SMARTinger fra Gimle

SMART idé tok unge entreprenører helt til topps. Smartinger fra Gimle tok tredjeplassen på årets SMARTing -konkurranse med Ungt Entreprenørskap på Remmen med sin oppfinnelse for å redusere matsvinn.

Stor deltagelse

Rekordmange 2 500 sjette- og syvendeklassinger fra rundt 45 skoler over hele Østfold har deltatt på SMART i regi av Ungt Entreprenørskap i løpet av skoleåret. Vinnergruppene fra hver enkelt skole møttes onsdag 24. april på Høgskolen i Østfold for å presentere sine kreative oppfinnelser og konkurrere om å bli Årets SMARTing. Det var altså ideen Sea Saver fra Bergenhus som gikk av med den gjeve seieren.

Viktig å tenke selv

-Vi har lært at vi ikke bare skal gjøre som læreren sier, men tenke selv, stråler de stolte vinnerne bak oppfinnelsen Sea Saver. Den smarte oppfinnelsen kan redde liv til sjøs. Redningsvesten har et nødbluss og en ballong som utløses dersom du faller over bord. -Da vi ble nominert, trodde vi at vi hadde en sjanse, og det var kjempemorsomt å bli kåret til Årets SMARTing, smiler de kreative elevene som også understreker at de virkelig har måttet samarbeide godt gjennom hele prosessen.

Vil redusere matsvinn

Anna Strand, Isabell Fagermo Bjerke, Hanna Lundquist, Ada Ramberg Larsen, og Hedda Bjerkenes Fagerhøi fra sjuendetrinn på Gimle skole hadde laget en bakteriemåler som skal måle om maten er dårlig. Sjuendeklassingene vil nordmenns høye matsvinn til livs, og gjengen fra Gimle fikk kapret tredjeplassen på årets Smarting med oppfinnelsen.

Imponerte juryen

Juryen har bestått av politikere, næringslivsrepresentanter og entreprenørskapsentusiaster fra hele Østfold. De fikk en tøff jobb med å kåre en vinner. –Gruppa har vært nyskapende og funnet en kreativ løsning på et stort samfunnsproblem, sa prisutdeler Mads Ahlsen fra Nexans. -Elevene har gjort grundig research, og funnet en spennende idé for å løse problemet. Produktet har høy nytteverdi for både mennesker og dyr, og kan redde liv, avslutter Ahlsen.

 Besøk av Stortingspresidenten

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er opptatt av at barn og unge blir sett og lyttet til. Hun valgte å bruke arbeidsdagen på SMARTingen for å høre mer om hvordan Ungt Entreprenørskap jobber. Også Trøen ble mektig imponert over elevenes ideer og presentasjoner.

-Denne måten å jobbe på er på mange måter helt avgjørende for morgendagens samfunn, både i privat og offentlig sektor, eller i frivilligheten. Evnen til å tenke nytt er viktig overalt. Jeg tror det er viktig at barn og unge får utforske sin nysgjerrighet og oppfinnerlyst. Det er noe de kan ha med seg hele livet, som en viktig kompetanse, sier Trøen.

 Elever med bærekraftige oppfinnelser

Elevene har lett etter store og små problemer lokalt og globalt, og deretter laget kreative oppfinnelser som løsning på problemene. Det er tydelig at elevene er opptatt av bærekraft og klimaspørsmål. Solcellepanel plassert utenfor atmosfæren, en bil som drives av vannturbiner eller en smart melkekartong som unngår matsvinn gjennom å hjelpe deg å helle ut de siste dråpene er bare noen av de kreative ideene vi fikk se på SMARTingen 2019.

Kompetanse for fremtiden

–Gjennom SMART får elevene skape verdier. De lærer ved å gjøre når de trener kreativiteten, samarbeider og løser problemer som ikke har en fasit. Dette er ferdigheter for fremtiden, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.

  Godt samarbeid med Høgskolen

-Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og næringsliv. Gjennom mange år har vi hatt et godt samarbeid med Høgskolen i Østfold hvor lærerstudentene har entreprenørskap som en obligatorisk del av praksis. Nærmere 100 lærerstudenter deltok under SMARTingen. Studentene lot seg imponere av elevenes kreative ideer og engasjerte presentasjoner. -Fagfornyelsen bærer bud om tverrfaglig arbeid og dybdelæring. Elevene vi møter her i dag er levende eksempler på at dette har noe for seg, sier Magne Skibsted Jensen, entreprenørskapsansvarlig ved Høgskolen i Østfold.

Årets SMARTing

1. plass: Sea Saver, Bergenhus skole, Rakkestad

2. plass: ISO-fix barnesikring i ambulanse, Os skole, Rakkestad

3. plass: Bakkmål, Gimle skole, Halden

Beste presentasjon

1. plass: Bonusbøtta, Lande skole, Sarpsborg

2. plass: Klimahjelper’n, Skjønhaug skole, Trøgstad

3. plass: Smart Trash Clock, Hurrød skole, Fredrikstad

Beste modell

1. plass: Klimahjelper’n, Skjønhaug skole, Trøgstad

2. plass: Blind Vision, Mysen skole, Eidsberg

3. plass: ATB, Kurland skole, Sarpsborg

Lærerstudentenes pris

1. plass: CO2-merking i matvarer, Kirkeng skole, Rakkestad

Alle foto: Ungt entreprenørskap.

Kommentarer

kommentarer