En reise gjennom filmmusikkens historie

Fredag 3. mai tar Sanne Kvitnes med seg en pianist og en cellist til Haldens Klub og lager en konsert til ære for filmmusikken og dens mange ansikter. 

Helt siden hun var liten har Sanne Kvitnes hatt et eget forhold til filmmusikk.

-Jeg er nok over gjennomsnittet interessert i filmmusikk, forteller Sanne, og jeg har vært det i ganske mange år. Filmmusikk, og da spesielt instrumentalmusikk, har en unik evne til å beskrive følelser og situasjoner uten ett eneste ord. Som tekst-menneske, så synes jeg det er utrolig fascinerende, fordi det bryter med alt jeg egentlig tror på. Jeg pleier å si at tekst er det viktigste med en sang, men sannheten er jo at det er historien som er det viktigste – og den trenger ikke alltid ord for å bli forstått. Når komponister klarer å skape en fortelling, kun ved hjelp av melodier og harmonier, da blir jeg bergtatt.

I konserten Filmens hemmelige språk skal Sanne ta oss gjennom filmusikkens historie og vise oss dens mange ansikter. Med seg har hun pianist Egil Andreas Skurdal og cellist Anina Kristine Radotina. Sanne kjenner Egil og Anina fra tidligere, og før jul samarbeidet de tre musikerne rundt Sannes singelslipp i desember. Da kom Sanne på tanken om å lage en konsert sammen med de to andre.

-Kombinasjonen av Aninas fantastiske cello-ferdigheter, og Egils magiske musikalitet, fikk meg til å innse at det er disse folka som kan gjøre denne konserten mulig. Så det vi har gjort, er å finne uforglemmelige sanger og nydelige instrumentale stykker fra filmhistorien. Vi har gått for både perler, og det mer obskure – og vi har skapt noen morsomme medleyer!

Egil Andreas Skurdal er i ferd med å gjøre ferdig en bachelor i piano- og populærmusikk ved Westerdahls, Høgskolen Kristiania.

-Egil er en multikunstner, forteller Sanne, med føtter også i stand-up, kor, musikalsk ledelse og arrangering. Han er født og oppvokst i Oslo, men har røtter i Skiptvet, så Østfold-genene suser i blodet hans.

Egil Andreas Skurdal. Foto: privat.

Anina Kristine Radotina kommer fra Fredrikstad, og tar en master i Cello ved Norges Musikkhøgskole.

-Hun er en av de ledende cellistene vi har i Østfold, forteller Sanne, og vi er heldig som har fått henne med på laget – da hun til daglig vandrer mer i den klassiske musikken.

Anina Kristina Radotina. Foto; privat.

Alle har vi et forhold til filmmusikk, mener Sanne, enten vi har tenkt over det eller ei.

-For filmmusikk er, som tittelen på konserten vår sier, filmens hemmelige språk. Den beskriver alt mellom linjene, all atmosfære, alle følelser – selv om den kanskje ikke inneholder et eneste ord.

Hvor viktig er filmmusikken for deg når du ser film?

-Den er utrolig viktig. Jeg mener at et godt soundtrack er like viktig som gode skuespillere og et godt manus.

Kan du dra frem filmmusikk som har gjort spesielt inntrykk på deg?

-Åj, det er et tricky spørsmål, for det er så mye å velge mellom. Jeg en stor John Williams-fan, og har vært begeistret for hans musikk i mange år. Spesielt E.TSchindlers Liste og Empire of the sun, er soundtracks som jeg er forelsket i. Samtidig må jeg nevne Elmer Bernsteins hoved-tema fra «To kill a mockingbird», «Romantic Flight» fra Dragetreneren av John Powell, og alt Howard Shore skrev til Ringenes Herre-filmene. I det siste har jeg hørt mye på Alexandre Desplat, som blir mitt lille tips for dagen. Av sanger, så er det omtrent umulig å ikke lage en topp 100-liste, men jeg kan jo nevne «Evergreen»av Barbra Streisand fra 70-tallets versjon av «A Star is born»; som forresten blir å høre på konserten 3.mai.

Kan du nevne noe mer publikum får høre på konserten den 3. mai?

-Vi skal bevege oss i alle veier, sier Sanne. For eksempel blir det tre generasjoner «A star is born», ei lita tur innom Schindlers Liste, og kanskje vi får høre noe Disney – hvem vet? Jeg mener at noen av de beste låtene vi har i verden, kommer fra filmer. De har blitt skrevet til skjebner som rører oss, på godt og vondt. Noen av disse perlene har vi funnet fram til konserten, og jeg gleder meg helt utrolig mye til å synge dem for dere.

Vil dere være med Sanne Kvitnes på en reise gjennom filmmusikkens magiske verden? Ta dere en tur til Haldens Klub fredag 3. mai da vel! Billettene koster 350.-, og de kan du bestille per mail til ack@halden.net eller ved å sende melding til 92600712.

 

Forsidebildet et tegnet av Nicolas Vittori.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer