En aften med Åse og Luke

Lørdag kveld inviterer TrøkkPåSydsiden og Siste Reis til konsert med Åse Kleveland og Luke Elliot i Kokkekollektivets bakgård! 

På lørdag får du muligheten til å oppleve både Åse Kleveland og Luke Elliot live i Halden – begge med hvert sitt sylferske, Kleiva-produserte album i hånd.

Den nyslupne plata På Frihjul er Åse Klevelands første utgivelse siden albumet Midt på natta i 1976. Etter førti år med verken plateproduksjon eller konsertopptredener fikk Åse en forespørsel; Kunne hun tenke seg å gi ut en plate?

– Muntert og optimistisk svarte jeg; det vil jeg veldig gjerne, forteller Åse. Men jeg skjønte veldig fort da jeg begynte å jobbe med dette at det kanskje var lurt å synge litt først. Jeg hadde jo tross alt ikke sunget på nesten førti år.

Ikke i dusjen en gang?

– Nesten ikke. Jeg har jo jobbet med helt andre ting. Jeg har jobbet mye, og vært svært engasjert i det jeg har gjort.

Plata fikk vente til Åse hadde sunget seg varm. I løpet av de påfølgende årene sang hun flere konserter, og jobbet med noen av landets beste musikere. Plateprosjektet ble stadig skjøvet frem i tid. Åse var ikke helt sikker på hva hun skulle spille inn, og hvordan. I fjor høst bestemte hun seg; nå måtte plata komme.

– Jeg bestemte meg for at om jeg skulle spille in en plate, skulle det være med et band som hadde særpreg, og en tydelig identitet.

Åse hadde gode minner fra å synge med The Salmon Smokers under Leonard Cohens hyllestkonsert i Spektrum i 2017. Samarbeidet fristet til gjentagelse. Åse tok kontakt med bandet, som svært gjerne ville være med på plateprosjektet. I februar gikk de i studio, og i juni var På Frihjul mastret og mixet og ute på markedet. For Åse var det en opplevelse å re-entre plateproduksjonens verden i 2020.

– Bransjen har endret seg enormt siden jeg sist ga ut plate, med Spotify og strømming – og folk som lager plater hjemme i eget bøttekott. Jeg bestemte meg for at jeg skulle holde i innspillingen og prosessen selv, som et stykke voksenopplæring. Og for å få det som jeg ville. Det har vært spennende, til tider i overkant spennende. Men det har vært utrolig lærerikt!

Hvordan vil du beskrive plata?

– Den har mange ulike uttrykk. Jeg bedriver jo noe selvcrovring, og synger noen av mine mest kjente låter. Men det er også noen helt nye låter på plata. Den røde tråden på plata er den sounden The Salmon Smokers bringer inn, og måten jeg synger på.

Åses mørke og sjelfulle stemme er en rød tråd det er lett å bli betatt av. Sjangermessig er plata herlig fristilt. På Frihjul er en god mix av Åse-klassikere i ny drakt, nyskrevne låter og tolkninger av andres klassikere. Blant annet Dylan. Og Anne Grete Preus.

Til tross for at det er vanskelige å planlegge slippkonserter under koronaforhold bestemte Åse seg for at plata skulle ut. På Frihjul ble godt mottatt, både kritikere og andre lyttere har gode ting å si om plata.

–Det har vært veldig moro å få så mange positive kritikker, det føles som en eneste stor klem. Det har vært en ordentlig opptur.

På Frihjul ble spilt inn med The Salmon Smokers i Freddy Holms studio i Busterudkleiva. For Åse ble innspillingstiden en mulighet til å bli bedre kjent med Halden.

– Mens vi spilte inn plata hos Freddy så hendte det at vi tok en tur på Siste Reis, og traff mange hyggelige mennesker der. Jeg har fått veldig sans for Halden. Dermed ble det nærliggende å tenke på å gjøre en konsert i byen når plata var ferdig. Og det skal vi jo nå gjøre! Det gleder jeg meg til.

Her kan du lese Nettavisens anmeldelse av På Frihjul:

Åse Kleveland tilbake etter 44 år – hun briljerer!

Her kan du lytte til På Frihjul:

Luke Elliot har også tilbragt mange timer både på Siste Reis og i Kleiva Studio. I mars slapp Luke plata The Big Wind, fire år etter det kritikerroste debutalbumet Dressed for The Occasion (2016) The Big Wind ble også godt mottatt hos kritikerne.

– Vi er veldig stolte av plata, forteller Luke, den har blitt spesielt godt mottatt her i Norge. Det er jeg takknemlig for.

I dette intervjuet med Luke fra mai du lese mer om The Big Wind:

Luke Elliot slipper ny plate i Halden

Da The Big Wind ble sluppet var det ennå utenkelig å samle folk til en slippkonsert, men anledningen ble markert her i byen med offisielt slipp og signering på Sjokk Rock. Nå skal Luke endelig få spille live for haldenserne, på lørdag blir han å se i Kokkekollektivets bakgård med en haug nye låter i baklomma.

Hva skal du spille for oss?

– Jeg vil ikke avsløre for mye, men det blir naturligvis en del låter fra den nye plata mi.

Luke har ferdes i Halden i mange år, og har blitt godt kjent i byen.

– Jeg elsker Halden. Det føles enkelt å komponere nye låter der, og jeg digger folka. Jeg ser veldig frem til å synge på lørdag.

Hør The Big Wind her:

Her kan du lese Blezt anmeldelse av Lukes siste plate:

Luke Elliot. The Big Wind. Ingen vanskelig andreplate. 

Her finner du billetter til konsert med Luke Elliot og Åse Kleveland lørdag kveld.

Kommentarer

kommentarer