100 mest fremgangsrike klimabyene i verden.

Og så har jeg også gjort noen ting på «egenhånd», som jeg også er stolt av å ha fått til.

Som Monolitt-monumentet, en ide som  Idd- og Enningdalens historielag virkeliggjorde, som NRK-dokumentaren «Thi vi heller landet brente», en ide og et prosjekt som jeg også fikk samlet inn penger til, som etter et besøk i Regjeringsbygget i Stockholm å få løftet  opp igjen terskelsaken i Ringdalsfjorden og få daværende samferselsminister Solvik-Olsen med på å både tenke ny fremgangsmåte overfor svenskene og betale det undersøkelsene koster, som det å få Banenor til å oppheve båndleggingen av Tyska og «tenne på» ideen om ny felles Tingrett på jernbanetomten.

Men som mange forstår så kan politikk være tøft, for mange søker personlig makt.

Min greie i politikken har ikke vært det, men å få mest mulig «ordning och reda», profesjonell styring av Halden, slik at skattebetalerne får mest mulig igjen for sine penger.

Jeg har ikke evnen til «spill». Til å bruke en sak for å oppnå noe helt annet. Jeg er ikke skrudd sammen slik…heldigvis.

For jeg klarer ikke å jobbe på noen annen måte enn å forsøke å gjøre det beste ut av den situasjonen vi er i eller den saken vi jobber med.

Vi har alle forskjellige evner. Jeg har brukt min posisjon og det jeg mener jeg er best på, salg om markedsføring, til å jobbe for å skape mest mulig positiv reklame av og omtale om Halden. For å bedre et omdømme og rykte som var rimelig frynsete, for å si det meget forsiktig, da vi overtok i 2011.

Og å markedsføre byen mener jeg har vært, og kommer til å forbli,  en nødvendighet for å synes, og ved det legge grunnlaget for å tiltrekke oss nye firmaer og skattebetalere, slik at vi slipper å være en minsteinntektskommune til evig tid.

For vi politikere kan ikke bare fordele det andre har betalt i skatt. Vi må forsøke å skape noe vi kan fordele også. For ingenting kommer av seg selv.

Da vi overtok makten i Halden var det en helt annen styringsform i byen. Vårt viktigste trekk for å snu Halden trill rundt har vært å skape et skarpt skille mellom politikk og administrasjon, styre på mål og rammer, bygge opp en god faglig og administrativ ledelse av kommunen og legge mye arbeid i 4. årige økonomiplaner.

Jeg håper derfor, for Haldens del, at den nye posisjonen ikke faller for fristelsen til å begynne å styre kommunen slik det ble gjort før. For da kan mye av den utrolige utviklingen, ja, alle piler peker nå opp, falle eller stoppe opp.

For å illustrere utviklingen på andre områder enn økonomi, kan jeg for eksempel nevne at Facebook var forbudt i kommunen da vi overtok.

Jeg lovte åpenhet, og har etter beste evne forsøkt å informere om det meste jeg har vært med på her på Gladihalden.

Så hvis man blar seg tilbake er Gladihalden derfor faktisk en dagbok over mine 8 år som ordfører.

Vi har også satset mye på å bruke nettopp  sosiale medier i kommunen og har opprettet en egen informasjonsavdeling. En selvfølge idag. Men ikke for bare 8 år siden.

Jeg hadde selvfølgelig håpet at Høyre og jeg, etter å ha ryddet etter Ap og SV i 8 år, skulle få oppleve å være med å styre Halden også i en periode som en «normal» kommune, d.v.s. uten å være under statlig kontroll.

Slik ble det dessverre ikke.

Det årlige overskuddet og handlingsrommet vi har bygget opp de senere år, blir det derfor andre partier som nå får gleden av å benytte seg av.

Så hvis det gis mer til mange gode formål i fremtiden, håper jeg dere som leser dette også sender en tanke til de som skapte et større handlingsrom ved å drifte kommunen mer moderne og effektivt.

Kjøge mener jeg kan få mer tid med Nellie og familien. Ja, men jeg har nok tenkt å jobbe lenger da jeg har for mye energi til å pensjonere meg enda. Vi får se hva det blir til etter hvert.

Og dette er blant de aller siste innleggene jeg legger ut som ordfører her på Gladihalden.

Men det kommer noen til. I dag f. eks. representerer jeg Halden på en samling med verdens 100 ledende miljøbyer i København.

Vi har kommet oss opp i en høyere divisjon nå

En divisjon som jeg hadde håpet at haldenserne hadde ønsket at vi skulle være i en stund til.

Jeg håper derfor at den nye posisjonen tar godt vare på det utgangspunktet og det handlingsrommet som de nå vil overta.

 

Thor Edquist

Ordfører

Halden kommune

Kommentarer

kommentarer