Forfattermøte i skumringstimen på biblioteket

Mandag 11. november kommer den dansk-norske forfatteren Kim Leine til Halden for å snakke om sin siste roman Rød mann/Sort mann.

I november hvert år arrangerer Foreningen Norden Nordisk litteraturuke over hele Norden. Uka er spekket med litteraturarrangementer, og mandagen er det store høytlesningsdagen i litteraturuka. Ved morgengry og i skumringstimen samles flere tusen barn og voksne over hele Norden for å tenne levende lys og lese høyt fra nordisk litteratur.

Det er nettopp i skumringstimen mandag kveld at Halden Litteraturforening, Foreningen Norden og Halden bibliotek inviterer til forfattermøte med den danske forfatteren Kim Leine, som kommer helt fra Danmark for å snakke om sin siste roman Rød mann/sort mann, som ikke uten grunn har fått svært gode mottakelser. Handlingen er lagt til Grønland på Hans Egedes tid og preges av frodig fortellerkunst.

Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds Litteraturpris i 2013.

«Rød mann/sort mann» er en frittstående fortsettelse av «Profetene i Evighetsfjorden».

 

Anmelderne om Rød mann/sort mann:

Arne Hugo Stølan, VG: 

«Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson. (…) Etter Profetene i Evighetsfjorden antydet Leine at den var første bind i en påtenkt trilogi. Årets roman overgår nærmest den første i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe. Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!» 

Turid Larsen, Dagsavisen:

«Kim Leines roman Rød mann/sort mann om danskenes kolonisering av Grønland er blitt en storslått og ubehagelig fortelling om nordisk stormannsgalskap. Uvitenhet, grådighet, arroganse, brutalitet og dumhet, men også ekte religiøs fromhet, humor, dristighet og mot er rørt sammen i en roman som flyter lett og underholdende på en grunnmur av solide historiske fakta.»

Marta Norheim, NRK P2:

«Med episk driv, sterke fargar og alle tenkjelege kroppsvæsker målar han eit menneskeleg og politisk drama på breitt lerret. (…) Her er det berre å gle seg til den tredje og siste romanen.»

Forfattermøte med Kim Leine altså dere, på Halden bibliotek klokken 19. mandag 11. november.

Foto av Kim Leine: Robin Skjoldborg

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer