Diako fikk Halden Rotarys kulturpris

Det unge fiolintalentet Diako Mesgari er nitten år, og har store musikalske drømmer. Nå har han fått Halden Rotarys kulturpris for unge talenter, med en pengepremie på hele 10 000 kroner. 

Han ble født i Norge, men da han var åtte flyttet Diako og familien til foreldrenes hjemland Kurdistan.

– Jeg begynte å fordype meg i musikken da jeg var tolv, forteller Diako. Men før jeg skulle velge meg et instrument brukte jeg ett år på å lære meg noter og musikkhistorie, og finne ut litt om de ulike instrumentene. Jeg prøvde piano først, men jeg følte ikke at jeg kunne uttrykke følelsene mine gjennom det instrumentet. Når det er sagt så har jeg stor respekt for flinke pianister, og jeg liker også godt å spille sammen med piano.

Valget falt til slutt på fiolin.

– Fiolin er ikke et lett instrument å lære, det første året var forferdelig. Det tok lang tid for meg å finne min måte å uttrykke meg på gjennom fiolinen, nesten fem år. Alle har sine måter å spille på, jeg måtte finne min egen.

Da Diako var 18 flyttet familien tilbake til Norge. Diako fortsatte å spille fiolin, og begynte å ta fiolintimer ved Halden kulturskole. I tillegg til å måtte lære seg norsk på nytt, øvet Diako minst fire timer hver dag. Dessuten begynte Diako å komponere egne fiolinstykker.

– Jeg komponerer i min egen sjanger, forteller Diako; en blanding av pop og jazz, men det ligner nok mest jazz. Jeg har brukt lang tid på å finne frem til et utrykk og en stil som jeg syntes var bra nok.

Her kan du høre et av Diakos nyeste stykker:

 

I tillegg til å komponere og øve spiller Diako sammen med noen andre unge musikere i Halden.

– Vi kaller oss Dream Band, forteller Diako, for vi har alle musikalske drømmer. Men vi vil ikke stå frem i offentligheten ennå, vi er ikke gode nok. Vi må øve mye mer sammen. Jeg vil takke dem, de har vært med og bidra til at jeg får denne prisen.

Drømmebandet til Diako stilte opp for ham da de trengte det mest. Da Diako ville komponere et helt album tilbragte de en uke i studio sammen for å hjelpe ham.

– Vi var i studioet vårt natt og dag en hel uke. Tenk på det. Ingen sov, vi ga oss ikke før vi var ferdige – de var veldig snille mot meg. De har hjerter av gull.

Diako finner inspirasjon til musikk mange steder.

– Naturen. God mat. Fine ting, triste ting. Stykket A Cold Day withouth Hanna er inspirert av en jente. Det er et av stykkene jeg skrev i studioet den uka med bandet mitt.

Har du noe musikalsk forbilde?

– David Garret. Han er en tysk fiolinist som er utrolig dyktig. Han blir jeg inspirert av. Han spiller på sin egen måte, han legger sjelen sin i det han gjør. Mange andre fiolinister ligner på hverandre, man kan ikke høre forskjell på dem. Men David Garret har sin egne teknikk, sin egne stil.

Diako har mange drømmer, og høye ambisjoner.

– Jeg skal øve masse, jeg vil bli den beste fiolinisten i Viken. Så vil jeg bli den beste i Norge. Dessuten drømmer jeg om å bli lege. Jeg skal studere og få gode karakterer. Man må ha drømmer og planer.

På Rotaryklubbens julesammenkomst i 2019 ble Diako hyret inn for å spille, mot betaling.

– Da spilte jeg ikke bra, forteller Diako. Jeg var veldig nervøs, og ikke vant til å spille foran folk. Jeg syntes det gikk utrolig dårlig, og var skuffet over meg selv.

