En stinkende affære

Nå som godsesongen for små nesler til bruk i mat er over for dem som ikke har gjetet neslebedene, kan vi nå anvende neslene på annet vis.

Brennesler er ikke en pest og en plage. Har du dem i hagen, så skal du ikke fortvile, men tvert imot være lykkelig over å ha en så anvendelig plante i nærheten. Neslene vokser i næringsrik jord, så vet du det.

Men ut over å kunne spise planten når den er ung, er det nå dags å klippe den helt ned og lage godt gjødselvann av den.

Ta en stor bøtte og fyll med nesler. Ha på vann og sett på lokk. Sett bøtten i solen og rør gjerne rundt annenhverdag for å tilføre oksygen. Det stinker – det lukter skikkelig råttent. Etter 2-3 ukers tid fjernes de råtne neslerestene. De kan du hive på komposten. Men nå har du godt, konsentrert gjødselvann. Dette må tynnes ut før det kan brukes. Forholdet 1:10 med en del neslegjødsel og 10 deler vann. Blandingen has fortrinnsvis på jorden rundt plantene du vil gi næring. Tomatplanter er veldig glade for denne gjødselen.

Neslegjødningen skal virke styrkende på plantene og øke motstandskraften mot sykdom og skadedyr. I tillegg er dette er økologisk og ureist gjødsel.

Innlegget er skrevet av Halden soppforening.
Vi anbefaler deg selvfølgelig å følge Halden Soppforening på facebook.

2016-06-04 15.47.20

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer