I undergrunnen i gamle Halden Rock City har det foregått en aldri så liten revolusjon de siste årene. Nye artister og musikkuttrykk har kommet til, og nok en gang blir Halden lagt merke til som en spennende og nyskapende musikkby i Norge.
Men hvem er egentlig alle disse unge artistene i Halden som driver med hip-hop, world, indie-rock og dancehall? I de to neste ukene tar jeg pulsen på det unge musikklivet i Halden og portretterer noen av artistene som kommer på Global musikkfest, torsdag 1. oktober og som vi helt sikkert vil høre mye mer til i årene som kommer.
Denne gangen skal det handle om Karoline Stenberg Henriksen, 26-åringen fra Halden som har blitt en kjent vokalist og frontfigur i Haldenbandet Huma Luma. Huma Luma er signert av Athletic Records, har gitt ut 9 singler og er nå i full gang med sin første EP. De siste årene har bandet høstet mye anerkjennelse som liveband og opptrådd på små og store scener rundt om i hele landet. Men hvordan ble det unge idrettstalentet, som også kalles Karo, en av byens mest markante bandvokalister?
Sannheten er at Karo alltid har holdt på med musikk. I oppveksten sang hun i kor og lærte å spille piano på kulturskolen, og til tiårsdagen fikk hun sin første gitar av bestefaren sin.
Men i barne- og ungdomsmiljøet hun vokste opp kjente hun merkelig nok ingen andre fra sitt årskull som drev med musikk, så når Karo ikke spilte håndball med klassevenninnene drev hun med kor og sang på sidelinjen i musikkmiljøet på Gimle misjonshus og etter hvert Salen. Da ungdomskolen gikk mot slutten og hun skulle begynne på videregående var det naturlig å velge samme linjen som vennegjengen siktet mot, nemlig toppidrettsgymnas. Her gikk hun «all in» og satset fullt på håndball og golf.
Men skjebnen ville det annerledes. Da Karoline gikk andre året på videregående søkte hun seg til USA som utvekslingsstudent for å ta et skoleår der. Det var i dette tidsrommet musikkinteressen økte for alvor fra å være en morsom hobby, til å bli en viktig kanal å uttrykke følelser gjennom.
Endelig skulle hun få en jevnaldrende venninne som også drev med musikk. Vertssøsteren i familien hun bodde hos spilte nemlig også gitar. Slik fant hun og Karoline umiddelbart tonen gjennom gitarspill og sang på jenterommet.
-Det gikk i mye Taylor Swift, som var veldig populær på den tiden, ler Karo, som beskriver året i USA som både en spennende og opplevelsesrik periode, men også en tid hvor hun følte på mye hjemlengsel. Disse følelsene inspirerte henne til å skrive og komponere sine første låter.
-Den første sangen jeg skrev var til venninnen min hjemme i Halden som jeg savnet veldig mye, forteller hun.
Etter oppholdet i USA fikk musikk, låtskriving og opptredener stadig større plass i livet hennes. Karoline deltok som soloartist med egne låter på UKM og flere morsomme spillejobber dukket opp, blant annet ble hun hyret inn som sanger til en rekke julebordshow arrangert av Bryggerhuset.
-Her ble jeg kjent med «Diesengutta» og resten av det unge musikkmiljøet Halden som i dag utgjør mesteparten av vennekretsen min, forteller hun. Fra å jobbe solo og akkompagnere egne sanger, fikk hun etterhvert et fast band bestående av kompiser som spilte til sangene hennes.
-På den tiden lagde jeg først og fremst popballader. Men da jeg involverte bandet i den kreative prosessen utviklet vi etter hvert en felles sound, et sound som mange forbinder med Indierock. Det er litt vanskelig å forklare hva Indie er, siden stilen er influert av så mange ulike stilarter, men musikken vi spiller kan karakteriseres som energisk og lett, samtidig som den har litt rufsete rockelementer i seg som setter oss et sted i skjæringspunktet mellom punk og pop.
Men er det ikke vanskelig å lage sanger sammen?
-Jo, det er en krevende prosess, og vi hadde umulig fått det til om vi ikke var så gode venner, forteller hun.
Karo beskriver Huma Luma som en trygg vennegjeng som tør å være ærlige med hverandre.
-Ofte finner gutta på noen fengende riff, og så improviserer jeg tekst og melodi oppå. Tilslutt finpusser vi tekst og melodi sammen.
Jeg har alltid lurt på hvor navnet Huma Luma kommer fra? Karoline forklarer at bandnavnet ble til rett før de skulle spille på Kanonrock i 2015. De trengte et bandnavn, så de satt igjen på Grensen og drodlet etter at de hadde spilt konsert der en sen kveld.
-For anledningen hadde vi tatt på oss noen grelle Hummel-treningsoveraller som jeg hadde fått av brodern. Hummel ble til Huma og resten er historie, ler Karoline.
Siden den gang har Huma Luma blitt et velkjent navn i musikkretser og bandet har spilt på den prestisjetunge Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Urørt, Musikkens dag i Oslo og selvfølgelig også på utallige Haldenscener rundt om i byen.
-Vi så for oss en live-sommer med masse kule opptreder, men koronaen satt en stopper for det, dessverre. Det har gått litt utover motivasjonen til bandet at vi ikke har fått spilt konserter som vi pleier, men vi har fått tid til å lage mer musikk og øve, og det veier jo litt opp. Heldigvis skal vi spille live igjen, og denne gangen på Global musikkfest for ungdom i Halden! Det blir ikke bedre enn det!
Kommentarer