Figurteater på festningen

I sommer kan du gå på figurteaterforestillingen Sten og Brød i festningsbakeriet på Fredriksten festning. Der kan du bli kjent med en brøddeig som heller vil være en sten i festningsmuren, og en slave som har rømt fra fengselet!

Når strandværet uteblir, ta med deg barna og besøk Fredriksten festning i sommer! Her er det jo både lekeplass, kafeer, museum og spennende historiske steder å utforske, og i tillegg kan du besøke det gamle bakeriet og bli kjent med en helt spesiell brøddeig…

Jeg tar med meg seksåringen på dukketeater i festningsbakeriet. Hun har sett forestillingen før, men hadde et sterkt ønske om å få se den en gang til. Vi finner oss en plass på en langbenk og venter på at det skal starte. Nytt av året er teip på gulvet, og færre sitteplasser for publikum. Alt foregår altså på koronamessig vis.

– Jeg tror jeg husker mye, sier seksåringen, men jeg er ikke helt sikker. Det var en slave som hadde rømt tror jeg, og noen kanonkuler som kunne snakke.

Det er helt riktig. Men det er ikke bare kanonkulene som kan snakke i dukketeateret Sten og Brød, her er det mange prateføre ting som vanligvis ikke har talens gave. En kost for eksempel. Og en sko. Og så brødet da, en snakkende brøddeig som så gjerne skulle vært noe annet enn et brød. Han skulle helst ha vært festningsmur, for det må være innmari kult å være med å vokte landet.

Pianostredet Figurteaters to menn: Håkon Mørland og Daniel Sandvik. De har bygget et lite figurteaterbakeri i festningsbakeriets andre etasje. Her utspiller handlingen i teaterstykket seg. Her ser vi bakersvennen og bakeren sjøl.
En brøddeig som gjerne skulle vært en sten.
Festningsmuren har mangt og meget å si om tingenes tilstand. Har dere sett så fine dukketeaterkulisser noen gang? Alt sammen er laget av Håkon og Daniel.

Så skjer det ting i det vesle bakeriet på festningen. En slave er på rømmen, og oppstandelsen er stor i bakeriet! En slave er vel en skummel figur? Kost, sko, kanonkuler og mur mobiliserer og legger en plan for hva de skal gjøre dersom slaven skulle finne på å komme inn i bakeriet. Men slaven overrasker, og har en hemmelighet som jeg ikke skal avsløre her…

Bakersvennen og slaven blir venner etter å ha gjemt seg i en snakkende øltønne. Dukkene har Daniel og Håkon laget.

Det blir både dramatikk og romantikk i festningsbakeriet, og kreative løsninger på tilsynelatende uløselige problemer dukker opp. Morsomt er det også, og dessuten er det humor for både store og små. Rett som det er flirer jeg, rett som det er flirer seksåringen. På det skumleste er det en treåring på første rad som må reise seg, når kanonkulene flyr i lufta er det rett og slett altfor spennende til å sitte.

En svensk kanonkule på jobb.

Kulissene er fantastiske. Daniel og Håkon har rett og slett bygget et lite bakeri, og satt det inn i bakeriet. Ganske så meta. Dukkene er også vanvittig gjennomførte og fine. Og så gjennomtenkt som alt er! Med spaker og luker og trekksnorer har Daniel og Håkon rigget seg til sånn at kulissene våkner til liv. De kryper ut og inn av luker og åpninger, plutselig er en av dem på den andre siden av muren – og vips så er begge bak der. Det er en egen voksen- fornøyelse å prøve å finne ut av hvordan de får det til.

På vei tilbake til bilen etter forestillingen spør jeg seksåringen.

Hvordan var det å se dukketeateret en gang til?

– Kjempegøy! Jeg huska ikke at den morsomme kosten kunne snakke! Alt ble som det skulle til slutt, det synes jeg er fint. Men jeg synes de kanonkulene er kjemperare. Kan vi se det en gang til i morra?

Vil du se figurteateret Sten og Brød? Det spilles flere ganger om dagen både denne og neste uke! Gå inn på Pianostredet Figurteaters Facebookside, der kan du finne billetter.

PS: Bestill billettene dine på forhånd! Det er begrenset med plasser på grunn av koronatiltak, så plassene fylles raskt opp.

 

Produksjon: Håkon Mørland og Daniel Sandvik

Manus: Tord Akerbæk

Produsent: Catharina Heide Amundsen i Kulturkatten kulturproduksjon.

Lokalene har Pianostredet Figurteater fått låne gratis, og Berg Sparebank og GP-gruppen er sponsorer

Kommentarer

kommentarer