Det skjer i Halden kunstforening

Forstår du egentlig samtidskunst? Eller kunne du trenge et kurs i akttegning, eller skisse? Alt dette og mere til kan Halden kunstforening hjelpe deg med i månedene som kommer.

I høst var kunsthistoriker Maj Britt Bergh i Halden for å forelese om kunsthistorie. Søndag 18. februar kommer hun tilbake til Halden, denne gangen skal hun holde foredrag om samtidskunst på kulturskolen.

-Maj Britt Bergh holdt et fantastisk foredrag for oss om kunsthistorie i september, forteller leder i Halden kunstforening Mona Espelien. Det var en flott kveld!

Den gangen tok hun for seg hele kunsthistorien, hun startet med hulemalerier og jobbet seg hele veien mot samtidskunsten. På dette tidspunktet var det slutt på både tid og krefter, og vi måtte gi oss. Derfor er vi ekstra glade for at hun kommer tilbake til oss nå i februar!

Denne gangen skal Maj Britt Bergh hjelpe haldenserne å forstå samtidskunst.

Kunsthistoriker Maj Britt Bergh kommer til Halden for å forelese om samtidskunst i februar.

-Langt tilbake i tid så var jo hovedformålet med kunst å gjengi det man så. Nå er kunsten ofte mer abstrakt, og kan til tider være vanskelig å forstå. Man kan til og med bli forarget i møte med visse kunstuttrykk i dag, og mange spør seg: er dette virkelig kunst? Maj Britt Bergh skal gå nærmere inn i dette, og hjelpe oss å forstå samtidskunsten bedre. Hun er en svært kunnskapsrik kunsthistoriker, og en veldig dyktig formidler.

Maj Britt Bergh er en anerkjent kunsthistoriker, og en ettertraktet foredragsholder. Halden Kunstforening har fått støtte fra Norske kunstforeninger til dette arrangementet.

Kurs i akt, krokitegning og maleri

Den 10. og 11. mars arrangerer Halden kunstforening kurs i krokitegning, akt og maleri med Ingebjørg Hokholt på Frivilligsentralen.

-Dette kurset er for både nybegynnere og viderekomne, forteller Mona. Til dette kurset har vi hentet inn en levende modell, hun skal stå modell på Frivilligsentralen i ti timer. Her kan du få lære krokitegning, maleri og akttegning. Kursholder Ingebjørg Hokholt har studert akt og kroki i Roma, og har god faglig tyngde.

Skal du være med på kurset?

-Jeg skal være med på alt! Jeg ser veldig frem til dette kurset.

Kroki kommer fra det franske ordet croquis, som betyr skisse. Krokitegning er raske skisser av en modell, tegningen er vanligvis gjort på noen få minutter.

-I krokitegning skal kunstneren fokusere på de ytre linjene ved modellen, forteller Mona, og ignorere de uviktige detaljene. Det blir en slags øvelse i å se hva som er viktig. Siden jobber vi videre med skissen, og noen vil fortsette med farger. Det er opp til den enkelte. Vi skal ikke ha så mange kursdeltagere her, for å kunne tilpasse kurset til kursdeltagernes ferdighetsnivå.

Leder for  Halden kunstforening, Mona Espelien.

Otto Mulders på Erlandsen

Den 13. mars arrangerer kunstforeningen foredrag om Otto Mulders keramikk, samt en liten utstilling på Erlandsens Conditori. Britt Johansen Hauge og Leif Nicola Bjeren skal fortelle om sin tid i Otto Mulders verksted. Leder for foreningen Haldenkeramikk Hanne Røed,  og høgskolelektor i kunst og håndverk Marianne Puvatcha skal foredra om Otto Mulders arbeider.

-Jeg har virkelig fått opp øynene for keramikk, forteller Mona, vi har en rik historie rundt keramikkproduksjon her i Halden. I fjor holdt Haldenkeramikk et foredrag om keramikk på Fabian, og fylte opp hele restauranten. Folk ville ikke gå! Haldenkeramikk jobber nå mot en større utstilling i 2020, og i tiden frem mot dette skal kunstforeningen samarbeide med Haldenkeramikk om foredrag og noen mindre utstillinger. Det jobbes mot en bok også, her arbeides det på mange plan for å gjøre folk i byen oppmerksomme på keramikkens betydning for Halden.

Otto Mulders jobbet for haldenkeramiker Arnold Wiig i ti år før han etablerte sitt eget verksted og galleri i 1958.

Et av Otto Mulders mange relieffer i Halden. Vet du hvor alle sammen henger?

-Otto Mulders har mange relieffer hengende rundt om i Halden. Mange av disse går folk forbi hver dag. Det henger blant annet et inne på Erlandsen. Nå om dagen er Marianne Puvatcha og Leif Nicola Bjeren i ferd med å få tatt bilder av alle disse relieffene, slik at vi kan vise dem frem på skjerm hos Erlandsen under foredraget i mars. Vi skal også vise frem Otto Mulders keramikkgjenstander. Haldenkeramikken er et fantastisk eventyr! Vi håper med dette å vekke en entusiasme for keramikk i Halden.

Les mer om Halden kunstforenings gjøren og laden på deres hjemmesider.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer