Ny bok med 101 turtips

I 2008 ga hun ut boken med hundre turforslag i Østfold og Bohuslän. Områdene er fortsatt de samme, men Linken Malene Raeng syns det var på tide med en oppdatert bok som kan inspirere enda flere til å gå tur.

Linken er fra Fredrikstad, har bodd i Halden og kjenner fylket og regionen bedre enn gjennomsnittet. Hun er glad i å være kreativ, og interessene spenner fra maling og fotografering til hage, helse og friluftsliv.
– Jeg skrev stadig turreportasjer og fikk mange oppmuntringer om å samle dem til en bok. Resultatet ble ”Turgleder i Østfold og Bohuslän” som ble utgitt i 2008. Siden turgåing har vært en av mine lidenskaper helt siden barnsben av fortsatte jeg imidlertid å gå turer på nye steder etter at boka var ferdig. Nå har disse nye turene altså blitt til enda en bok, forteller hun.

For et par år siden startet hun å blogge, der deler hun tips til turer. Du kan også følge henne på facebook. 
– Jeg hadde lyst til å lage en inspirerende og informativ turside for turglade østfoldinger.

Vi utfordrer henne til å svare på hva det er som fasinerer med å gå på tur.
– Det som fasinerer meg mest er selve turopplevelsen. Den kan være storslagen, som en fantastisk utsikt over Østfold fylke fra Dragonkullen. Eller den kan være mikroskopisk, som å oppdage en kullsort, stram bille på en pinne midt i stien eller høre den helt spesielle lyden av knopper som brister om våren. Det høres ut som lyden av popcornpopping, bare mye sartere, forklarer hun entusiastisk.
– Hver gang jeg drar ut på tur i skog og mark får jeg delta i et nytt eventyr.

DSC_0065
Linken Malene Raeng

Turglede er et ord som brukes ofte av Linken.
– For meg er det viktigste å være i naturen og føle meg som en del av helheten. Litt fritid i skog og mark gir meg påfyll av harmoni, og det føles godt i en hektisk hverdag. En annen, helt essensiell, faktor når jeg skal eller er på tur er turglede!

Hun er opptatt av å fylle meningen med turglede med innhold.
– Å lage sitt eget turopplegg med god mat og drikke i sekken er en fin måte å motivere seg på. En tur trenger ikke å være lang for å være innholdsrik, og turen er ikke en konkurranse. En som rusler av sted med hendene i bukselomma kan få vel så mye utbytte av turen som milslukeren.

Linken oppfordrer gjerne barnefamilier til å ta turen ut i naturen.
– Særlig når man har med barn på tur merker man hvor viktig dette med turglede er. Turglede er essensielt, ikke bare i øyeblikket, men også med tanke på fremtiden. Barna våre skal arve jordkloden. Det er viktig at de blir glade i naturen og tar godt vare på den.

Det er Ask forlag i Halden som er utgiver av den nyeste boken: ”Turperler i Østfold og Bohuslän”. I tillegg er det haldenseren Anette Lillestrand i Pion som har designet boken.
– Dette er en turbok for alle. Ideen er å inspirere folk til å komme seg ut i den vakre Østfoldnaturen og områder i Boshuslän gjennom konkrete turforslag. Både småbarnsfamilier, søndagsruslere og glade vandrere kan finne ideer til nye turområder, forteller Linken. Turforslagene varierer i lengde fra 1 kilometer til 40 kilometer, men de fleste er i kategorien 4-5 kilometer.
– Det er både gåturer, sykkelturer og padleturer i samlingen. Jeg har gått, syklet og padlet dem alle sammen med min mann, min datter og min hund. Deres deltagelse i prosjektet har vært helt avgjørende, så uten deres støtte hadde boka vært mye vanskeligere å få til.

Det er totalt 101 turforslag i boken. 100 av dem er i Østfold og Bohuslän, 1 i Dalsland. På spørsmålet om hun kan anbefale tre turforslag må hun gruble litt, men kommer med tre konkrete ideer.

– En tur på Monaryggen på grensen mellom Trøgstad og Eidsberg, og da fortrinnsvis oppe på sandlandskapet nord for E18. Det er en helt spesiell følelse å gå på de golde løsmassene i noe som likner et slags månelandskap. Og det er en fantastisk flott utsikt over de sørlige delene av fylket; blånene ligger på rekke og rad!

– En tur til Dragonkullen på Svinesund. Fra tårnet ser man ut over Østfold fylke og det er noe som virkelig rører dypt, dypt i hjerterota til en stolt østfolding.

– En tur til bilkirkegården i Båstnäs i Dalsland i Sverige. Å følge de mange stiene forbi de gamle bilene som står spredt utover hele området er en sær opplevelse. Stemningen på stedet er også veldig spesiell.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer