Fire scener fra et samarbeid

Frem til den 20. desember kan du se den fine mikroutstillingen Fire scener fra et samarbeid i galleriet i 1. etasje på Kulturhuset i Halden.

Billedkunstner Inger Marie Danevig Thorkildsen og regissør og dramalærer Ann-Elisabeth Lande har skapt mange teaterproduksjoner sammen. Samarbeidet begynte da Ann-Elisabeth inviterte Inger Marie til å lage scenografien til et stykke hun skulle sette opp.

– Det var helt nytt for henne, forteller Ann-Elisabeth, og en utfordring fordi hun plutselig måtte lese manus, og ikke minst forstå manusets struktur. Men det ble veldig vellykka. Det var veldig inspirerende og morsomt å jobbe sammen med Inger Marie, hun er utrolig dyktig.

Ann-Elisabeth og Inger Marie. Foto: privat.

Samarbeidet var såpass vellykket at Ann-Elisabeth og Inger Marie ville fortsette å skape ting sammen. Atten produksjoner har det blitt, der Inger Marie har stått for scenografien i Ann-Elisabeths oppsetninger. I våres ble duoen forespurt om å lage en sommerutstilling til et mikrogalleri på Søndre Sandøy.

– Vårt samarbeid startet jo med at jeg inviterte Inger Marie inn i min verden, og plutselig var jeg invitert inn i hennes. Det er jo ganske morsomt.

Mikrogalleri var et ukjent format for Ann-Elisabeth.

– Jeg er vant til å jobbe med scenen, som er jo er én til én-format. Det ble mange runder på hva vi skulle gjøre. Skulle vi gjøre noe med insekter og Haiku-dikt for eksempel? Men så landa vi på å ta utgangspunkt i de universene vi allerede har skapt på scenen.

Utstillingen ble dermed delt inn i fire rom; fire utsnitt av oppsetninger Inger Marie og Ann-Elisabeth allerede har samarbeidet om å sette opp. I et av rommene finner vi et utsnitt fra Den lille prinsen, i et annet TV-rommet Zæpp. I det tredje rommet kan vi se et stillbilde fra oppsetningen av Kirsebærhagen, og i det fjerde og siste rommet har Inger Marie og Ann-Elisabeth laget et utsnitt av Askepott.

Fire scener fra et samarbeid. Askepott, Zæpp, Den Lille Prinsen og Kirsebærhagen.

– Inger Marie har jobbet sinnsykt mye med disse rommene. Tanken var jo å få dette mikrokonseptet til å si noe som er større enn seg selv.

Askepott.
Hoffdamene har fått gjenbrukskjoler, twistpapir og malekoster har fått nytt liv på prinsens slott. Bakerst i slottsalen ruller og går en liten filmsnutt som utforsker konseptet kongelig giftemål.

Tekstene i installasjonen er Ann-Elisabeths ansvar.

– Jeg fant fire ulike stemmer som passet til historiene, og spilte dem inn. Poenget er at du skal bruke din egen mobil for å lytte historiene som hører til hvert rom.

Slik gjør du: Scann QR-koden på veggen ved siden av installasjonen, og så lytter du til lydsporene som hører til hvert rom.

Zæpp.
Kirsebærhagen.

Fire scener fra et samarbeid sto først på et galleri på Søndre Sandøy.

– Der er det en ny utstilling hvert år, i et mikrogalleri som ligger ut mot en offentlig vei. På sommeren er det mange som går forbi der, mange barnefamilier på vei ned til kafeen eller brygga. Veldig mange har og stoppet opp for å se.

Fra Søndre Sandøy flyttet utstillingen videre til Fredrikstad, der ble den en del av en filmfestival som gikk av stabelen i august.

– Det var en utrolig flott festival, med veldig mange fine filmer. Det var rett og slett veldig vellykka.

Nå står utstillingen i galleriet i første etasje på Kulturhuset, og der skal den stå til 20. desember. Gå innom og ta en titt, jeg lover det er verdt tiden!

Kulturhuset er åpent:

Mandag – onsdag 11-16

Onsdag og torsdag 11 – 23

Fredag og lørdag 11 – 02

Søndag stengt (når det ikke er arrangementer)

 

 

 

Kommentarer

kommentarer