Forviklingshumor på høyt nivå

Fredrikshald Theaterselskab har gjort det igjen. Den Stundesløse er et imponerende stykke teater, og man kan trygt si at lattermusklene får seg en real treningsøkt.

Det er jo bare å medgi at det er med en liten aning nøktern skepsis man går og ser Den Stundesløse med Fredrikshald Theaterselskab i Fredikshalds teater. Man var da til stede på Theaterselskabets forrige oppsetning, Jeppe på Berget! De kan da umulig gjøre det like godt igjen? Vel, den lille skepsisen føyk ut med halen mellom beina ganske så snart inn i første akt. Fredrikshalds Theaterselskab har gjort det igjen.

Den Stundesløse er en av Holbergs klassiske komedieintriger. Hovedpersonen Vielgeschrey er en oppfarende, oppkavet og pedantisk adelsmann. Vielgeschrey mener at han på grunn av omfanget av sitt arbeide aldri har en stund til overs. Han er stundesløs. Dette er i hvert fall noe han innbiller seg selv, den arme Vielgeschrey. Men én ting har han satt av tid til, og det er å gifte bort sin datter Leonora til den kjedelige og like pedantiske bokholdersønnen Peder. Mot Leonoras vilje. Leonora elsker jo Leander! Men Leander vil Vielgeschrey slettes ikke vite av. Den kløktige, medfølende og snartenkte tjenestepiken Pernille legger en plan for at Leander og Leonora skal få hverandre, og en rekke karakterer dras inn i Pernilles listige plan.

Den Stundesløse er en flokete karakterkomedie som skal åpne latterdøra. Der Jeppe på Berget balanserer på en sylskarp egg mellom humor og alvor ligger Den Stundesløse godt plantet i komediens rike. Kanskje er stykket ment som et lite spark til de blant oss som ikke er til stede i eget liv, men dypere stikker ikke budskapet. Det skal først og fremst være gøy. Og det er det!

Den Stundesløse: Først og fremst gøy.

Følg nøye med

Plottet er innviklet, karakterene er karikerte, og replikkene er mange. Den Stundesløse krever litt av publikum, som bør følge nøye med når intrigene utfolder seg på scenen. Jeg hadde på forhånd fått nyss om at den første akten var nærmere to timer lang, og stålsatte meg for en drøy førsteakt i teaterets noe ukomfortable treseter. Tresmaken lot imidlertid vente på seg, mest sannsynlig fordi akten manglet dødpunkter sånn at jeg aldri rakk å kjenne etter. Det er rett og slett ikke en kjedelig stund!

Det sitter fra teppet går opp. I det ene øyeblikket ønsker «Holberg» selv velkommen, og i det neste vikles vi inn i en slu plan satt ut i livet av den kreative Pernille. Replikkene går som kastanjetter, og kjemien mellom skuespillerne på scenen er upåklagelig. Vittighetene hagler, til humring og latter fra salen.

Erling Günther står på sokkel og spiller Holberg denne gangen også.

At Theaterskelskabet har truffet på castingen i dette stykket er hevet over enhver tvil, se bare på de to hovedrollene: Vielgeschreys oppkavede person er nydelig gestaltet av Johnny Nilsen. Småhissig og masete fyker han ut og inn på scenen, med et fraværende og tankespredt oppsyn. Man hadde ikke klart å fange blikket hans om man så holdt ham fast og spikret ham til gulvet!

Vielgeschrey blir lurt opp i stry.

Like godt som Nilsen spiller den fraværende og kavete Vielgeschrey spiller Gro Janet Haug Mo den snarrådige og oppfinnsomme Pernille. Pernille er den rake motsetningen til Vielgeschrey. Den alltid vittige Gro Janet gir sin Pernille det ekstra lille glimtet i øyet. Hun er så til stede i rollen sin at jeg har vanskelig for å slippe henne med blikket, selv når hun ikke har taletid.

Gro Janet, navet i Den Stundesløse.