Diako jobber noen vakter i uka på Erlandsen Konditori. En dag han var på jobb kom Turid Ring Østensvig fra Rotaryklubben for å spise i kaféen. Diako tok mot til seg, og spurte Turid om han kanskje kunne komme tilbake til Rotaryklubben og spille på nytt. Gjøre opp for seg. Det Diako ikke visste var at han allerede da sto på lista over mulige kandidater for årets kulturpris. Turid er nemlig leder for komitéen som velger ut kulturprisvinneren. Turid takket ja til Diakos forespørsel, og inviterte ham til å spille på Rotaryklubbens sommeravslutning i juni. Lite ante Diako om hva som ventet.

– Jeg spilte to stykker, forteller Diako, Air 5 Bach og Czardash. Jeg fulgte et tips jeg hadde fått av en venn; bare lukk øynene og vær i musikken, ikke tenk på noe annet. Det fungerte fint. Da jeg var ferdig å spille var det pause, og etter pausen fikk jeg plutselig prisen. Jeg ble utrolig overrasket! Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Etterpå spilte jeg et av mine egne stykker.

Hvert år deler Halden Rotaryklubb ut en kulturpris til unge, lovende talenter i Halden og Aremark mellom 12 og 20 innen sjangrene musikk, dans eller drama. Dette er et ledd i Halden Rotarys satsning på kultur for ungdom. Halden Rotarys klubbstyre setter sammen en komité med medlemmer som har forskjellig bakgrunn innenfor skole, samfunnsliv og kultur som skal vurdere kandidater til prisen. Komiteen består av fire medlemmer og en leder, og lederen skal være medlem av Halden Rotary klubb. Komiteen foretar utvelgelsen på grunnlag av forslag som kommer inn.

Diako imponerte jurymedlemmene i Rotaryklubben. Ikke bare hadde han lært seg norsk på rekordtid, men han komponerer egen musikk også,  dessuten har han lært seg et stort repertoar ved Halden kulturskole på under ett år.

Slik står det i juryens begrunnelse:

Da Diako begynte på Halden Kulturskole for litt over ett år siden, hadde han på dette tidspunktet ikke spilt vestlig, klassisk musikk. Men han har i løpet av denne korte tiden tilegnet seg et stort repertoar av klassiske komponister.

I tillegg har han også delt av sin egen musikk og holdt kurs for fiolinelevene i iransk musikk, noe som resulterte i en konsert i Tistedal kirke julen 2019. Han har også hatt egen gratis konsert på Erlandsen Conditori, spilt på Bergheim, Halden Galla og Haldens Klub!

Hans musikklærer har uttalt at Diako har et brennende engasjement og har et stort talent for fiolin. Læreren opplevde at det oppstod gull i det lille undervisningsrommet for fiolin da Diako spilte der for første gang.

Leder i komiteen Turid Ring Østensvig synes prisvinneren er både imponerende og hyggelig.

– Det er viktig at alle genre innenfor kulturområdet er representert når vi skal velge ut kandidat, sier Turid. Dette året ble det Diako med fiolin som instrument. Diako er en reflektert og fin fyr, og ikke minst et lovende talent. Han er også den første med innvandrerbakgrunn som mottar prisen. Vi hadde flere navn på lista vår, men det var altså Diako som gikk av med seieren, og det er jeg glad for. Det var ekstra morsomt at Diako ikke visste noen ting på forhånd. Som leder de siste årene, har jeg lagt vekt på at den utvalgte ikke skal vite noe om prisen før den blir utdelt på klubbens sommermøte i juni hvert år. For å få til dette, er foreldre og pårørende hjelpere. De blir alltid invitert til å delta som våre gjester under utdelingen, men har fullstendig taushetsplikt.

Pengegaven som deles ut var tidligere på 5000 kroner, men har i nyere år blitt doblet til hele 10 000 kroner.

Komiteens medlemmer består av: Espen Andreas Gimle Holtan, Ann Elisabeth Lande, Marita Kaldestad Rognøy, Kirsti Andersen som er nykommer dette året, samt leder Turid Ring Østensvig.

Her ser dere noen bilder fra sommeravslutningen til Halden Rotary klubb:

Er du nysgjerrig på Halden Rotary klubb? Gå inn på nettsiden deres og les mer om dem da vel!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer