Dyrene som kunne blåse

Torsdag fikk Skogkanten naturbarnehage besøk av noen ganske rare, og relativt musikalske dyr fra Det Norske Blåseensemble. 

Små publikummere har benket seg foran Skogkanten barnehages uteskur, og under skurets tak står det fire underlige dyr med blåseinstrumenter i hånd. En løve som holder en trombone, en elefant med tuba i fanget, en frosk med trompet, en ape som sitter ved et trommesett, og en ku med fletter som holder en trombone. Kua med fletter tar ordet. Han etterlyser en søt, men litt engstelig kylling.

– Har dere sett en kylling eller, spør han barna, jeg finner ham ikke! Noen ganger så er han littegranne redd skjønner dere.

– Han er inne! roper flere av publikummerne av full hals, han er DER! Inni huset!

Kua med fletter heter egentlig Tarjei Grimsby, han spiller trombone i Det Norske Blåseensemble.

Når kyllingen til slutt tør å vise seg i all sin prakt, blir det stor stemning på benkene foran skuret, ungene hyler og ler og hopper i setene sine. Etter noen oppmuntrende ord fra kua tar kyllingen mot til seg og slår seg sammen med de andre musikalske dyrene under taket:

Løve på trombone: Torild G. Berg.
Ape på perkusjon: André Fjørtoft.
Elefant på tuba: Roger Fjeldet.
Frosk på trompet; Stian Aareskjold. Den redde kyllingen som allikevel tør å spille trompet: Frank Brodahl.

Så spilles det. Repertoaret er en hitparade av kjente barnesanger, de fleste med dyr i teksten. Løver, kattepuser, griser, sauer, kuer, edderkopper, frosker og elefanter. Og ku med fletter naturligvis. Den lille nygrønne dalen rundt oss fylles med vakker musikk, det er så gåsehuden prikker i nakken. Barna roper ut når de kjenner igjen sanger.

– Den har vi hørt før, roper en liten knert når blåserne drar i gang med Kua mi.

Det er rørende og forfriskende å se blåserne by på seg selv på denne måten, man kan ikke annet enn å bli fullstendig fjetret av frosker og jungeldyr som spiller så innmari vakkert.

Frosken og kyllingen spiller også fint på håndtrompet. Det er ganske imponerende altså.

Konserten varer en liten halvtime, og det blir plass til både vitser og en og annen passiar med barna i publikum. Mange av dem har stort meldebehov!

I publikum finner vi også selveste direktøren for Blåseensemblet; Thorstein Granly. Han har aldri sett denne forestillingen før, og det er en ny opplevelse for direktøren å se blåserne i ensemblet utkledd som dyr.

– Jeg er stolt av musikerne mine, sier Thorstein, her kommer det frem nye sider! Det er viktig for en institusjon som Blåseensemblet at vi byr på oss selv, og at vi reiser rundt og oppsøker alt fra barnehager og skoler til sykehjem og andre institusjoner for å spille. Vi har flere programmer under utvikling nå som vi mener kan egne seg som oppsøkende virksomhet. Ikke alle går på konsert, og jeg har veldig troen på det å reise ut til folket og spille for dem der de er. Dette er noe vi kommer til å markedsføre mer fremover, jeg ser for meg hele Østfold som nedslagsfelt.

Hva synes du om responsen her i dag?

– Veldig bra! Dette er noe av det meste krevende publikummet som finnes!

To publikummere av 2015-årgang uttaler seg gjerne på vegne av sine kolleger. Nora og Brage var aktivt deltagende under konserten, og har noe å melde til KanDusi etterpå:

Brage og Nora synes blåsedyrene var morsomme.

Har dere hatt det gøy eller?

Nora og Brage nikker.

– Løven var mest gøy, sier Nora. Men også frosken. Men kua var aller mest morsom.

– Kua hadde fletta over tvers, roper Brage.

Fant dere kyllingen eller, når kua lette etter den?

– Ja, den gjemte seg bak apen! sier Nora. Men kua trodde ikke på oss når vi sa at kyllingen var inni huset, enda vi så den jo!

Sånn er det med kuer. De er ikke så lette å overbevise. Men jeg er overbevist, jeg er solgt. Det blir man jo hver gang man får oppleve Blåseensemblet. Fjetret og solgt.

Kommentarer

kommentarer