Alle skuespillerne på scenen fortjener sin ros, for dyktige er de alle sammen. Alle bringer det lille ekstra til stykket av humor og karakter. Og det er jo nettopp dette teamet av dyktige individer som funker så innmari bra på scenen på Fredrikshalds teater onsdag kveld. Go team!

Jonas Borge Stafsengen spiller den pedantiske og rare bokholdersønnen Peder Eriksen. Bravo!
Siv Stang spiller den noe fortunge tjenestejenta Magdelone, en vittig fremstilling av en karakter som fort kan forsvinne i mylderet i en forestilling som denne. Men det skjer jo ikke når Siv har inntatt rollen så klart!
Lars Hammer spiller mange krevende karakterer på scenen, og gjør det med overbevisende fynd og klem! Her er han en bråkete bergenser-advokat.
Kristin Elida Veiulfsen Nielsen er ikke så ofte ute på scenen, men hver gang hun kommer inn som den litt treige kokka Anna åpner publikum opp latterdøra på vid gap.
Øyvind Høyem har fått flere replikker enn forrige gang, og det var på tide altså. Øyvind skal ikke bare spille adelsmannen Leander, han må agere pedantisk bokholdersønn også. Ikke uten komplikasjoner. Vittig fyr med flere bein å stå på.
Veronica Mittet spiller rollen som den forlibte Leonora med sikkerhet og stil!
De to skriverne i stykket, gestaltet av Marcus Hannestad og Andreas Ebeltoft, er små roller – men høster megen latter i salen allikevel. De krydrer scenen med sine vittige og karikerte rolletolkninger.

Teamet består selvfølgelig ikke bare av folket på scenen. Det er drøssevis av folk i kulissene som fortjener ros. Den eminente regissør Jan de Vibe selvfølgelig, som med stø hånd har skapt nok et Holberg-stykke Halden kan være stolt over. Lysmann Joakim Johansen, som alltid like kyndig angir stemningen med sin flotte lyssetting. Musikerne, med Knut Henriksen i front, som spiller vakker Bellman. Scenografien, med tvillingene Berglunds vakre kulisser som rammer.

Scenograf Ola Berglund tar i mot applaus. Scenografer ser ikke alltid sånn ut, men det har seg nemlig sånn at Ola spilte barberer i stykket i tillegg til å håndtere scenografien.

Det er mange flinke folk som har bidratt. Jeg vil allikevel trekke frem én bidragsyter som i aller høyeste grad setter sitt preg på forestillingen, og det er den ytterst kompetente kostymeansvarlig Merethe Brække. Merethe har nok en gang satt sammen en kostymepark ut av en annen verden, det er et nivå på hennes arbeid som få kan få den proffeste kostymør grønn av sjalusi.

Merethe tar i mot applaus sammen med regissør de Vibe etter teppefall.

Nøkkelroller i Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av Den Stundesløse

Regi og dramaturgi: Jan de Vibe.

Tilleggstekst: Erling Günther.

Scenografi: Ola Berglund.

Initiativtaker og mentor: Mogens Skovborg.

Musikkansvarlig: Knut Henriksen.

Musikere: Knut Henriksen, Ole Hermann Huth, Sven Lundestad, Anina Kristine Radotina.

Lysdesign: Joakim Johansen.

Kostymedesign: Merethe Brække.

Parykker og sminke: Lillian Thorbjørnsen Greni.

Grafisk design og webutvikling: Halvor Nome.

Rekvisitør: Kristin Nielsen

Inspisient: Synnøve Sørland.

Sufflør: Christin Abrahamsen.

På rollelista finner dere Johnny Nilsen, Gro Janet Haug Mo, Veronica Mittet, Siv Stang, Øyvind Høyem, Sverre Stang, Jonas Borge Stafsengen, Andreas Ebeltoft, Lars Georg Hammer, Erling Günther, Kristin Elida Veiulfsen Nielsen og Marcus Hannestad.

Den Stundesløse spilles totalt åtte ganger frem til den 17. mars. Her kan du finne billetter til forestillingene.

 

 

 

Kommentarer

kommentarer