Ferie i skogen

En drøy halvtimes biltur fra sentrum, en anelse humpete grusvei, noen kilometer og sving av til høyre – det er noe som kunne vært veibeskrivelsen til Hafsrød gård på Ør. Gården er sentrum for flere aktiviteter, noen kjenner til dåhjortfarmen, men hytteutleie er nok litt mer ukjent.

Vi møter Fritz og Ingeborg Anker Rasch på gården, far og datter. Begge har et stort engasjement for gården, omgivelsene og miljøet. Bakgrunnen for vårt besøk er nysgjerrigheten på hyttene de har, og de forteller villig.
– Totalt sett har vi ni hytter vi leier ut, noen av dem på åremål. Det er forskjellig standard på dem, men felles for dem alle er at de ligger idyllisk til et godt stykke inn i skogen, forteller Fritz. Kartet kommer på bordet, og det er store områder vi snakker om.  Konseptet ”turist i egen by” blir for smalt.  Halden er tross alt fylkets største kommune i areal og det vises til fulle i hyttenes beliggenhet.
Annonsekampanjene fra de store lekeparkaktørene som Tusenfryd og Bø Sommerland dundrer gjennom hele forsommeren, mens Hafsrød gård kan friste med hytte i nærheten av Fritjof Nansens hotell.  Større motsetninger finner du neppe.
– Det er mange som har en forventning om at ferietur betyr at barna skal bli aktivisert og det strømmer på med inntrykk og opplevelser i rasende fart. Hvis en familie i stedet velger å leie hytte hos oss, så kan de aktivisere seg selv, kjenne på stillheten, lese en bok, fiske eller padle. Det er helt andre muligheter, forteller Ingeborg engasjert. Hun har hatt et samarbeidsprosjekt med en studentgruppe på Universitetet på Ås om nettopp grønt reiseliv og de mulighetene som ligger der.

Ga9DpKrRxAcNEBu9naDxHGS6U_JRskO2ynGaYLrUBpw
Foto: Veronica van Groningen

En rusletur ved Store Erte mens solen skinner fra blå himmel er sommeridyll på sitt beste for mange. Her ligger også Vintervei-koia som egner seg godt for en familie på tur. Du kan ikke forvente deg hotell-standard, men hvis du er klar for en skikkelig  ”ut i naturen”-opplevelse er dette en mulighet.
– Det er både utedo og strøm via solcellepanel, så følelsen av å være langt ute i skogen garanteres. Vi vil selvfølgelig at gjestene våre skal kose seg på tur, så det er tilgang på komfyr og kjøleskap, forklarer Ingeborg.
Hun oppfordrer gjestene sine til å bruke naturen, gjerne kjøpe seg fiskekort slik at de får prøvd fiskelykken.  Og kano kan leies.

_LA41057

En av de andre hyttene de leier ut er Hafsrødkasa. Dette er et lite småbruk som ligger et par kilometer fra gården, også denne ved Store Erte.
– Hytta egner seg godt for en eventyrlysten familie på tur. Det er innlagt strøm, men ikke vann. I tillegg ligger hytta et par hundre meter inn i skogen, så man får følelsen av å være midt i skogen samtidig som man er  veldig nær vannet. Det er så mange perler rundt her, mulighetene er nesten uendelige, sier Fritz.
Det er skogsbilveier helt frem til hytta, så hvis man ønsker å ha med seg sykler på ferie er det mange veier og stier som kan gi fine sykkelturer.
Fritz og Ingeborg håper noen haldensere lar seg friste til å bli bedre kjent med de fantastiske skogsområdene vi har i Halden.
– Hyttene våre passer godt for familier på tur, men hvis noen vil ha en skikkelig ”Lars Monsen”-opplevelse og være alene for noen dager har vi hytter til det også, avslutter de.

IMG_4761

Vertskapet er selvfølgelig behjelpelige med tips til utfluktsmål, fiskeplasser og turområder.
For de som er jaktinteresserte er det også muligheter for fugle- og beverjakt.

Vil du vite mer om Hafsrød gård og mulighetene der? Da anbefaler vi å besøke denne siden.

Kommentarer

kommentarer