Fabelaktig strykekvartett i vakre omgivelser

Foto: Veronica van Groningen.

For det andre året på rad åpnet Asbjørn og Merethe Brække dørene for Kammmerfest Østfolds hjemme hos-konsert i sitt vakre hus på Rishaug. Denne gangen var det dyktige St. Croix Strykekvartett som spilte i husets storstue.

Ute på Iddesletta ligger Asbjørn og Merethe Brækkes herskapelige hus; en gang bygget som lystgård for fiffen, nå et kunsterisk og innovativt innredet hjem på landet for familien Brække. Man kan vel knapt finne et bedre sted for huskonsert i Halden! Når jeg ankommer er konserten allerede i gang. Inne fra den store stuen midt i huset – Salen – lyder vakker strykemusikk. Midt i den vakre stuen, under en flott lysekrone, sitter St. Croix Strykekvartett og spiller. I lenestoler og sofaer rundt kvartetten sitter publikum, med øynene festet på de dyktige musikerne i midten av rommet.

Foto: Veronica van Groningen.

Det spilles Mozart, det spilles Astor Piazolla, og det spilles Dvořák. Kvartetten spiller så vakkert! De energiske og karismatiske musikerne har publikum på kanten av sine stoler, samspillet er fullendt og stemningen er smått eventyrlig. Dessuten er akustikken i Salen nydelig, rommet gir strykerne en varm og klar klang.

Foto: Veronica van Groningen.
Foto: Veronica van Groningen.

Konserten pulserer, vi tas gjennom vidt forskjellige stemninger og sjangre. Kvartetten går fra mørk Piazolla-tango, via livlig Dvorak, til meditativ og innoverskuende Schubert og videre til en feiende Reinlender fra Sønndala. Vi er i sannhet heldige, som får sitte midt i alt dette og bare nyte.

Kammerfestivalsjef Knut Henriksen gjør et par flotte gjesteopptredener med klarinetten sin, han spiller som han selv er: spill levende, vanvittig sjarmerende – og svært dyktig.

Kammerfest Østfolds Knut Henriksen. En sjarmerende fyr. Foto: Veronica van Groningen.
Foto: Veronica van Groningen.

– Dette huset er jo bygget for å nyte musikk og festligheter , sier vertinne Merethe Brække etter konserten, den gangen reiste man ut hit på landet om sommeren og nøt det gode liv. Det har nok blitt spilt mye musikk i dette huset i gamle dager. Så det passer jo veldig fint å ha en strykekvartett her.

Har du kost deg?

– Det var helt fantastisk. For noen flotte musikere! De har så mye energi, og byr på seg selv på alle vis. Det var en fantastisk flott konsert, og kjempemorsomt å få lov til å ha dette her hos oss.

Vertskapet! Asbjørn og Merethe Brække i et av husets mange stuer. Foto: Veronica van Groningen.

Østfold Kammerfest ruller videre, og i morgen er det offisiell åpning av festivalen i Fredrikshalds Teater. Da skal Frank Skovrand fremføre tekster av Bertolt Brecht og Bellman, akkompagnert av seks blåsere! Den konserten begynner klokken 19.

Her kan du lese hele programmet for Østfold Kammerfest!

 

Kommentarer

kommentarer