– Foto er vår store lidenskap

Foto: Bård Halvorsen.

På søndag var det siste utstillingsdag for fotoutstillingen på Galleri Rød Herregård. Fire fornøyde fotografer hekter nå bildene sine ned fra veggen i galleriet og går smilende hjem.

En utstilling er over

Fotografene Hans Petter Wille, Bjørn Johannessen, Birthe Havnes og Bård Halvorsen er godt fornøyde etter endt utstilling søndag. KanDusi går en inspeksjonsrunde på galleriet sent søndag ettermiddag. Et knippe besøkende henger igjen ved noen av bildene i dét dørene er i ferd med å lukkes, og fotografene går rundt og småprater med publikummet sitt.

– Der var vi ferdige, sier Bjørn Johannessen, nå er klokka fire.

Bjørn har jobbet som sportsfotograf i mange år, men liker å bevege seg i andre fotosjangre også.

– Det er spennende å ta konsertbilder, sier Bjørn, ofte er det stilige lyseffekter og andre scene-effekter som kan være spennende å fange med kameraet.

Vi står sammen og betrakter et Alice Cooper-bilde Bjørn har tatt på Tons Of Rock, Cooper i senter og konfettien i en sky rundt ham. Sjokkrockeren gjør seg virkelig som motiv, og fotografen har fanget både artistens umiskjennelige mørke uttrykk i tillegg til de dramatiske sceneeffektene.

Alice Cooper på Tons of Rock. Foto: Bjørn Johannessen.

Rockeportretter

Det er ikke bare Bjørn som synes at rockestjerner gjør seg som motiv, Hans Petter Wille er også meget interessert i rockeportrettet som konsept.

– Jeg tar bilder av haldenrockerne, det er et slags tema for meg, forteller Hans Petter.

Vi står foran et ektefølt konsertbilde av Henning Kvitnes, det er nesten så man kan høre Kvitnes’ raspende stemme når man står foran det.

– Jeg forsøker å fange det særegne uttrykket til hver enkelt artist, sier Hans Petter, og peker og forklarer.

For Hans Petter er det viktig å finne essensen i det artisten står for, og siden formidle dette gjennom fotografiene han tar. Han jobber seg sakte men sikkert gjennom hele katalogen med haldenrockere, og siden byen har mange av nevnte slag kan prosjektet dra seg over noen år.

Henning Kvitnes på konsert. Foto: Hans Petter Wille.

Årgangsvin og lysstudier

Bård Halvorsen omtaler seg selv som gatefotograf, han har vært spesielt interessert i Haldens amcar-miljø som motiv.

– De blir nesten om årgangsvin, disse øyeblikkene som fanges på film, og de kommer aldri tilbake, sier Bård.

Øyeblikket kommer aldri tilbake, men Bård har foreviget det. To unger som henger ut av vinduet på en nypolert amerikaner, et femtitallskledd par som danser på Fisketorget. På veggen bak ham henger en collage fra amcarmiljøet, et slags fargerikt all star-lag av Bårds amcarbilder. Gatefotografen leker med tanken på å samle amcarbildene i en bok en dag.

– Det hadde vært morsomt å samle de beste amcarbildene i en bok og gi den ut, sier han.

Der Bårds bilder er øyeblikk foreviget på film er Birthe Havnes’ bilder mer nærstudier av lys og miljø. Der henger et nærbilde av en hundekjeks mot en dypgrønn bakgrunn, man må bare dvele litt foran fotografiet for å fordøye det hele.

Hundekjeks gjør seg som motiv. Foto: Birthe Havnes.

Fint med tilbakemeldinger

Fotografene er godt fornøyde med besøket i løpet av utstillingsperioden.

– Vi har hatt godt over 1000 besøkende, sier Bård, så vi er svært fornøyde med oppmøtet.

Åpningsdagen var den best besøkte utstillingsdagen, men det har ikke vært en eneste stille dag i hele utstillingsperioden.

– Det har vært en jevn strøm med besøkende hver utstillingsdag, forteller Hans-Petter fornøyd.

Fotografene synes det er morsomt å få presentere bildene sine på en vegg, ikke bare digitalt. De er enige om at det å få tilbakemelding på bildene også er mye verdt.

– Det er ganske mange som kommer med tilbakemeldinger når de går her, og det setter vi stor pris på, sier Bård.

Foto den store lidenskapen

Om et par uker skal fotografene møtes og oppsummere årets utstilling. De trives med å stille ut sammen, og siden de dras mot så ulike motiver synes de utstillingen blir spennende og variert.

– Vi er fire personer som elsker å fotografere, det er vår store lidenskap, forteller Bård.

Hver og en tar ansvar for utvelgelse av egne bilder til utstillingen, og ingen legger seg borti de andres utvalg. Det blir nok ikke siste gang de stiller ut sammen.

 – Vi er stolte over å få til en vellykka utstilling som er godt besøkt, Haldens befolkning kommer til å se mer av oss, avslutter Bård.

Dersom du ønsker å kjøpe et bilde av fotografene bak årets utstilling er det bare å ta kontakt på deres facebookside.

 

 

Kommentarer

kommentarer