Den siste Polfarer

I musikkteaterstykket Den siste Polfarer på Bryggerhuset 17. mars møter vi ikke Fridtjof Nansen eller Roald Amundsen, men en ganske annen type polfarer.

Søndag 17. mars dukker Geirr Johnson og Terje Støldal opp på Bryggerhuset for å fremføre teaterstykket Den siste Polfarer. Mannen bak stykket, Geirr Johnson, beskriver det slik:

Den siste Polfarer bringer sikkert tankene for de fleste til oppdagelsesreisende i Arktis og Antarktis, på ski over Grønland, eller den siste og hippeste toppturen med selfiestangen høyt hevet. Men akkurat denne «Polfareren» beskriver seg selv som en «oppdagelsesreisende i blankt og brunt». En slags fortidens vandrer i utenforskap, med eksistensielle og ofte forbløffende klarsynte betraktninger på livet og verden rundt seg i vår hjemlige nærhet.

For denne typen polfarer er «nærmeste pol rett rundt hjørnet» som det heter i omtalen av teaterstykket.

Polfarer Geirr Johnson. Foto: Synnøve Viksand Johnson.

Tønsbergenseren Geirr Johnsen har 40 års erfaring som skuespiller, og har gjort mye forskjellig på scenen i løpet av karrieren.

-Det har blitt mange stykker i mange sjangere, forteller Geirr. Alt fra lystige farser til Shakespeare og sommershow skrevet av Lars Martin Myhre og Odd Børretzen, samt ulike musikkprosjekter.

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre var også sentrale i skapelsesprosessen rundt polfareren. Eventyret om polfareren begynte allerede på nittitallet.

-Det hele startet i 1993 da jeg og en skuespillerkollega fant ut av vi ville gjøre noen gamle revyviser, forteller Geirr. Ut av dette vokste det fram et par karakterer av det forsofne slaget. Da kalte vi det «Einar Rose og andre blomster». Vi hadde flere sommeroppsetninger i Tønsberg med dette. Så i 2002 fikk vi Odd Børretzen og Lars Martin Myhre med på laget. Da ble Polfarerne skapt. Vi turnerte i flere år rundt i Vestfold. Så 2016 døde min venn og kollega av sykdom så var det kun meg tilbake.

I 2018 ga Geirr seg i kast med å skrive et nytt stykke om polfarere som kunne stå på egne ben. Han tok kontakt med Sturla Berg- Johansen, som tok på seg jobben som regissør og sparringpartner for Geirr i prosjektet.

-I tillegg har jeg brukt Lars Martin Myhre som konsulent på veien fram til det ferdige stykket slik det framstår i dag, forteller Geirr.

Tekst og idè er i sin helhet av undertegnede med enkelte elementer av bidrag som Odd Børretzen i sin tid bidro med.

«Den siste polfarer» er et onemanshow. Det vil si at Geirr er den eneste skuespilleren på scenen. Men han har med seg musikalsk assistanse, og den er det Haldens egen Terje Støldal som skal stå for. Terjes opprinnelse er også en av grunnene til av Geirr tar med seg stykket over fjorden for å sette det opp her i byen.

Geirr Johnson og Terje Støldal er på scenen alene på «Den siste Polfarer» Foto: Cedric Archer.

-Grunnen til at vi drar dit er nok kanskje først og fremst fordi Terje bor i Halden, sier Geirr. Men Halden har et rikt kulturliv og vi ønsker å bringe dette ut til flest mulig. Bryggerhuset Syd virker som en spennende arena for dette.

Kan du fortelle litt om musikken i stykket?

-Musikken er valg ut fra hvordan den kan hjelpe historien framover, forteller Geirr. Her får man høre låter av Cornelis Vreesvijk, Arne Svendsen, Børretzen/Myhre, Tom Waits samt et par låter jeg har skrevet selv.

Den siste polfarer er en av byens løse fugler, han er en av dem vi går forbi på gata uten å legge merke til. Det er med humor og glimt i øyet Geirr presenterer polfareren sin, men polfareren har også noen betraktninger å by på. Stykket balanserer mellom humor og alvor.

-Publikum får med varme kjenne betraktninger fra en karakter som vi kanskje ikke trodde hadde noen egne betraktninger, fort4eller Geirr. Formen er humoristisk og underholdende der latter og alvor sammenveves til en helhet.

Musikkteateret Den siste Polfarer spilles søndag 17. mars klokken 19. Billetter finner du her.

Kommentarer

kommentarer