En fin bokstund på Halden bibliotek

Søndag ettermiddag fikk et knippe barn og voksne høre forfatter Henrik Hovland fortelle om krokodillen Johannes Jensen, som er redd for det meste, men allikevel ganske modig. 

Endelig har kulturlivet så smått kommet i gang igjen i Halden, og etter en lang koronavår uten litterære arrangementer i byen har Halden litteraturforening planlagt en fin litteraturhøst med mange spennende forfattermøter på programmet. Søndag var det barnebokforfatter Henrik Hovland som kom til Halden bibliotek for å lese fra sin siste bok om Johannes Jensen, som er redd for å ta nattoget til Bergen.

Krokodillen Johannes Jensen er redd for ganske mye. Han er redd for edderkopper, for å stupe fra tremetern, og for å ta heis. Han er redd for å dø, for de fleste dyr, redd for å reise og redd for å ta farvel. I tillegg er han redd for bergensere! Så det ligger jo litt i kortene at det å ta nattoget til Bergen vil bli en utfordring for Johannes. Han får det ikke helt til heller, i hvert fall ikke på første forsøk. Men når hans store og trygge venn elefanten Doktor Fjeld kommer til unnsetning løser det seg. Doktor Fjeld skal nemlig også til Bergen, han skal på møte med VVL, foreningen for Veldig Viktige Leger.

– Ta et skritt av gangen, sier Doktor Fjeld, det gjør det som vanskelig litt enklere.

På andre forsøk ordner det seg, da våger Johannes å ta nattoget sammen med doktor Fjeld. Men det er bare såvidt det går altså.

Krokodilen Johannes vil ikke ta tog til Bergen. Men legevennen doktor Fjeld sørger for at opplevelsen blir overkommelig.

Johannes Jensen-bøkene tar opp tematikker som er evig aktuelle for både barn og voksne på en fin og akkurat passe vittig måte. Alle har vi vel følt oss utenfor og alene, eller latt frykten stoppe oss fra å gjøre ting. Det er hvordan vi håndterer redsler og utfordringer som definerer hvordan livene våre skal bli, noe Henrik Hovland så mesterlig formidler via den engstelige krokodillen Johannes Jensen.

Henrik Hovland leser om Johannes Jensen.

Det ordner seg for Johannes Jensen. Han klarer å ta toget til Bergen, han klarer endatil å utfordre flere andre redsler han sliter med også. Han besøker en edderkopp, klapper en hest og øver seg på å sitte ved siden av bergensere. Og når Johannes er vel hjemme igjen, og alle angstene er mestret, klapper Henrik Hovland igjen boka. Men det er tid til mer! Dermed leser forfatteren høyt fra den første Johannes Jensen-boka også. Det er den som handler om å være annerledes. Den bør også leses!

I «Johannes Jensen føler seg annerledes» treffes Johannes og doktor Fjeld for første gang. Det er ikke så farlig å være litt annerledes, blir Johannes og doktor Fjeld enige om.

Takk for en fin bokstund i Halden bibliotek, jeg gleder meg til fortsettelsen på litteraturhøsten 2020 med Halden litteraturforening!

Her kan du følge Halden litteraturforening på Facebook.

Her finner du nettsiden deres.

 

Kommentarer

kommentarer