Fengende, helstøpt og elegant

Juleseskaper fyller tretti, og slår på alle stortrommer! Musikalen Nøtteknekkeren i Juleselskapets drakt er en fryd for øye og sjel. Skaff deg billett, pronto!

Juleselskapet har gjort det igjen; de har skapt en fortryllende forestilling for hele familien med snert, humor, smell og fanfarer. Dette er visuelt vakkert, fengende, helstøpt og elegant.

Tonje Hannestad, Magne Skibsted Jensen og Johnny Nilsen utgjør den vittige kjøkkenavdelingen i herskapshuset som er utgangspunktet for Nøtteknekkeren.

Når Juleselskapet prøver nye ting, gjør de det aldri halvveis. De legger ned et unevnelig antall timer på øving, sying, snekring og maling, og de stiller med et stjernelag på scenen. Helt fra hovedrollen til den minste birolle. Og resultatet blir deretter.

Ketil Ravneng og Lineve Skjelin er radarparet på scenen: Nøtteknekkeren og kokkedatteren Marie. Navet i handlingen. Sammen skal de redde jula, for julenissen er bitt av Rottekongens giftige tenner og har havnet i koma. Marie og Nøtteknekkeren må reise fra lekeland til lekeland for å finne de magiske nøttene som kan redde nissen.

Lineve Skjelin og Ketil Ravneng.
Geir Andersen spiller herren i herskapshuset der Maries pappa jobber som kokk.

Ketil er fornøyelig som den stive og stokkete nøtteknekkeren, han må knekke seg ned i sittende stilling, og stotrer av gårde på scenen. Lineve er simpelthen en gave til scenen. Pur ung, men med en tilstedeværelse og en sangstemme som fortjener å skinne i rampelyset.

Lineve imponerer.

Stjernelaget Lineve og Ketil har rundt seg er verken nybegynnere eller tapt bak en vogn noen av dem. Her er det plukka fra øverste hylle blant det Halden har å by på av såkalte amatører.

Frank Skovrand briljerer som den onde Rottekongen, omgitt av sitt skulende rotte-entourage. Frank eier rett og slett scenen, og i sangnumrene blåser han luggen min opp og bak. Både vokal og fremføring sitter som et skarpt skudd.

Frank er rå.
Lars Skovrand er Juleselskapet-debutant, han er Rottekongens Mini Me, og fotfølger kongen hvor enn han går.

Rottekongens makker Stjernemusa er også et høydepunkt. Veronica Mittet henter frem det avskyelige i seg når hun agerer slu, utspekulert og selvsentrert skurkemus med popstjerneambisjoner.

Tonje Hannestad, Geir Andersen og Catharina Heide Amundsen viser seg også som eminente skuespillere som helt klart kan bære mer enn kun biroller på scenen.

Ufyselig fyr. Geir Andersen spiller den ufine herren i huset.
Catharina Heide Amundsen er den nye dama til herren i huset. Nydama er ikke så smart kanskje, men ganske morsom.
Tonje Hannestad gjør seg på scenen. Mer Tonje takk!

Alle skuespillerne burde naturligvis vært nevnt, men jeg får nøye meg med å si at de alle har de sine store øyeblikk på scenen. Også de minste barna gjør god figur på scenen. Her har regissør Geir Andersen vært på ferde med sine instruksjoner. Barna lytter til de andre skuespillerne som har ordet på scenen, og reagerer på vittigste vis.

Leker i lekeland: Jojo: Norah Hannestad, fly: Sofia Bertelsen og monster: Hedda Holtan.
Hilde Bateman: Skuespiller som kan sine saker. Hilde spiller Nøttegeneralen, og hun gjør det med bravur.
Morsomme: Rusk og Rask (Jonathan Mellegård Andersen og Julie Lie).

Koreografien er både tøff og vakker. Rottegjengen fra Halden danseskole danser så de løfter taket når Rottekongen er på scenen med sine numre, og de fine ballerinaene i Porselenia er akkurat så sarte og vevre i sin tåspissdans som de skal under klassikeren Sukkerfeens dans.

For at en musikal skal funke skikkelig bra, må et knippe av låtene være av typen hjernevirus. Check! I skrivende stund gnåler hjernen min ustoppelig på rottenes fengende «Vi tar rotta på alle», og de søte lekebarnas vakre «Tro på et leketøy». Vil de noen sinne forlate hjernen igjen?

Tro på et leketøy. Kleenex, takk!

Kostymene! Kostymene fortjener faktisk en helt egen sak. Alt er sydd nytt til denne forestillingen, og det har vært en jobb som har krevd alle mann til pumpene. Veteranene Gerd Arntzen og Merethe Brække har blitt kalt inn på teppet, de har sydd de vanvittig flotte leketøyskostymene. Og kostymeansvarlig Mariette Mellegård har lagt ned utallige arbeidstimer på rottehaler og kjoler og porselensdukker. Nydelig, detaljrikt og proft.

Kostymene er for øvrig basert på originaloppsetningen til Trøndelag Teater.

Luna Hammer, Elias Bromander og Justin Ravneng Mittet spiller klovn, troll i eske og sprellemann. Flotte kostymer!
Flinke dansejenter fra Halden danseskole! Koreografi ved Sara Stang Møller.

Scenografien er sparsom, men effektiv. Projektorens bilder på lerretet bakerst på scenen forteller oss til enhver tid hvor vi er: Lekeland, hjemme i Maries kjøkken, eller oppe i herrefolkets stue. Rettighetene til bildene er det Trøndelag teater som eier, det var de som opprinnelig skrev balletten om til musikal. Scenografien er dermed i stor grad bygd opp av projeksjoner og ulike lysuttrykk, kyndig satt av Jokke og hans assistenter.

Lekelandprojisering bak Rottekongen, som snart skal bite nissefar og sende ham i koma.

Musikerne ser vi ikke, men vi hører dem veldig godt! Bak i teateret, med forestillingen foran seg på skjerm, sitter de og legger sin magiske touch på det hele.

Det blir som kjent ikke jul i Halden uten Juleselskapet. Se bare på fjoråret. For en ussel jul det var. Men i år! I år blir det jul! Og skal du besørge julestemninga en gang for alle, er du nødt til å få med deg dette først.

Hurra for tretti år med Juleselskapet, måtte det bli tretti år til! Tre ganger tre hurra for jubilanten:

Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurraaaaa!

Stjernemusa får endelig skinne i rampelyset igjen, og får æren av å avslutte kalaset. Passende, siden Stjernemusa også er Juleselskapets leder.
Etter premieren er det utdeling av blomster, og Anna Ravneng Mittet får en blomst av ordføreren.

Billetter finner du her.

Forestillingen spilles:

Lørdag 27. november

Søndag 28. november

Onsdag 1. desember

Torsdag 2. desember

Fredag 3. desember

Lørdag 4. desember

 

ROLLELISTE:

Kommentarer

kommentarer