Gjenbrukskunst på Rødsberg

Onsdag var det storstilt vernissage på Rødsberg Ungdomskole når elever fra valgfaget Design og Redesign åpnet en utstilling med kunstgjenstander eslet ut av el-avfall. 

Hva gjemmer seg inni dingsen? heter prosjektet. I flere uker har elevene i valgfaget Design og Redesign jobbet med å lage noe nytt av noe gammelt. Oppdraget var som følger: Finn el-avfall med potensiale, plukk det fra hverandre og lag et vesen av smådelene inni!

-Det har vært kjempegøy, forteller Anna.

Anna fant en gammel og ødelagt kaffemaskin hjemme, og begynte å plukke den fra hverandre. Etter litt demontering fant hun mange smådeler! Så mange smådeler at det ble to vesener av Anna ødelagte kaffemaskin, ja, nærmest et lite univers har Anna skapt ut fra et ødelagt el-produkt.

Anna demonterte en kaffemaskin og kreerte vesenene Memoraie-rerum og den lille rørknuten Aquae Diligitus.

Memoraie-rerum lever inni andre ikke-levende ting og må huske veldig mye. Det er nemlig jobben til Memoraie-rerum.

-Men Memoraie-rerum blir ikke verdsatt i dagens samfunn, forteller Anna, den blir bestandig tatt for gitt og er litt lei seg for det.

Derfor laget Anna det lille sumpvesenet Aquae Diligitus også, som sprer kjærlighet, håp og glede til alle levende og ikke-levende ting. Det passer jo fint, siden Memoraie-rerum trenger litt omsorg.

Anna har brukt latinske navn på vesenene sine. «Memoraie» betyr minne, «Diligitus» betyr kjærlighet, og «Aquae» betyr vann.

-Litt av tanken bak dette prosjektet er at vi skal vise at vi kan lage noe fint ut av søppel, forteller Anna.

Guro syntes kunstprosjektet virket skummelt i starten.

-Jeg trodde det skulle bli kjempevanskelig, sier Guro, men det ble ikke det. Jeg fant ikke noen el-dings hjemme, men så dro vi en hel gjeng ned til Elkjøp for å se i kassene bak bygget der. Der fant jeg en luftrenser.

Fullt så mange smådeler som Anna fant i kaffemaskinen var det dessverre ikke inni Guros luftrenser.

-Det var egentlig veldig få deler, forteller Guro, bare fire skruer, store deler og lite å jobbe med. Men jeg brukte de to hovedknappene på luftrenseren til øyne og, så fant jeg en luke jeg brukte til munn. Inni luftrenseren fant jeg filtre som jeg kunne klippe opp til tenner.

Guro foran det som en gang var en luftrenser, men i dag er et vesen som heter Roy.

På bordene i utstillingen fant jeg mange søte vesener som hadde ligget og ventet på å bli vekket til live inni ødelagte og ubrukelige el-dingser:

Et romskip, med en romfarer og romfarerens hund. Ser du hunden?
Taran og Victoria har laget et kjærestepar av gamle el-produkter. Borkgeir er laget av en gammel lampefot, og Grevenpop er laget av mange ulike deler fra gammelt el-avfall.

Lærerne på valgfaget Elisabeth Johnsen og Heidi Lie Henriksen er svært fornøyde med prosjektet. En av målsetningene med prosjektet var at elevene skulle se potensialet i gjenbruksmaterialer, noe som jo er veldig aktuelt i disse klimakrisetider.

-Miljøperspektivet er jo viktig i det her, sier Elisabeth. Men også dette med å se potensiale i en gammel og tilsynelatende ubrukelig ting. Idéen fikk vi fra Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, og så har vi knadd det om til vårt eget prosjekt.

-Ungdommene er veldig bevisste på dette med miljøvern og klimakrise, legger Heidi til, så dette er veldig i tiden. Det er kanskje derfor det er så mange som har meldt seg til dette valgfaget i år. Vi har aldri vært så mange, vi er over førti stykker!

I starten av prosjektet var det deler og biter og ødelagte el-dingser over alt. Heidi og Elisabeth lurte på hvordan dette skulle gå. Men så begynte elevene å finne ut av ting, vesenene begynte å ta form og få egne liv.

-De er kunstnere! sier Elisabeth. Det tok ikke lang tid etter at de hadde revet el-gjenstandene fra hverandre til det begynte å dukke opp små vesener. Jeg synes elevene er utrolig gode til å se potensialet i en gammel, ubrukelig ting. Det har vært fantastisk gøy, jeg er så imponert over resultatet! Det ble mye bedre enn jeg hadde trodd.

Heidi nikker.

-Elevene har vist seg å være enda mer kreative enn vi trodde, sier hun. I starten var det kaos her, med biter og deler over alt! Men se på dette resultatet!

 

Kommentarer

kommentarer